Koraljko Pasarić (PGS) je kazao kako je sezona kupanja pred vratima. Grad Rijeka je prethodnih godina dosta uložio u održavanje plaža pa ga zanima što se za ovu sezonu uredilo na plažama, a posebno na plaži Sablićevo, gdje je došlo do odrona i gdje postoji opasnost za kupače.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio kako se intenzivno radi na pripremi plaža za sezonu  kupanja. Za sljedeći kolegij se priprema opsežan materijal u kojem će biti predstavljeni rezultati istraživanja kvalitete mora za prošlu godinu, i ako bude moguće rezultati prvog mjerenja ove godine, kao i sve aktivnosti vezane uz saniranje plaža od djelovanja mora i neodgovornih pojedinaca. Ono što je najveći problem je sanacija odrona na plaži Sablićevo koja je jedna od najatraktivnijih, ali je opterećena činjenicom da se u nekoliko navrata na njoj događao odron stijena. Poduzete sve mjere nakon zadnjeg odrona. Tražilo se očitovanje struke vezano uz opasnost od mogućeg ponavljanja odrona i napravljen je projekt sanacije. U dva navrata raspisivan je natječaj za izvođača sanacije, na koje se nije se javila niti jedna tvrtka. U gradu ima dosta velikih gradilišta pa izvođači nisu zainteresirani za ove male radove i ne žele prihvatiti ugovornu obvezu, ponajprije zato što svi imaju problema s nedostatkom radne snage. Sanacija je ipak ugovorena i trebala bi biti završena, možda ne do 15. lipnja, ali do ljeta i udarnih termina hoće. Gradonačelnik je podsjetio da se sredstva za uređenje plaža dobivaju od koncesijske naknade ostvarene na području grada Rijeke. Jedan značajni dio naknade uplaćivala je tvrtka 3. maj, koja je u stečaju, i koja na žalost to nije činila zadnjih godinu i pol, pa je ukupna količina sredstava na raspolaganju nešto manja. Potreban iznos nadoknađen je iz komunalne naknade, ali to nije niti približno onome koliko je trebalo biti. Vijećniku Pasariću dostavit će u pisanom obliku pojašnjenje svih aktivnosti koje su planirane vezano uz uređenje plaža.

Sandro Vizler (HNS) je kazao kako je u Novom listu objavljen članak o zatvaranju Streljane na Drenovi jer Streljački klub Protect nije dobio potrebne papire za daljnje korištenje te je ona zatvorena pa je mogu koristiti samo djelatnici MUP-a. Izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik izjavio da uputiti dopis da se to riješi čim prije jer je riječ o jedinoj funkcionalnoj streljani u krugu 100 km. U tijeku su priprema za županijska i državna natjecanja, posebice za mlađe uzraste članove streljačkih udurga, od kojih su neka predviđena na Streljani Drenova. Pitao je gradonačelnika što učiniti ako ne dobije odgovor u odgovarajućem roku tre dodao kako je i najbolja hrvatska streljačica, Snježana Pejčić kazala kako mora otići iz Rijeke trenirati negdje drugdje jer je i ona u tijeku priprema.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio kako situacija nije baš tako katastrofična. Ono  što je administrativno jasno jest da je nadležno tijelo uskratilo dozvolu Streljačkom klubu Protect jer se unatrag godinu dana promijenio zakon koji to područje regulira. Zakonom je jasno definirano da streljanom može upravljati pravna osoba koja može dokazati vlasništvo nad zemljištem ili ima ugovor s vlasnikom za korištenje iste. Streljana na Drenovi postoji odavno i ranije ju je koristilo Ministarstvo obrane. Međutim formalno, budući da vosci nije bila potrebna, već više od 30 godina, streljanom upravlja Grad Rijeka. Ministarstvu je upućen dopis sa zahtjevom i zamolbom da taj objekt, koji nema vojnu funkciju, prepusti Gradu Rijeci kako bi se koristio u sportske svrhe. Zakon o upravljanju državnom imovinom omogućava prepuštanje takvih objekata jedinicama lokalne samouprave, bez naknade, isključivo za sportske aktivnosti. Zahtjev je u postupku rješavanja, a upravo je  jučer upućen dopis nadležnoj inspekcijskoj službi da do rješavanja problema vlasništva i upravljanja nad tom imovinom privremeno  dopusti korištenje, odnosno da se razmotri mogućnost da to odobri Policijska uprava čime bi bilo moguće da se nastavi trenirati na streljani. Gradonačelnik je pozvao vijećnike HDZ-a, pogotovo vijećnika Ostrogovića, za kojeg je kazao kako je nedavno bio jako efikasan kada je bila riječ lobiranju za dodjelu dva stana u vlasništvu države riječkom KBC-u, da upotrijebi svoja poznanstva i argumentaciju kako bi se taj problem riješio što prije.

Marinko Koljanin (Nezavisni) je kazao kako je prije mjesec dana pripremio pitanje vezano uz klub Opera koji se nalazi u zgradi Teatra Fenice. Iz Novog lista je doznao kako je u prostoru bivšeg kluba Opera unutar kompleksa bivšeg Teatra kina Fenice nastavljeno snimanje serije Kula tmine, pa je podsjetio kako je na 9. sjednici Gradskog vijeća 24. svibnja 2018.  godine većinom glasova, osim HDZ-a koji je bio suzdržan, prihvatilo tri zaključka. Prvi je da se zaduži gradonačelnik da u suradnji s vlasnikom Rijeka kinom i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture ispita mogućnost sprečavanja daljnjeg propadanja  i urušavanja te zgrade. Drugi je zaključak bio da se ispita mogućnost da Grad Rijeka sudjeluje u kupovini suvlasničkog dijela 9/10 zgrade Teatra Fenice, odnosno da se izvrši procjena koliko bi stajala obnova u suradnji s vlasnikom i da se utvrdi mogućnost najma zgrade u neke svrhe koje bi Grad koristio.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je veći dio onog što proizlazi iz tog zaključka odrađen. Procijenjena vrijednost zgrade koja bi trebala biti predmet nekog kupoprodajnog ugovora, rađena je prije nekoliko godina i kreće se, bez prostora Opere, oko 6 milijuna Eura. U razgovoru s vlasnikom, koji je iskazao dobru volju da i spusti cijenu, razmatrali smo mogućnost kupoporodaje.  U ovom trenutku, s obzirom na čitav niz velikih investicija koje su vezane za gradnju objekata potrebnih za Europsku prijestolnicu kulture, nismo dalje o tome razgovarali jer ne vidi mogućnost da se osiguraju potrebna sredstva za kupnju. Dodao je da najam zgrade ne dolazi u obzir jer je potrebno dosta uložiti. Trebalo bi ishoditi dozvole za rad jer se zgrada ne koristi duže vrijeme i opterećena je brojnim problemima. U zgradi su električne instalacije struje od 110 volti koja se mora pretvarati na 220 volti. S obzirom na namjenu korištenja nema šanse, ukoliko bi Grad to uzeo na upravljanje da dobijemo suglasnost i dozvolu da koristimo takvu zgradu. Iako smo dali potporu vlasniku, dosadašnji natječaji za europska sredstva za obnovu kulturnih spomenika su kao uvjet definirali isključivo vlasništvo jedinica lokalne ili regionalne samouprave, tako da je i ta mogućnost otpala. Blizu smo novog ciklusa natječaja za obnovu kulturnih dobara, pa se možda situacija promijeni, kazao je gradonačelnik i dodao kako mu je žao mu je što se obnova nije mogla realizirati jer bi zgrada u kontekstu EPK dobro došla, jer ima izvrsnu akustiku i gledalište s oko 1000 mjesta i mogla bi preuzeti funkciju koncertne ili kongresne dvorane. Na žalost, u ovim okolnostima kada smo dobar dio proračuna usmjerili na objekte koji se grade za EPK pa se nismo se mogli više posvetiti tome.

Vijećnik Marinko Koljanin je kazao je ovo poluoptimistični ili polupesimistični odgovor nakon godine dana i izrazio nadu da će za godinu dana biti bolje jer je riječ o vrijednom objektu ali je zbog kompleksnosti zatražio i pisani odgovor.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) je kazao kako je prije mjesec dana uputio pitanje vezano uz stanje vandalizma i uništavanje gradske imovine na području grada odnosno koliko je osoba identificirano i prijavljeno od početka 2019.g. Dobio je odgovor da je identificirana i procesuirana samo jedna osoba. Nakon toga je situacija eskalirala i međuvremenu smo svjedočili uništavanju okoliša DV Maestral, te neki dan šaranju grafitima zgrada u centru grada. Pitao je gradonačelnika jesu li su identificirani počinitelji tih aktivnosti i što Grad radi na tom planu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako se svaka pojava vandalizma prijavljuje policiji koja potom traži nepoznatog počinitelja te provodi daljnje postupke otkrivanja počinitelja, kroz sustav snimki kamera, ako one postoje. Šteta je da se uništavaju fasade koji su uređivane iz proračuna ili su ih uredili vlasnici svojim sredstvima jer se time svima nanosi šteta. U dogovoru s policijom trebao bi se postaviti veći broj sigurnosnih kamera, kako bi se pokrio dio grada gdje se ponavljaju vandalizmi. Usprkos kamerama, oni koji se bave time vrlo dobro se pripreme. Imamo snimke osoba koje su šarale, ali su one dobro sakrile lice, pa im je teško ući u trag. Nadam se da će to policija ipak uspjeti razriješiti..

Danko Švorinić je odgovorio kako zna da je teško otkriti počinitelja, ali mu se čini i da gradske službe reagiraju sporo i teško. Naveo je primjer instalacije brojač dana do EPK 2020 koja stoji išarana već mjesec dana. Nakon prve devastacije je prebojana ali sada se ništa nije poduzelo. Lista za Rijeku će ovu temu staviti na jednu od sjednica Gradskog vijeća, imaju već nekakve ideje kako Grad to može riješiti, iako nema ovlasti, a jedna od ideja je i ovo što je govorio gradonačelnik.

Tea Mičić Badurina (PGS) je govorila  o nedavnoj sramotnoj proslavi maturanata na Korzu i Delti, gdje se veličalo ustaštvo. Navela je kako smatra da bi izgrednike trebalo kazniti pa je gradonačelnika pitala je li dobio kakvu povratnu informaciju, što je policija poduzela, jer je riječ o kaznenom djelu. Dodala je kako je  u Slavonskom brodu podnesena inicijativa da se Građanski odgoj uvede kao obavezni školski predmet te je pitala može li gradonačelnik dati inicijativu Ministarstvu da se to uvede svugdje.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako što se tiče odgovora MUP-a, nije dobio nikakav odgovor i nada se da hoće. Nije problem samo u kršenju zakona korištenjem riječi i znakovlja koje čine kazneni prijestup. Generalno, problem je u zadnjem danu škole. Dva puta pokušali smo u zadnjem danu škole organizirati događanja kako bi maturantima pružili priliku da se zabave na normalan način. Oba puta nismo uspjeli jer su maturanti prve godine na Gatu Karoline riječke bacili kemijske WC-e i ograde u more, a slično se dogodilo i naredne godine. To se neće riješiti sve dok se u to ne uključe škole. Ne može prihvatiti odgovor ravnatelja škola da to nije njihov posao, jer su oni svršetkom nastave pustili učenike. To je problem kojim bi se trebali pozabaviti osnivači škola u suradnji s ravnateljima. Ne služi nam na čast posipanje prolaznika brašnom i gađanje jajima, niti gomila alkoholiziranih maturanata koji se šeću Korzom.  Spremni smo pružiti potporu rješavanju tog problema, ali nema smisla niti započinjati bez suradnje s ravnateljima. Što se Građanskog odgoja tiče, ne zna za to i to mu zvuči čudno jer je inicijativa Grada Rijeke bila da se Građanski odgoj uvede u sve škole, provjerit će o čemu se radi pa će dati odgovor idući put ili pisanim obliku.

Predrag Miletić (Lista za Rijeku) je kazao kako je jedan od zaključaka iz prosinca prošle godine bio da Grad Rijeka, sukladno financijskim mogućnostima osigura sredstva za izradu javne rasvjete između Pulca i Drenove. Riječ je o spoju dva velika naselja  i mišljenja je da je tamo potrebna javna rasvjeta i to pod hitno.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao se radi o potezu na kojem nema izgrađenih kuća, pa govorimo o osvjetljavanju prometnice. Projekt za izradu javne rasvjete postoji, ali ne misli da je to prioritet. Raspoloživa sredstva upotrijebit će se  prioritetno za ona područja u gradu i ceste gdje ima puno više stanovnika odnosno samih kuća.

Morana Jokić (HNS) je ukazala na opetovani problem Veterinarske stanice iznad Kozale. Stanari upućuju primjedbe da problem neugodnog mirisa nije riješen, odnosno na se nepodnošljiv miris javlja periodično, ovisno o ukrcaju i iskrcaju materijala. Čini se da je moguće spriječiti neugodne mirise, jer se oni ne javljaju uvijek, već samo pri ispuštanju tekućine iz kamiona prilikom iskrcaja.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako zna za taj problem i sam je dobio primjedbe građana. Tražio je Veterinarske stanice da organizira ukrcaj materijala na adekvatan način. U zadnje vrijeme se situacija poboljšala, ali će ponovno provjeriti i vidjeti postoji li drugi način na koji se to može rješavati. Lokacija na kojoj se nalazi Veterinarska stanica nije najsretnija, ali to je pitanje inspekcijskih službi da izdaju nalog za preseljenje na drugu lokaciju.

Sandra Krpan (SDP) je gradonačelnika pitala kakav je odaziv građana bio u prvom ciklusu akcije Uključi se i koliki je odaziv u ponovljenom pozivu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je jedan od ciljeva projekta EPK da u njega bude uključen što veći broj građana. Prošle godine je objavljen  prvi poziv. Prvo je bio objavljen natječaj za volontere koji će volontirati za sve poslove projekta EPK, što će biti posebno važno iduće godine kada se očekuje dolazak većeg broja posjetitelja iz cijelog svijeta. Drugi način uključivanja je tzv. Civilna inicijativa gdje su se građani mogli javiti s prijedlogom kulturnih ili sportskih događanjima u svom kvartih a treći način je bila aktivnost Zeleni val, s ciljem ekoloških akcija uređenja grada postavljanjem zelenila, na balkone, uređenje okoliša, parkova i sl. Četvrti način na koji se građani mogu uključiti je Vijeće građana, gdje su se mogli javiti građani koji će ocjenjivati programe Civilne inicijative i Zeleni val. U prvom ciklusu odabrana su 22 projekta koji će dobiti od 10 do 30 tisuća kuna, ovisno o projektu. Nove projekte u sklopu Civilnih inicijativa i Zelenog vala građani mogu prijaviti do 19. lipnja 2019. godine, a za Vijeće građana prijave se primaju do 6. lipnja jer će Vijeće građana odabrati najbolje između pristiglih projekata. Natječaj za volontere je trajno otvoren. Gradonačelnik je pozvao građane da se uključe u što većem broju, ne samo kao volonteri već i za dobivanje sredstava za sudioničke programe Civilne inicijative, Zeleni val  te im time osigurati financijsku potporu za realizaciju.

Josip Kukuljan (MOST) je kazao kako Autotrolej, unatoč tome što posao ne obavlja kako treba jer nema dovoljnog broja raspoloživih vozača i dalje obavlja komercijalne vožnje poput vožnje za SDP u Ronjge 1. svibnja za samo 7.100 kuna, zašto je bilo  angažirano 10 šofera, 4 velika i jedan mali autobus. Pitao je tko je potpisao taj ugovor. Dodatno, postavio je pitanje izgradnje višenamjenske crpke-toplane na Krnjevu. Zanima ga zašto je, unatoč odluci Gradskog vijeća da se ne ide u realizaciju tog projekta, dao suglasnost za taj kredit i odlučio zadužiti Energo za nešto više od 7 milijuna kuna.

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat je vijećnika Kukuljana upozorio da je već je na prvo pitanje dobio odgovor u pisanom obliku.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je riječ o prijevozu koji je obavljen po cjeniku kao i svi drugi, a radi se o udaljenosti od 10 km. Vijećnika Kukuljana tišti to što samo u snu može vidjeti da toliko ljudi želi doći na mjesto, na događanje u organizaciji jedne političke stranke. Podsjetio je Kukuljana da je dobio pisani odgovor na to pitanje. Što se pitanja vezanog uz Energo i izgradnje višenamjenske crpke-toplane na Krnjevu, ne sjeća se da je Vijeće o tome raspravljalo. Bilo je riječi o ograničavanju iznosa kojim gradonačelnik može raspolagati bez suglasnosti Gradskog vijeća. Taj je iznos prije bio određen na 10 milijuna kuna i odlukom Gradskog vijeća je smanjen na 7.5 milijuna kuna. Kao nositelj izvršne vlasti iskoristio sam svoje pravo koje proizlazi iz statuta i ovlaštenja i potpisao suglasnost na zaduženje jer ne ono ničime ne obvezuje Grad Rijeku u nijednom obliku i ne vidim ništa sporno, odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Josip Kukuljan je replicirao da ga zanima je li ugovor za Autotrolej popisao Kontuš ili Smojver te dodao kako je Autotrolej taj dan mogao zaraditi 20.000 kuna vožnjom do Ronjgi.

Aleksandar Bulog (SDP) je kazao kako je iz medija doznao da je KD Čistoća u postupku nabave specijaliziranih spremnika za komunalni otpad. Pitao je zašto baš ti spremnici sa ugrađenim solarnim panelima i da li se s tim projektom staje ili će se nastaviti.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je riječ o 12 Bigbelly – pametnih solarnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koji se koriste u brojnim gradovima u Europi i nekoliko u Hrvatskoj i koji koriste modernu tehnologiju. Radi se o 12 kompleta po dva spremnika koji su autonomni u svom radu jer koriste solarnu električnu energiju. Bigbelly Solar modularni spremnik se koristi za prikupljanje miješanog i vrijednog, reciklabilnog otpada. Ova vrsta spremnika ima ugrađene senzore koji mjere popunjenost spremnika i podatke šalju u upravljački softver, pa ga se ne mora obilaziti da se vidi koliko je popunjen čime se štedi u dolasku ljudi i kamiona. Druga karakteristika spremnika je da imaju snažnu prešu koja komprimira otpad te time omogućuje odlaganje veće količine otpada od uobičajenih spremnika za otpad. Odvojeno se prikuplja materijal koji se dalje može  reciklirat. Ideja je da se njima zamijene sve postojeće košarice u užem centru grada koje ne izgledaju lijepo kad su prekrcani. U dogovoru s riječkim umjetnicima novi spremnici oslikani. Sedam novih spremnika postavljeno je na području grada Rijeke, uglavnom u centru, a preostali u okolnim  gradovima i općinama koji su korisnici usluga Čistoće.  S tim će se projektom zamjene spremnika nastaviti.

Tamara Martinčić (SDP) je kazala kako je u novinama bio najavljen početak gradnje hotela do kraja godine na području nekadašnjeg Elektromaterijala, pa moli gradonačelnika da kaže dodatne informacije ako ih ima.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako mu je investitor pojasnio da je tvrtka iz Švicarske kupila prostor Elektromaterijala s ciljem izgradnje poslovnog hotela. Postojeća zgrada je srušena, a prostor asfaltiran i privremeno se koristi kao parkiralište. U rujnu bi na tom mjestu trebala početi izgradnja hotela iz lanca hoteli, grupacije Accor pa će Rijeka imati dva brendirana hotela, Turistički kompleks Hilton na Kostabeli i Ibis u ovom dijelu grada. U neposrednoj blizini budućeg hotela će biti Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica i Dječja kuća, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a tu je  i željeznički kolodvor. Dodao je kako je zatražio od uprave HŽ da taj kolodvor urede. Rekli su mu da su raspisivali natječaj ali su dostavljene ponude bile prevelike, ali ima njihovo obećanje da će to biti riješeno do polovice iduće godine.

Petra Karanikić (SDP) je kazala kako je u Rijeci potpisan ugovor između Grada Rijeke i Međunarodnog centra za inovacije i obrazovanje-ICIE Ulm, koji će provoditi edukaciju pa je pitala gradonačelnika da pojasni o kakvoj je edukaciji i suradnji riječ.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako se Međunarodni centar za inovacije i obrazovanje-ICIE iz Ulma dugo godina bavi edukacijom nastavnika u radu s nadarenom djecom. To je i naš cilj, uz sve one aktivnosti koje smo i do sada organizirali, poput LIADO, E-matematička radionice i drugih. Ugovorom je dogovorna edukacija učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja osnovnih škola Grada Rijeke sa svrhom prepoznavanja nadarenih učenika i daljnjeg dodatnog rada s nadarenim učenicima. Bit će obuhvaćeno najmanje 25 a najviše 60 nastavnika, a tečaj će trajati 5 dana. Nakon provedene analize odrediti hoće li nastaviti s provedbom programa.

Duško Milovanović (SDP) postavio je pitanje vezano za deponij Viševac na kojem je 2017.g. pušteno postrojenje za proizvodnju električne energije kogeneracijom. Zanima ga da li energana uredno funkcionira jer je rečeno da će biti ekonomski održiva i doprinijeti zaštiti okoliša.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je procjena KD Čistoća bila  da će nakon sanacije odlagališta duži period to odlagalište kao posljedicu raspada materijala proizvoditi metan. Procjena je bila da je šteta da metan završava u atmosferi i dodatno je ugljičnim spojevima opterećuje pa je zbog toga je KD Čistoća krenulo u izgradnju elektrane gdje se kogeneracijom energija dobivena gorenjem metana pretvara u el. energiju. Elektrana je spojena na mrežu HEP-a brojke ne zna napamet pa će odgovoriti pisanim putem.

Vojko Braut (SDP) je pitao koliko će trajati radovi u Krešimirovoj i kako će djelovati na odvijanje prometa i koji su radovi koji nas očekuju iduće godine.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako radove u Krešimirovoj zajednički izvode KD Vodovod i kanalizacija, Hrvatske ceste i Grad Rijeka, a riječ je o početku velikog EU projekta vrijednog 1,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, kojim će se izgraditi  217 km kanalizacije i 100 km vodovodnih ogranaka. Radovima u Krešimirovoj bit će obuhvaćena izgradnja kanalizacijskog transportnog kolektora u dužini 1100 metara, ugradnja optičkog kabela, a Hrvatske ceste će te radove iskoristiti da urede asfaltni sloj po cijeloj dužini te dionice ceste. Radovi su vrijedni 35 milijuna bez PDV-a i trajat će do 4. mjeseca iduće godine. Dogovoreno je da se intenzivnim radovima krene od podvožnjaka do pred samu Mlaku, a zatim dalje od centra grada. Trenutno se rade probni iskopi kako bi se utvrdila stanje tla i postojeće infrastrukture kako ne bi bilo iznenađenja kad počnu veliki radovi. Do tada je uspostavljeno privremeno prometno rješenje, a nakon toga će se napraviti konačno prometno rješenje, u kojoj mjeri i dinamici će se odvijati promet i na koji način, znat će se kada bude gotovo, Gradonačelnik je pozvao građane na razumijevanje jer će tijekom izvođenja radova biti usporavanja prometa.

Hrvoje Burić (BURA) je govorio o dugovanju tvrtke 3. maj Motori i dizalice nastalo prije 23. 4. 2013. a riječ je  o 12 milijuna kuna komunalne naknade koja nije bila podmirena do 2013. i koje je napravio sin jedne gradske vijećnice. Od tog iznosa otpisano je 3 milijuna kuna, a preostali iznos od osam milijuna kuna trebao je biti plaćen od strane pravnog sljednika Uljanik strojogradnja, u roku od 4. godine, odnosno najkasnije do 7. 4. 2019. godine. Uljanik strojogradnja duguje 8.804.000 kuna, a zajedno s otpisanih 3 milijuna kuna građani Rijeke neće vidjeti ukupno 12. milijuna kuna, jer gradonačelnik 2014., 2015., 2016. i 2017. nije naplatio niti jednu lipu. Punih pet godina pogodovao je Uljanik strojogradnji d.d., kazao je Burić.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako on nije nikome pogodovao. Najbolji odgovor Buriću i njegovom mentoru Bandiću dali su radnici Uljanika kad su ih oni posjetili i počeli prodavati toplu vodu. Predložio je Buriću da ne ide s tim idejama u brodogradilište 3. maj, jer on odlazi tamo i čuje kakvo je mišljenje radnika na Burićeve sulude ideje prisilne naplate komunalne naknade. Ako se nekome pogodovalo, onda se pogodovalo samo radnicima da dobiju plaću, u doba kada su tu plaću mogli dobiti. Imali smo ugovore o obročnoj otplati komunalne naknade koje su oni izvršavali kako su mogli, a čak smo im u jednom trenutku nudili mogućnost zamjene nekretnina, jer  je 3 maj uglavnom izvršavao svoje obveze, dok nije doveden u sadašnju situaciju. Da je u mogućnosti da to učini, učinio bi to opet, kazao je gradonačelnik i dodao da to Burić nikada neće razumjeti.

Hrvoje Burić je replicirao, kako je za razliku od Grada Rijeke Županija, u te tri godine naplatila prve godine 2 milijuna, druge 1,5 milijuna i treće 1,2 milijuna kuna na ime koncesijske naknade, a Grad nije naplatio niti lipu. Kako je to Županija mogla, a Grad nije te dodao kako je 12 milijuna kuna iznos komunalne naknade za stan od 70 kvadrata u visini 400 kuna dostatan za 29.122 stanova pa je po njemu Obersnel oštetio 29.112 stanova kojima nije oprostio komunalnu naknadu i time nanio štetu gradu Rijeci.

Vuk Prica (SDP) je kazao kako su u sklopu EPK postavljene višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica i trgova kakve su nekada nosili. U malom dijelu populacije i dijelu vijećnika te ploče imale su negativnu konotaciju pa ga zanima da li će se taj projekt i dalje razvijati i u kojem obliku.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako su prije dva tjedna na jednom trgu i pripadajuće tri ulice postavljene višejezične ploče. To je projekt u kontekstu EPK koji će se nastaviti i kojim će se prikazati slojevitost riječke povijesti, koja je premda je ponekad bila teška, izuzetno zanimljiva. Ovim činom pokazali smo da poštujemo tu prošlost, bez obzira kakva ona bila. Većina tih naziva je na talijanskom jeziku jer je kroz povijest Rijeka bila dio vremena pripojena Italiji, ali ima i drugih naziva na drugim jezicima. Za razliku od općeprihvaćenih mišljenja, cijeli set promjena ulica je izveden ponajprije na talijanskom jeziku, a ne na nekom drugom, dakle nije uvijek mijenjana uz neke političke konotacije. Ovo je bolji pristup od uvođenja dvojezičnosti jer bi to bilo samo puko prevođenje naziva, a  ovako imamo pregled naziva trgova i ulica od 18 stoljeća do danas. Projekt će se nastaviti postavljanjem ploča u Starom gradu.

Vuk Prica je replicirao kako su na Odboru za nacionalne manjine više puta razgovarali o postavljanju tih ploča, ali u negativnom kontekstu i iskoristio je prigodu da zahvali Talijanskoj zajednici i manjini na svemu dobrom što su učinili za ovaj grad.

Skip to content