Prema podacima FINA-e i HGK za prvih devet mjeseci 2011. godine riječko gospodarstvo oporavlja se, iznio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, na svojoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare. Zabilježen je rast investiranja poduzetnika u dugotrajnu imovinu, povećan je prihod od uvoza i unutarnje prodaje, a višak prihoda nad rashodima iznosi 3,3 milijarde kuna, rekao je Obersnel i najavio početak nekoliko gradskih investicija.

Pripremajući izvještaj o radu za sjednicu Gradskog vijeća, gradonačelnik Obersnel analizirao je i podatke o stanju gospodarstva u Rijeci, koji pokazuju uzlazne trendove.
“Nakon dvije godine negativnih rezultata, višak prihoda nad rashodima kod riječkih poduzetnika iznosi 3,3 milijarde kuna, odnosno ukupni prihodi rasli su za 35% a rashodi za 14%. Nadalje, prihodi od izvoza porasli su za 2%, a od unutarnje trgovine za 15%, s time da su kod izvoza najveći porast prihoda zabilježili građevinarstvo, trgovina i skladištenje, a kod unutarnjeg prometa sektor građevinarstva, informacija i komunikacija te područje stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti,” kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako podaci ukazuju na određeni oporavak gospodarstva te, iako su daleko od idealnih, ukazuju na bolju perspektivu riječkog gospodarstva u narednim godinama.

“Veseli podatak da su se, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u prvih devet mjeseci 2011. godine, nakon tri godine uzastopnog smanjenja, za čak 45% povećale investicije poduzetnika u dugotrajnu imovinu (kupovinu nekretnina, opreme i strojeva). Taj porast investicija, ponajviše u djelatnosti trgovine, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu, jedan je od najvećih u Hrvatskoj, primjerice, na državnoj razini zabilježen je pad investicija od 9,3 posto,” istaknuo je riječki gradonačelnik.

Optimistični su i podaci o broju nezaposlenih, koji je na kraju 2011. godine u Rijeci bilo 9.008, što je za 4% manje nego u istom razdoblju 2010. godine. U Rijeci je prošle godine zabilježen i porast turističkog prometa pa je tako bilo 3% više turističkih dolazaka nego godinu prije, s time da su 76% svih dolazaka zabilježili strani turisti, dok je noćenja bilo 7% više. Gosti najviše dolaze iz Italije, Španjolske, Njemačke i Slovenije, ponajviše odsjedaju u hotelima, a prosječna dužina boravka iznosi dva dana.

Gradonačelnik je govorio o započetim radovima u Rijeci. Tako su upravo započeli 3,4 milijuna kuna vrijedni radovi na uređenju Ulice Pavla Rittera Vitezovića, koji predstavljaju nastavak uređenja Starog grada, odnosno nastavak pješačke zone koja će od Korza i Ulice Ante Starčevića preko Vitezovićeve voditi sve do Ulice žrtava fašizma. U prvoj fazi uređenja neće biti uređen spoj s Ulicom žrtava fašizma, budući da je Grad Rijeka, s obzirom na to da se nije mogao dogovoriti s vlasnicima objekata koji se nalazi se na tom prostoru, pokrenuo postupak izvlaštenja.

Započela je i 4,2 milijuna kuna vrijedna izgradnja parkirališta na Podpinjolu, kod riječkog lokaliteta Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Na parkiralištu na koje će se ulaziti s Vukovarske ulice uredit će se 157 novih parkirališnih mjesta, a sve s ciljem rješavanja problema parkiranja unutar i oko KBC-a.

Nastavljeni su radovi na rekonstrukciji Osnovne škole Srdoči vrijedni gotovo 9 milijuna kuna, od čega je Grad Rijeka osigurao 5,5 milijuna kuna, a ostalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
“Iako prema ugovoru radovi trebaju biti gotovi do ljeta, nadali smo se da će radovi biti gotovi do početka drugog polugodišta, ali smo očito bili preoptimistični. Očekujemo da bi se veći dio učenika mogao nešto poslije Uskrsa vratiti u novouređenu školu,” kazao je gradonačelnik Obersnel te još jednom zahvalio na pomoći tvrtke Philips Electronics, koja će Osnovnoj školi Srdoči donirati 60% od ukupno potrebnih rasvjetnih tijela koja će se ugraditi prilikom rekonstrukcije objekta, čime će OŠ Srdoči dobiti energetski učinkovita rasvjetna tijela.

Gradonačelnik je najavio nove važne zahvate. Kroz nekoliko dana trebala bi započeti i izgradnja podzemne garaže u Barčićevoj ulici, na prostoru bivše garaže Autotransa. Investitor radova vrijednih oko 50 milijuna kuna bit će Rijeka promet. Kako je kazao gradonačelnik, početak radova odgodila je potreba za dobivanjem dozvole za deponiranje iskopanog materijala od Agencije za upravljanje državnom imovinom, budući da se iskopani materijal smatra rudnim bogatstvom. U prvoj fazi bit će izgrađena garaža, dok će nakon njezina stavljanja u funkciju, Autotrans započeti s drugom fazom, odnosno uređenjem stambeno-poslovne građevine.

Tijekom veljače bit će otvorena prethodna javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja te Generalnog urbanističkog plana Grada Rijeke. Radi se o ciljanim izmjenama, koje su u prvom redu vezana uz određena područja za koje se ukazala potreba izmjene namjene, posebice bivših industrijskih pogona, kao što je prostor bivše rafinerije na Mlaci. S pokretanjem javne rasprave na mrežnim stranicama gradonačelnika bit će pokrenute i nove e-konzultacije, na kojima će se ispitivati promišljanja građana o tome kako vide uređenje grada, prije svega područja Mlake.

Gradonačelnik je pozvao građane da putem e-konzultacija izraze svoje mišljenje te da odigraju i ažuriranu proračunsku igricu“Proračun(ajme)”, nedavno objavljenu na gradonačelnikovim mrežnim stranicama. Naime, prilikom planiranja proračuna za 2012. godinu uvršteni su i rezultati prošlogodišnje edukativne proračunske igre, a ta praksa bit će nastavljena i prilikom sastavljanja proračuna za 2013. godinu.

U veljači će biti objavljeni i rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja Trga pul Vele crikve u Starom gradu, čime će se stvoriti preduvjeti da se u 2013. godini započnu radovi na uređenju trga te kvalitetne prezentacije antičkih mozaika pronađenih na tom prostoru.