Na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti uz polaganje cvijeća i svijeća otvoreno je memorijalno obilježje u spomen na riječke branitelje.

Događaju je u ime Grada Rijeke prisustvovala delegacija na čelu s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom te njegovim zamjenicima Markom Filipovićem i Nikolom Ivanišem, a svečanosti su nazočili i glavni tajnik Ministarstva branitelja Ivica Akmadža, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek te članovi obitelji poginulih branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Na novopostavljenoj spomen ploči istaknuta su imena 206 poginulih hrvatskih branitelja s područja bivše Općine Rijeka koja uz dosadašnji most i sedammetarske stupove čine ovo spomen-obilježje.

Otvoreno memorijalno obilježje na Mostu hrvatskih branitelja

Gradonačelnik Obersnel sa zamjenicima Filipovićem i Ivanišem

Most hrvatskih branitelja izrađen je 2001. godine u dogovoru s braniteljskim udrugama kao spomen-obilježje svih branitelja na Delti, mjestu s kojeg su Riječani polazili na ratište te se s njega vraćali. Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je kroz godine proizašla želja da se spomenik obilježi imenima poginulih branitelja, što nije bila njegova primarna namjera, ali dodao kako je želja ispunjena u dogovoru s arhitektima koji su ponudili rješenje koje će se uklapati u postojeći spomenik.

Ukupna financijska vrijednost radova iznosi 748.084,91 kuna, a Ivica Akmadža, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja koje je radove sufinanciralo s 90 tisuća kuna, izrazio je zadovoljstvo što je Grad Rijeka odlučio na ovaj način odati počast braniteljima.

Također, pored memorijalnog obilježja postavljena je i glazbena ograda, sačinjena od 35 metalnih cijevi čijim se udaranjem sviraju prvi taktovi nacionalne himne „Lijepa naša“, koju je Krapinsko-zagorska županija poklonila Rijeci. Ovom je prilikom zamjenica župana KZŽ Jasna Petek zahvalila Gradu Rijeci na pozivu da se priključe događaju i uklapanju ovog poklona u memorijalno obilježje.