Od 6. do 8. lipnja na riječkom putničkom terminalu održava se konferencija „Adria4Blue“ posvećena plavom gospodarstvu i održivom razvoju.

Konferencija se zbiva u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka u suradnji s Kraljevinom Norveškom i potporom Grada Rijeke s ciljem razmjene iskustava i poslovnih praksi te poslovnog povezivanja maritimnih tvrtki. Vezujući se uz jubilarno, dvadeseto izdanje jedriličarske regate Fiumanke, konferencija okuplja gospodarstvenike iz zemlje i inozemstva, a njenom su otvorenju nazočili i zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog sabora, kao i sudionici iz Norveške, Italije, Španjolske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Otvorena trodnevna poslovna konferencija „Adria4Blue“

Konferencija je okupila domaće i inozemne gospodarstvenike u maritimnoj djelatnosti te predstavnike lokalnih, regionalnih i državnih vlasti

Prilikom svečanog otvaranja navedeno je kako Rijeka predstavlja prirodno okruženje za širenje europske vizije plave ekonomije – one temeljene na plavoj energiji, biotehnologiji, obalnom turizmu i lučkom biznisu – koja je u Europskoj uniji zastupljena s 3 i pol milijuna kvalitetnih radnih mjesta. Predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić naveo je kako međunarodna i intersektorska suradnja u plavom gospodarstvu doprinosi rastu i razvoju temeljenom na inicijativi za čistom vodom i morskim okolišem, istaknuvši nužnost zelenog zaokreta. „Norveška je pionir u plavom i zelenom gospodarstvu, a tijekom konferencije predstavit će najbolje prakse koje se mogu primijeniti i u Hrvatskoj“, rekao je Vujić, dodavši kako razvijena obala Hrvatske predstavlja veći gospodarski potencijal nego što trenutno stanje u ekonomiji pokazuje.

Otvorena trodnevna poslovna konferencija „Adria4Blue“

Zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš pozdravio je sudionike konferencije

Zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš pozdravio je organizaciju ovakve konferencije koja signalizira potencijal Rijeke i Primorja za plavi razvoj, iskazavši zadovoljstvo velikim interesom koncesionara za novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali koji će pomoći Rijeci da se vrati na europsku kartu kao lučki centar. Ivaniš je u svom govoru spomenuo i napore lokalnih aktera da se osigura opstojnost brodogradnje na ovom području uz nadu da će situacija rezultirati povoljno po 3. maj te se dotaknuo se rastućeg kruzing turizma koji će ove godine u Rijeku donijeti čak 26 velikih kruzera.

Konferencijski dio susreta „Adria4Blue“ bavi se temama „Zelenih obala i čistog mora“, „Mora kao izvora zdravlja i hrane“, „Digitalizacije i zelene plovidbe“ i „Klastera u pomorstvu“, a u izlagačkom dijelu manifestacije na Molo longu se predstavljaju proizvodi i usluge 15 inozemnih i domaćih gospodarskih partnera. Također, u kontekstu višednevnog programa oko jedriličarske regate Fiumanke, održava se i večernji zabavno-glazbeni program na Gatu Karoline Riječke te riječkom Terminalu.

Skip to content