Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je na redovnoj konferenciji za medije kako će se odvojkom na čvoru Orehovica, čija bi izgradnja trebala krenuti ove godine, konačno iz smjera Škurinja omogućiti izlaz prema Trsatu, odnosno Vežici i centru grada. Najavio je i niz radova na prometnicama u gradu, kao i nove e-konzultacije o držanju kućnih ljubimaca.

Osvrnuvši se na 3. svibnja – dan oslobođenja Rijeke, kojeg Grad Rijeka obilježava prigodnim programima, gradonačelnik Vojko Obersnel je na svojoj redovnoj konferenciji za medije govorio o važnosti obilježavanja obljetnica vezanih uz antifašizam i borbu za oslobođenje naših krajeva od okupatora, s obzirom na to da još uvijek ima onih koji pitaju, što mi to slavimo i obilježavamo i zbog čega. Na antifašizmu je izrasla ujedinjena Europa, a upravo je antifašistička borba, 3. svibnja, prije 69 godina vratila Rijeku u okrilje domovine. Važno je istinu o antifašističkoj borbi, kao uostalom i istinu o Domovinskom ratu vratiti u sve obrazovne procese od vrtića do fakulteta, kazao je gradonačelnik te pozvao sugrađane da se pridruže polaganju vijenaca na Partizanskom groblju na Kozali, na spomeniku kod spomen kosturnice na Trsatu i kod spomenika oslobođenja na Delti.

Investicije u prometnu infrastrukturu – izgradnja čvora Orehovica.

Gradonačelnik Obersnel je iznio podatke o onome što je učinjeno i što se namjerava učiniti na području investicija u prometnu infrastrukturu u ovoj godini. Izdvojio je čvor Orehovica, na kojeg su pomalo već svi zaboravili jer su mislili da njegova izgradnja neće biti realizirana. Grad Rijeka nije u nijednom trenutku odustao od zahtjevom za gradnju tog čvora, već naprotiv da bi se ubrzala njegova izgradnja pokrenuta je izrada svih dokumenata, pa je tako izrađen projekt i ishodovana lokacijska dozvola za kompletno uređenje čvora Orehovica, a nedavno je i Ministarstvo izdalo građevnu dozvolu za I. fazu izgradnje čvora, koja će omogućiti da se iz smjera Škurinja omogući izlaz prema Trsatu, odnosno Vežici i centru grada. Upravo je taj izlaz važan za Kampus na Trsatu i bolnicu na Sušaku do kojih će se izgradnjom izlaza moći  doći izravno sa autoceste.

Dobivanjem građevne dozvole može se pristupiti raspisu natječaja za radove koji bi trebali biti gotovi u tijeku ove godine. Do kraja godine trebali bi krenuti i radovi druge faze koja se odnosi na konačno rješenje – izlaz sa autoceste do Banskih vrata prema centru grada, preko novog odvojka koji će omogućiti izlaz i ulaz na autocestu.

Što se tiče prometnica u gradu, upravo je u tijeku natječaj za izvođača radova asfaltiranja državnih cesta koje prolaze kroz grad. Asfaltirat će se Istarska, Liburnijska  Zvonimirova, Krešimirova, Ulica 13. divizije, Janka Polić Kamova, Strossmayerova i Fiumara. Ukoliko natječaj prođe bez žalbi radovi bi trebali započeti u lipnju, jer je to za izvođenje ovakvih zahvata najzahvalnije doba jer se promet kroz grad u tim mjesecima stišava, ali će u svakom slučaju biti izrađeno prometno rješenje koje će vrijeiti za vrijeme izvođenja radova.

Što se tiče ulice Riva, za tu se ulicu izrađuje potrebna dokumentacija, budući da će se na njoj izvoditi određeni zahvati na komunalnoj infrastrukturi, pa će se njeno uređenje krenuti kasnije.

Natječaji za projekte rotora

U postupku nabave su i projektiranja za rotore u Tizianovoj, na Plumbumu i kod bivšeg hotela Panorame, a za rotor Martinkovac riješena je kompletna dokumentacija i pokrenuti postupci izvlaštenja, pa bi tamo radovi mogli krenuti do kraja godine. Što se tiče gradnje ceste D403, gradonačelnik je kazao kako će o njoj biti riječi na sljedećem kolegiju, naglasivši kako je Grad preuzeo obvezu rješavanja stambenog zbrinjavanja ljudi, čiji se većinom nelegalno izgrađeni objekti nalaze na trasi buduće ceste. Obersnel je kazao kako je načelno postignut dogovor sa stanarima u 16 objekata koji se nalaze na trasi ceste, osim jednog koji će biti riješen izvlaštenjem.

Radovi na trgu Ivana Koblera

Što se tiče radova na uređenju trga Ivana Koblera, oni su trebali biti gotovo do lipnja ove godine. No s obzirom na to da je riječ o Starom gradu, uvijek su moguća iznenađenja u vidu arheoloških nalaza. Konzervatori su našli neke nalaze iz antičkog doba i srednjeg vijeka, što će produljiti rokove izvođenja radova za nekoliko mjeseci, a očekuje se da će se i pri iskapanjima ispod Gradske ure najvjerojatnije naći stare gradske zidine. Dovršetak radova će ovisiti o tome koliko će trajati istraživanja, a kako sada stvari stoje projektna dokumentacija se neće mijenjati, već će konzervatori odrediti na koji će se način prezentirati nađeni artefakti i kako će se konzervirati arheološki nalazi. Ugostiteljima koji su na Koblerovom trgu imali ljetne terase ponuđene su zamjenske površine, uglavnom na trgu sv. Barbare i dijelom u Užarskoj ulici. Gradonačelnik je sugrađane zamolio za razumijevanje zbog produljenja roka izvođenja radova.

Autotrolej ove godine nabavlja još 11 novih autobusa

Krajem svibnja od 25.- 29. bit će održan Energetski tjedan, kojeg Grad Rijeka organizira otkako je pristupio potpisu sporazuma gradonačelnika o postizanju 3×20 ciljeva, do 2020.g., vezanih uz povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje stakleničkih plinova i smanjenje potrošnje energije racionalnim gospodarenjem za 20%.
Osim radionica i okruglih stolova, kao doprinos smanjenju stakleničkih plinova, Autotrolej će ove godine nabaviti još 11 novih autobusa, od čega devet na stlačeni prirodni plin, odnosno 5 solo i 4 zglobna autobusa na plin i dva vozila na dizelsko gorivo, ali sa motorom s najvećim ekološkim standardom. Uz to u narednih mjesec – dva nadogradit će se klima uređaji u još 52 vozila Autotroleja, pa će taj javni gradski prijevoznik ukupno raspolagati sa 108 autobusa sa klima uređajima. Za nabavu 11 novih autobusa i postavljanje 52 klima uređaja utrošit će se 28 milijuna kuna čime će se značajno povisiti kvaliteta usluge javnog gradskog prijevoza.

Gradonačelnik Obersnel je podsjetio kako je tijekom prošle godine nabavljeno 11 solo i 10 mini busova na plina, a ove godine 4 solo i jedan mini bus, za što je ukupno izdvojeno 30 milijuna kuna.

E-konzultacija namijenjena vlasnicima kućnih ljubimaca

Gradonačelnik je kazao kako je na njegovoj web stranici pokrenuta nova e-konzultacija koja se odnosi na vlasnike kućnih ljubimaca, ponajviše na vlasnike pasa. Svrha e-konzultacije je dobivanje informacije koliko su građani upoznati s propisima o načinu držanja kućnih ljubimaca i koliko se koriste do sada realizirane javne površine za kućne ljubimce, ponajprije dvije uređene plaže za pse i dva parka, odnosno istrčavališta za pse koji će se urediti u narednim mjesecima. Nadalje, kroz konzultacije će se govoriti i o groblju kućnih ljubimaca. Naime, u Rijeci postoji i groblje kućnih ljubimaca, koje je uz pariško jedno od najstarijih na svijetu. Na žalost zakon zabranjuje ukop kućnih ljubimaca na način kako se to nekada radilo, ali se otvaraju neke nove mogućnosti pa će konzultacije pokazati koliko su građani zainteresirani za to da se sukladno zakonima ponovno otvori groblje kućnih ljubimaca.

Gradonačelnik je pozvao građane, ne samo vlasnike kućnih ljubimaca već i sve ostale da sudjeluju u novoj e-konzultaciji.