Danas je osnovan Krizni stožer za brodogradilište 3. maj, kojeg čine predstavnici radnika, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Gospodarsko-socijalnog vijeća, a nakon čijeg je prvog sastanka izvješteno da se zbog ispunjavanja zahtjeva Štrajkaškog odbora za isplatom plaća, štrajk trećemajaca stavlja u mirovanje.

Za predsjednika Kriznog stožera je izabran Predrag Knežević, uz kojeg u stožeru sjede još i druga tri predstavnika radnika – Vjeko Todorović, Mladen Bučar i Juraj Šoljić, Grad Rijeku predstavljaju gradonačelnik Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, Primorsko-goransku županiju župan Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar, kao i predstavnici Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije Damir Bačinović i Nenad Seifert.

Vojko Obersnel, Zlatko Komadina, Vjeko Todorović, Damir Bačinović i Predrag Knežević

Vojko Obersnel, Zlatko Komadina, Vjeko Todorović, Damir Bačinović i Predrag Knežević

Prva akcija koju će pokrenuti Krizni stožer je traženje sazivanja izvanredne sjednice Nadzornog odbora i sastanak s predstavnicima Uljanik grupe. Krizni stožer podupire zahtjeve Štrajkaškog odbora 3. maja, kojeg je usvojilo i Gospodarsko-socijalno vijeće Primorsko-goranske županije, a koji se, osim na isplatu plaća, odnose se na nabavu materijala za nastavak rada u brodogradilištu, povrat pozajmice dane Uljanik Grupi te izdvajanje brodogradilišta 3. maj iz Uljanik Grupe.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što su barem ispunjeni zahtjevi koji se odnose na isplatu plaća, no istaknuo je kako predstoji niz aktivnosti.
„Osobno vidim rješenje u zaključcima Štrajkaškog odbora, kojeg je prihvatilo i Gospodarsko-socijalno vijeće, a s kojim se i mi slažemo unutar Kriznog stožera, a to je izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe, ne čekajući restrukturiranje. Jer, ako se bude čekao proces restrukturiranja brodogradnje Uljanik brodogradilišta, bojim se da to 3. maj ne bi preživio,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Krizni stožer podupire zahtjeve Štrajkaškog odbora

Krizni stožer podupire zahtjeve Štrajkaškog odbora

Kako je kazao župan Komadina, Krizni se stožer složio da će i prije sjednice Vlade, koja će se održati 13. rujna u Puli, zahtijevati sastanak s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom. Od ministra će tražiti rješavanje drugih zahtjeva, odnosno opstojnosti brodogradilišta 3. maj i proizvodnju brodova na Kantridi, dodajući kako vjeruje da brodogradnja može opstati i u Rijeci i u Puli. O rezultatima stog sastanka ovise daljnje akcije.

Štrajk je prekinut zbog isplate plaće za srpanj te najave isplate plaće za kolovoz, no predsjednik Kriznog stožera Knežević kazao je kako, kad radnici u ponedjeljak dođu na posao, neće imati materijala za rad, za koji se ne zna kada će biti osiguran.

Prva sjednica Kriznog stožera za brodogradilište 3. maj

Prva sjednica Kriznog stožera za brodogradilište 3. maj

Kako je kazao član Stožera, a ujedno i predsjednik Štrajkaškog odbora, prekidom štrajka dozvoljava se  tvrtki Strojodizel da krene s radovima koje su radnici ranije danas blokirali, izražavajući nadu da „nisu stvorili tako velike gubitke kako su neki radnicima“. Ujedno je obavijestio građane Rijeke da ćemo prosvjed planiran za ponedjeljak za sada odgoditi.