Grad Rijeka u osnovne škole uvodi izvannastavnu aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje“ za što će se izraditi program i priručnik, rečeno je danas na gradonačelnikovom kolegiju. Osim toga, za osnovce se priprema još jedna novina – uvođenje pravilne prehrane. Na kolegiju su iznesene i informacije o održavanju Europskih sveučilišnih igara 2016. u Rijeci i Zagrebu.

Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Sanda Sušanj, govoreći o uvođenju građanskog odgoja u osnovne škole Grada Rijeke, naglasila je kako rezultati istraživanja pokazuju nisku razinu participacije mladih u zajednici, porast političke apatije i rastući demokratski deficit.

Sanda Sušanj kolegij gradonačelnika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kolegiju je imenovana radna skupina koja će izraditi program i priručnik, koji će na adekvatan i učenicima blizak i zanimljiv način, kroz 30 tema obuhvatiti društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku dimenziju. Cilj programa je potaknuti mlade na veće učešće u zajednici, poštivanje različitosti, preuzimanje aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava, održivog razvoja i općenito demokratizacije društva.

Priručnik će biti preveden i na talijanski jezik, a zatim će uslijediti edukacija učitelja kako bi se omogućilo uspješno obrazovanje učenika o ljudskim pravima, međuljudskim odnosima, održivom razvoju i zaštiti potrošača. Građanski odgoj uvest će se, eksperimentalno za početak, u pet osnovnih škola Grada Rijeke u idućoj školskoj 2016./2017. godini.

„Nastava će se organizirati po modelu iznimno uspješnog programa „Moja Rijeka“, a uvest će se postupno, i to prvo u pete razrede planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja“, rekla je pročelnica Sušanj. Naglasila je da su se Odjelu u trenutku kad su najavili program javili i predstavnici drugih županija sa željom da otkupe i koriste taj priručnik.

Za izradu programa i priručnika Grad Rijeka će izdvojiti 194.700 kuna, a ta će se sredstva utrošiti na rad radne skupine, za lekturu i korekturu priručnika, njegov vizualni identitet i produkciju te edukaciju učitelja koji će provoditi program.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako najava za uvođenje ovog pilot-projekta u škole nije bila samo priča uvjetovana političkim događanjima, već će se ujesen ozbiljno pristupiti njegovom uvođenju u škole. Gradonačelnik je zatim najavio uvođenje još jednog programa u segmentu odgoja i obrazovanja, a to je uvođenje pravilne prehrane u škole.

67. kolegij gradonačelnika

Uvođenje pravilne prehrane u osnove škole
Grad Rijeka od ove će godine u deset osnovnih škola uvesti program pravilne prehrane, po uzoru na program zdrave prehrane koji se već dugi niz godina provodi u riječkim vrtićima. Novi je to projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, pod nazivom “Školica zdrave prehrane”, čiji je cilj usvajanje pravilnih prehrambenih navika i očuvanje zdravlja kroz edukaciju učenika i njihovih nastavnika. Program je usklađen s Akcijskim planom za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine 2010.-2012, a edukaciju učenika i učitelja kroz predavanja i radionice provodit će nutricionisti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije te drugi stručni suradnici Odsjeka za unapređenje prehrane i psiholozi Odjela školske medicine.

„Svakoj našoj akciji prethodi istraživanje pa smo tako i ovoga puta ustanovili da je pretilost među učenicima u porastu. Naime, podaci o stanju uhranjenosti riječkih osnovnoškolaca pokazuju da 40% dječaka i 26% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu“, rekla je pročelnica Sušanj, dodajući kako je pretilost javnozdravstveni problem.

Iako su pojedine osnovne škole Grada Rijeke unatrag nekoliko godina već započele s primjenom pravilne prehrane, odnosno uvele zdravi doručak, novim projektom učenici tih škola dobit će i prehrambene smjernice. Uvest će se jedinstveni, tipski jelovnici te će sve škole imati pravilno organiziranu školsku prehranu. Učenici petih razreda sudjelovali bi u radionicama slaganja obroka i zdravog tanjura, dok bi učenici 7. i 8. razreda bili uključeni u radionice u kojima bi se pripremali zdravi obroci. S aktivnostima će se prvo krenuti u 10 osnovnih škola s manjim brojem učenika, a u sljedećoj školskoj godini projektom će biti obuhvaćene sve ostale osnovne škole. U Proračunu za 2016. g. za uvođenje pravilne prehrane u osnovne škole grada Rijeke plredviđena su sredstva u iznosu od 55.000 kn.

Igor Načinović i Vladimir Benac

Održavanje 3. europskih sveučilišnih igara 2016. u Rijeci i Zagrebu
Pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, Igor Načinović, iznio je informacije o pripremama za održavanje Europskih sveučilišnih igara 2016. godine, koje će se održati od 12. do 25. srpnja 2016. godine, s naglaskom na aktivnosti u Rijeci. Riječ je, naime, o najvećem ovogodišnjem multisportskom natjecanju u Europi i najvećem sportskom natjecanje u povijesti Hrvatske. U 14 dana u Zagrebu u Rijeci natjecat će se 5.500 studenata koji dolaze iz s više od 300 europskih sveučilišta iz 45 europskih država.

„U Rijeci se očekuje dolazak oko 1300 studenata koji će se natjecati u 21 sportu, a prvi put su organizirana i dva sportska natjecanja za studente s invaliditetom. To su redom rukomet, košarka, košarka 3 na 3, nogomet, futsal, ragbi 7, odbojka, odbojka na pijesku, sportsko penjanje, bridž, šah, golf, tenis, stolni tenis, badminton, veslanje, karate, taekwondo, judo, plivanje, vaterpolo te plivanje i stolni tenis za osobe s invaliditetom“, rekao je Načinović. Studenti će biti smješteni na Sveučilišnom Kampusu na Trsatu, u tri paviljona s ukupno 754 ležaja koja će se izgraditi do početka Igara. Osim studenata, u manifestaciji će sudjelovati još 1.500 volontera, od toga njih 500 u Rijeci, te 12.000 akreditiranih osoba.

„Temeljna vrijednost Igara je koncept zajedništva srca i uma u svrhu promicanja svih ključnih vrijednosti koje zastupa studentski sport: znanja, edukacije, razboritosti, snage, energičnosti i ljubavi, što predstavlja karakteristike koje studentima pomažu da dosegnu izvrsnost u akademskom i sportskom životu. Domaćinstvo nad Igrama donijet će gradovima Zagrebu i višestruke pozitivne efekte, promičući ih u moderne svjetske turističko-sportske destinacije“, zaključio je Načinović.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako je upravo gradnja triju paviljona na Sveučilišnom kampusu u Rijeci bila glavni motivator za dobivanje domaćinstva za Europske sveučilišne igre 2016., jer će se njima povećati smještajni kapaciteti za studente na riječkom Sveučilištu. Osim toga, s obzirom na veliki broj volontera, naglasio je da će to biti i prilika mladima da se angažiraju i upoznaju studente iz drugih europskih zemalja.

Grad Rijeke za promociju Igara odobriti korištenje slobodnih lokacija reklamnih prostora u sklopu autobusnih čekaonica i reklamnih stupova, a prije dva dana ispred Gradske knjižnice Rijeka postavljen je i sat za službeno odbrojavanje preostalog vremena do početka Igara.

Kolegij gradonačelnika

Stručno osposobljavanje
Grad Rijeka, trgovačka i komunalna društva u vlasništvu Grada Rijeke, kao i ustanove čiji je osnivač Grad Rijeka, tijekom 2015. godine, kao i prethodnih godina, koristili su mjere aktivne politike zapošljavanja, koje je provodila Vlada Republike Hrvatske putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. „Grad Rijeka ovu mjeru koristi od siječnja 2011. godine, a tijekom 2015. godine na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa primljena je ukupno 41 osoba“, rekao je pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić predstavljajući izvješće za 2015. godinu.

Pročelnik Vukelić je naveo kako se ove godine na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa planira primiti 60 osoba. „Ove mjere su u javnosti svojevremeno dočekane na nož, no praksa je pokazala da su one jako dobre“, zaključio je gradonačelnik Obersnel uz preporuku riječkim ustanovama te komunalnim i trgovačkim društvima da ih i nadalje koriste u što većoj mjeri.

 

Namjensko korištenje boravišne pristojbe iz Proračuna za 2016. godinu
Na gradonačelnikovom kolegiju utvrdio se i zajednički program aktivnosti Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke za poboljšanje boravka turista u gradu Rijeci u 2016. godini zbog njihovog sve većeg dolaska. Stoga je Turističkoj zajednici grada Rijeke odobreno namjensko korištenje uplaćene boravišne pristojbe u Proračun Grada od 225.000 kuna, što je u odnosu na lani povećanje od 35.000 kuna, od čega 150.000 kuna za provedbu aktivnosti Info punkta Trsatski kaštel te 75.000 kuna za pripremu i tiskanje Gradskog vodiča (kalendara zbivanja).

Provedba preventivne dezinfekcije
Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Ankica Perhat, najavila je da će se i ove godine provesti preventivna dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području grada Rijeke, nakon što je na kolegiju iznijela izvješće za lanjsku godinu te program provedbe u 2016. godini

Skip to content