Na izložbenim postamentima na Korzu otvorena je izložba “Protoci ideja – Poslovne ideje temeljene na baštini” koja se održava u sklopu međunarodnog istraživačkog projekta TEMPUS, čiji je cilj urbana obnova lučke baštine u području Jadranskog mora.

Projekt TEMPUS – TEMporary USes as start-up actions to ehance port (in)tangible heritage okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem regeneracije urbanih lučkih područja, poštujući kulturnu baštinu i običaje zajednice. Projektne aktivnosti TEMPUS bazira na tri pilot-područja: Ravenni, Solinu i Rijeci.

Projekt  za cilj ima povezati partnerske gradove s njihovim lukama i stvoriti novi prostor društvenog života koji će poticati kreativno poduzetništvo, kao i poduzetničke inicijative u kulturi i turizmu. Dugoročno, projektom se želi potaknuti gospodarski razvoj na temelju valorizacije skrivene materijalne i nematerijalne baštine luka, uključujući arheološku pozadinu i prirodni kontekst, počevši kroz aktivnosti privremene upotrebe.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u suradnji s Gradom Rijekom, na Korzu je u kolovozu 2021. godine postavio prvu izložbu u seriji – „Protoci“ (Fluxes) kojom se željelo nadahnuti razvoj novih usluga i proizvoda temeljenih na baštini.

Kao nastavak aktivnosti, projektni partner Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Riječka razvojna agencija Porin pozvala je poduzetnike da se jave sa svojim idejama temeljenim na prepoznavanju gospodarskog potencijala kulturne baštine i predlože svoje ideje i vizije razvoja povezujući prošlost i sadašnjost. Na ovoj su izložbi prezentirani rezultati otvorenog poziva za prikupljanje ideja temeljenih na baštini Rijeke i riječke luke.

Otvorenju izložbe prisustvovali su ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Nikolina Radić Štivić; autor izložbe, kustos Luka Strašek; pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar; zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula i direktor riječke razvojne agencije Porin Dario Zorić.

„Prenamjena industrijskih objekata dovodi do stvaranja novih radnih mjesta u čitavom nizu sektora kao i privlačenje ulagača. Industrijsku baštinu ne moramo isključivo gledati kao kulturnu baštinu, već je možemo promatrati kroz ovaj ekonomski aspekt i prenamjenu“, rekao je autor izložbe i dodao kako se na izložbi mogu vidjeti i stare razglednice i fotografije Rijeke iz fundusa Muzeja koje datiraju iz 19. i 20. stoljeća.

Posljednjeg desetljeća mijenja se odnos prema kulturnoj baštini te se priznaju njezine višestruke prednosti osim iskorištavanja u svrhu turizma i javlja se nastojanje da kulturna baština bude u službi onih koji su s njom najtješnje povezani – lokalnog stanovništva. Kulturna baština daje zemljama, regijama i gradovima jedinstven identitet koji potiče osjećaj ponosa i pripadnosti, ali također privlači ulaganja i visokospecijaliziranu radnu snagu.

Kulturna baština važan je generator radnih mjesta: od izgradnje, popravaka i održavanja povezanih s njezinim očuvanjem preko kulturnog turizma, do malih i srednjih poduzeća i novoosnovanih poduzeća, često u kreativnim industrijama. Ona dokazano pruža dobar povrat na ulaganja i znatan je generator poreznih prihoda, kako od gospodarskih aktivnosti sektora povezanih s baštinom tako i neizravno kroz prelijevanje u druge sektore.

Prednosti prenamijene industrijske baštine istaknuo je i direktor Porina Dario Zorić istaknuvši da se takvi prostori mogu prenamijeniti u poduzetničke hubove namijenjene razvoju poduzetničkih ideja.

„Prenamjena industrijske baštine u svrhu kulture vidljiva je na obnovi kompleksa Benčić čime je rekao bih, barem za sada, zadovoljena potreba prenamjene takvih objekata u svrhu kulture. Pred nama je sada cijeli jedan veliki teritorij lučke baštine, primjerice gotovo cijela zona područja oko Torpeda koja ima potencijala dobiti novu namjenu – javnu, civilnu, stambenu ili poslovnu“, istaknuo je Šarar.

Izložba na Korzu ostaje otvorena do 20. siječnja.

Vrijednost projekta TEMPUS iznosi 2.706.920,00 eura od čega 85% bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija kroz prekogranični program suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014 – 2020. Projekt se realizira u razdoblju od 01. siječnja 2019. do lipnja 2022. godine.