Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke, dodijelivši nagradu za životno djelo nacionalnom opernom prvaku Giorgiu Surianu te Zlatne plakete i godišnje nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Članu ansambla Opere HNK Ivana pl. Zajca Giorgiu Surianu Gradsko vijeće jednoglasno je dodijelilo nagradu za životno djelo za izniman doprinos riječkoj opernoj i kazališnoj sceni.
„Svjetski proslavljeni bas bariton, mnogostruke nagrađivani nacionalni prvak opere jedan je od najvažnijih opernih umjetnika u povijesti Rijeke, priznat i cijenjen i na nacionalnoj i na svjetskoj sceni. Njegova je operna karijera obilježena nagradama, kako kritike, tako i publike. Njegova respektabilna karijera dovela ga je do samog vrha svjetske glazbene scene, a svojom je interpretacijom i umjetničkom osobnošću osvojio sve najglasovitije operne kuće“, stoji u obrazloženju nagrade.

I sve druge odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke donesene su jednoglasno. Tako su Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke dobili optičar Viktor Šahini za promociju obiteljskog obrtništva, razvoj kvalitete struke te njegovanje povjerenja u odnosu s klijentima, Tim intervencijskih kardiologa u KBC-u Rijeka: Vjekoslav Tomulić, Tomislav Jakljević, David Gobić, Sandro Brusich i Neven Čače za unapređenje intervencijske kardiologije te velike stručne i znanstvene iskorake, Nadja Poropat za izniman doprinos u odgojno-obrazovnom području i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak-Rijeka za 120 godina rada u zaštiti od požara i doprinos razvoju vatrogastva, Bruno Petrali za dugogodišnji doprinos glazbenoj i kazališnoj umjetnosti, sportu i novinarstvu u gradu Rijeci, HNK Orijent 1919 za stogodišnji značajan rad i doprinos razvitku grada Rijeke te Jasna Baraba za izniman doprinos u nabavci suvremenih nastavnih pomagala za Osnovnu školu Fran Franković.

Godišnje nagrade dobili su prof. dr. se. Bojan Polić, dr.med za iznimna znanstvena postignuća u području imunologije i doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti Sveučilišta u Rijeci, Jasna Buketa za humanitarni rad u Hospiciju Marija Krucifiksa Kozulić te za autorstvo i uredništvo knjige Odlasci nastale povodom 5. obljetnice rada ustanove, Aleksandar Tomulić iz Foto kluba Color za izvanredne rezultate i izuzetan doprinos promociji riječke fotografije u svijetu, Željko Bistrović za iznimne rezultate u vodstvu konzervatorskih radova u riječkim sakralnim zdanjima te HNK lvana pl. Zajca, ansambl Opere, za jedinstveni operni projekt, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian.

Izabrani članovi novog saziva Savjeta mladih Grada Rijeke

Nakon drugog ponovljenog natječaja za izbor članova i zamjenika Savjeta mladih Grada Rijeke, izabran je novi trogodišnji saziv ovog savjetodavnog tijela Grada Rijeke, osnovanog  s ciljem promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini. U novi saziv Savjeta mladih izabrani su Diana Biasol sa zamjenikom Filipom Pjerobonom, Valentino Klarić sa zamjenikom Milanom Vucelićem, Petra Linčić sa zamjenikom Alexom Katunarom, Iva Davorija sa zamjenicom Tihanom Naglić, Toma Jelušić sa zamjenicom Sanjom Naranđa, Biagio Mazzone sa zamjenikom Leom Šamanićem, Luka Pajić sa zamjenikom Alessijem Maršanićem, Kristian Volarić sa zamjenikom Massimom Despotom, Josip Tabula sa zamjenikom Ivom Pekićem, Josip Ukalović sa zamjenikom Augustinom Serdarom te Marko Smojver sa zamjenikom Lukom Petrušićem.

Magdaleni Lupi novi mandat na čelu Gradskog kazališta lutaka

Gradsko vijeće je jednoglasno na novi četverogodišnji mandat na čelu Gradskog kazališta lutaka imenovalo dosadašnju ravnateljicu Magdalenu Lupi Alvir. Novi mandat počinje 3. svibnja 2020. godine. Kako stoji u obrazloženju Kazališnog vijeća, u predloženom programu ukazuje se na značaj i važnost lutkarske umjetnosti i kazališta za djecu te se otvara prostor novih formama za nove generacije gledatelja, a Gradsko kazalište lutaka sagledano je u kontekstu Europske prijestolnice kulture i Dječje kuće kao njezine sastavnice.

Vijećnik Aleksandar Bulog je ime kluba SDP-Laburisti-SDSS) je istaknuo kako program rada sadrži vrlo detaljan financijski i kadrovski plan te da vrlo detaljistički pokazuje buduće djelovanje kazališta u području povećanja kvalitete lutkarske umjetnosti i kazališta za djecu u svakom pogledu.
„Bogati životopis i renomirane nagrade, neizmjerno bogata dramaturgija, režije i mnogobrojni nagrađivani projekti, kao i uopće razmišljanja kandidatkinje o budućnosti kazališta, dovoljno govori o entuzijazmu, profesionalnosti, ali i ljubavi koje ulaže u svoju odabranu struku, u kazalištu, kako i sama kaže, od pelena do odrasle dobi“, kazao je vijećnik Bulog.

Dodao je kako se Lupi Alvir vrlo realno uhvatila financijskog plana prihoda i rashoda.
„Uz stalni prihod iz Grada Rijeke, Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije, Lupi Akvur se planira oslanjati na vlastite prihode od ulaznica, kojih je iz godine u godinu sve više, ali i od nagrada, EU projekata, koprodukcija i drugih izvora, za što je već u dosadašnjem mandatu pokazala visoku razinu uspješnosti“, zaključio je vijećnik Bulog.

Nova-stara ravnateljica Lupi Alvir zahvalila se na ukazanom povjerenju.
„U duhu čak 22 strukovne nagrade koje smo dobili od početka sezone na raznim festivalima, nastojat ćemo i dalje zadržati poziciju Gradskog kazališta lutaka kao jednog od ponajboljih lutkarskih kazališta u Hrvatskoj. Nadam se da će naše kazalište u godinama koje su pred nama, a pogotovo u 2020. kada naše kazalište slavi i 60. obljetnicu svoga rada, postati bitnim punktom u našoj luci različitosti i ponuditi zaista zanimljiv, intrigantan i nadasve raznolik kazališni program prije svega za djecu, ali i za građane svih generacija“, kazala je Lupi Alvir.

Usvojen godišnji izvještaj o realizaciji proračuna u 2018. godini te prvi rebalans proračuna u 2019. godini

Gradsko vijeće usvojilo je godišnji izvještaj o realizaciji gradskog proračuna u 2018. godini, kada je Grad Rijeka ostvario višak prihoda u iznosu od 24,8 milijuna kuna, od čega se 20,9 milijuna kuna odnosi na višak prihoda proračunskih sredstava, a 3,8 milijuna kuna na višak prihoda proračunskih korisnika. Ukupni prihodi i primici proračuna ostvareni su u iznosu 853.376.224 kuna ili 96,9% godišnjeg plana, dok su ukupni rashodi i izdaci izvršeni u iznosu 828.560.877 kuna ili 93,3%.

Prvim izmjenama i dopunama proračuna Grada Rijeke za 2019. godinu planirani iznos prihoda i primitaka povećan je za 35 milijuna ili 3,1% u odnosu na početni proračun, što znači da prihodovna strana proračuna sada iznosi 1,178 milijardi kuna.

Muzejski trg preimenovan u Trg Riccarda Zanelle

Gradsko vijeće donijelo je odluku da se Muzejski trg, odnosno trg koji se nalazi ispred Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Muzeja grada Rijeke, preimenuje u Trg Riccarda Zanelle. U obrazloženju prijedloga, kojeg je dostavio Odbor za mjesnu samoupravu Gradskog vijeća, stoji kako je Zanella (1875. – 1959.) bio riječki političar, izraziti protivnik svih ekstremizama i radikalnih stavova. Donošenju ove odluke oštro se usprotivio HDZ, smatrajući da je Zanella bio više negativna nego pozitivna ličnost, da ima puno zaslužnijih ljudi od njega koji bi trebali dobiti trg te, ako bi se njegovim imenom i mogla nazvati neka ulica, onda to sigurno ne bi trebao biti trg ispred dva riječka najvažnija muzeja. Vijećnici SDP-a i Liste za Rijeku u raspravi su naglašavali kako Zanellu treba promatrati u kontekstu povijesnog vremena u kojem je živio i da se radi o pozitivnoj ličnosti.

Vijećnik Vedran Sabljak (Hrvatski laburisti – Stranka rada – Laburisti) iz osobnih je razloga stavio svoj vijećnički mandat u mirovanje. Politička stranka kojoj pripada odredila je kako će ga zamijeniti Milena Kraljević, kao neizabrana kandidatkinja pod rednim brojem 26 s kandidacijske liste SDP-PGS-HSU-IDS-Laburisti-SDSS-HSS. Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat kazao je kako su ispunjeni svi uvjeti za početak obnašanja dužnosti nove članice vijeća, koja će, kako nije bila prisutna na ovoj sjednici, prisegu položiti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Vijećnica Milena Kraljević zamijenila je Sabljaka i u Odboru za gospodarstvo i razvoj Grada Rijeke.

Sjednici su pratili i učenici OŠ Brajda, pod vodstvom učiteljice Petre Pinturić.

Skip to content