Program RInovatoRI obogaćen je specijaliziranim radionicama koje se održavaju u sklopu redovnog programa. Jedna od njih – 3D RInovatoRI održava se već treću godinu za redom, dok je od ove godine započela provedba još jedne specijalizirane radionice na temu umjetne inteligencije – AI RInovatoRI. Obje aktivnosti podrazumijevaju terensku nastavu, odnosno edukacije i studijske posjete pod vodstvom stručnjaka koje se održavaju izvan Doma mladih, a cilj im je pružiti specifična znanja i vještine prilagođene uzrastu iz područja suvremenih tehnologija.

Aktivnost AI RInovatoRI održala se 29. veljače 2024. u prostoru i u suradnji s Centrom za tehničku kulturu Rijeka. Osnovni cilj radionice bio je pružiti specijaliziranu edukaciju iz područja umjetne inteligencije, a ovom su se prilikom polaznici upoznali s osnovnim komponentama i senzorima koje koristi micro:Maqueen Plus robot i načinom kako ih programirati. Micro:Maqueen Plus robot je mobilni robot upravljan micro:bitom koji sadrži ultrazvučni senzor, senzore za praćenje linije, zujalicu, svjetleće diode te priključke za dodatne komponente. Radionica je održala Vedrana Plenča iz Centra za tehničku kulturu Rijeka.

Aktivnost 3D RInovatoRI sastoji se od dva dijela: radionice 3D printa koja se održava u Dječjoj kući i interaktivnom posjetu tehnološkom laboratoriju Proizvodnog parka Torpedo, a održala se 18. ožujka 2024. Osnovni cilj radionice 3D RInovatoRI bio je pružiti specijaliziranu edukaciju za polaznike programa RInovatoRI iz područja 3D tehnologija, mogućnostima njezine primjene te upoznati djecu s konceptom i funkcijom poduzetničkog inkubatora i proizvodnog parka.

3D Rinovatori 2

3D Rinovatori

Radionica 3D printanja u Dječjoj kući pod vodstvom Anite Pešut, vanjske suradnice Gradske knjižnice Rijeka, bila je namijenjena upoznavanju s osnovama 3D modeliranja i printanja na 3D printerima koji su posebno prilagođeni za edukativne programe. Ovaj uvod u svijet 3D tehnologije nudi praktično iskustvo u korištenju besplatnih alata i platformi za modeliranje, omogućujući polaznicima da stvore svoje predmete spremne za printanje. Radionica je također obuhvatila uvid u tehnologiju umjetne inteligencije koja sve više transformira način na koji živimo i radimo. Polaznici su istražili kako se AI koristi u optimizaciji proizvodnje, pružanju usluga i upravljanju resursima, posebno u kontekstu aditivnih tehnologija.

U Proizvodnom parku Torpedo RInovatore su ugostili direktor Riječke razvojne agencije Porin Nenad Antolović i koordinator za inkubatore proizvodnih djelatnosti i tehnološkog laboratorija Daniel Đuranović. Posjet je uključivao predstavljanje rada inkubatora, a nakon toga uslijedilo je razgledavanje Proizvodnog parka Torpedo i suvremene opreme iz područja aditivnih tehnologija: industrijskih 3D printera za polimere, pijesak i metal, 3D skener te postupak i opremu za 3D modeliranje.

3D Rinovatori 2Program RInovatoRI namijenjen je učenicima viših razreda riječkih osnovnih škola. Pokrenut je i sufinanciran od strane Grada Rijeke, a provodi se u suradnji s gradskom ustanovom Dom mladih. Program je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, a 2021. proglašen je nacionalnim dobitnikom Europske nagrade za promicanje poduzetništva u kategoriji ‘Promicanje poduzetničkog duha’.