Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Rijeci je pokrenuta nacionalna donatorska kampanja „Moje mjesto pod suncem“.

Kampanji je cilj do kraja 2020. godine osigurati sredstva u iznosu od 1,2 milijuna kuna za potpuno preuređenje i opremanje višenamjenskog prostora – solidarnog centra na Pećinama od 380 m2 – za program socijalnog uključivanja djece i obitelji u riziku siromaštva „Moje mjesto pod suncem“ koji provodi udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) u Rijeci.

Sandra Grozdanov, voditeljica programa „Moje mjesto pod suncem“, istaknula je kako se u sklopu programa svakodnevno u popodnevnim satima djeci ispod ruba siromaštva pružaju instrukcije i različite oblike slobodnih aktivnosti, nude sportski i kulturni sadržaji, kao i individualnu i grupnu psihosocijalnu podršku.
„U ovih šest godina vidjeli smo puno postignutih rezultata i pomaknutih granica, a jedan od takvih primjera je i dječak koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja. U jednom usputnom razgovoru pokazao je interes za astronomijom, povezali smo se s Akademskim astronomskim društvom Rijeka i uz pomoć jedne gospođe koja je to odlučila financirati jednom tjedno je dijete dobivalo instrukcije iz astronomije. Primijetili smo kako često svoja saznanja dijeli s vršnjacima, na račun toga povećao je svoje samopouzdanje i samovrednovanje,“ kazala je Grozdanov.

Snježana Prijić-Samaržija, Vojko Obernel, Zlatko Komadina, Sandra Grozdanov, Majda Burić i Alen Ružić

Snježana Prijić-Samaržija, Vojko Obernel, Zlatko Komadina, Sandra Grozdanov, Majda Burić i Alen Ružić

Pomognite u ostvarenju vizije djetinjstva jednakih mogućnosti

U šestogodišnjem radu naišli su na prepreku – prostor, zbog čijeg ograničenja nisu u mogućnosti primiti dovoljan broj djece i održavati aktivnosti na željenoj razini kvalitete.
„Stoga pokrećemo ovu veliku nacionalnu kampanju, a s prikupljenim novcem želimo opremiti i renovirati prostor. Pozivam sve građanke, građane i tvrtke da nas podrže u ovoj kampanji i u našoj viziji – viziji djetinjstva jednakih mogućnosti“, pozvala je Grozdanov.

Svi koji žele sudjelovati u kampanji mogu sredstva uplatiti na IBAN: HR1924020061500087226, model HR00, s pozivom na broj 2020 i opisom plaćanja „Kampanja Moje mjesto pod suncem“.

Partner u realizaciji nacionalne donatorske kampanje „Moje mjesto pod suncem“ u organizaciji udruge CeKaDe je Sveučilište u Rijeci, a kampanja će se provesti uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Konferenciji za medije prisustvovali su i Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada,  mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci. Svi su redom istaknuli kako je odgovornost cijelog društva, posebice institucija, ali i svakog pojedinca, da svakom djetetu osigura jednake uvjete za sretno odrastanje i, kako je tako kazala rektorica, ostvari svoj životni eksperiment.

Izložba na postamentima Moje mjesto pod suncem

Izložba na postamentima Moje mjesto pod suncem

Da bi sva djeca bila uspješna društvo mora stvoriti uvjete za sretno djetinjstvo

Rektorica Prijić-Samaržija dodala je kako se u provedbu projekta u novim prostorima uključiti i Učiteljski fakultet, čija je dekanica Lidija  Vujičić ujedno i ravnateljica Centra za istraživanje djetinjstva.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je važnost stalne brige društva o obiteljima na rubu siromaštva i socijalne isključenosti, a pogotovo u okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa.
„Vrlo često se u društvu govori o jednakosti, ali se vrlo često misli primarno na spolnu i seksualnu jednakost ili pak jednakost pripadnika različitih naroda, a nekako zaboravljamo na jednakost u pravu na uspjeh. Govorimo li o obrazovanju i životu djece uopće, da bi bili svi jednako uspješni, moramo stvoriti te uvjete da sva djeca imaju jednak pristup onome što jedno djetinjstvo čini sretnim“, poručio je gradonačelnik.

Grad Rijeka osigurava širok spektar socijalnih usluga, namijenjenih prvenstveno djeci i starijim osobama, a u provedbi projekata i programa veliku ulogu imaju upravo udruge, koje uz podršku institucija, taj spektar mogu dodatno proširiti. Grad Rijeka je osigurap 90 tisuća kuna za izradu projekta uređenja prostora na Pećinama.

Župan Komadina je istaknuo kako Primorsko-goranska županija pomaže svim aktivnostima i programima udruga i drugih institucija koje su vezane za mlade i djecu, pogotovo u ovim teškim gospodarskim, socijalnim i zdravstvenim vremenima. Dodao je kako je polovica prostora koji će se urediti na Pećinama u vlasništvu Županije te najavio da će Županija, bude li potrebno, pomoći i financijski.

Državna tajnica Burić naglasila je kako Ministarstvo rada,  mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike projekt „Moje mjesto pod suncem“ u trogodišnjem razdoblju podupire s 450 tisuća kuna.
„Još jednom sve pohvale za ova projekt, on je usmjerenih ka društvu jednakih mogućnosti, a u svakom slučaju društvo jednakih mogućnosti je dobar temelj da bolju i perspektivniju budućnost“, kazala je Burić.

Iz FEAD programa – fond europske pomoći za najpotrebitije, Hrvatska je do sada povukla 330 milijuna kuna, a i u idućem financijskom okviru EU nastavlja se s nizom projekata, od osiguravanja besplatnog obroka u školama djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa ili pak pomoći humanitarnim udrugama poput Crvenog križa ili Caritasa, da hranom i ostalim potrepštinama pomognu onima koji su u riziku od najvećeg siromaštva.

Izložba na postamentima s radovima djece polaznika programa “Moje mjesto pod suncem”

Otvorenju kampanje prisustvovali su i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, novinarka Maja Sever, riječki glazbenici Damir Urban i Zoran Badurina te riječka glumica Jelena Lopatić. Podršku kampanji dali su i svjetski poznati ilustrator Mirko Ilić, koji je izradio logotip kampanje te ilustrator Tomislav Torjanac nacrtao Grgu Čvarka posebno za Moje mjesto pod suncem.

Kampanja je otvorena pored izložbe postavljenje na postamentima na Korzu. Na izložbi se mogu pogledati radovi polaznika i kreativnog Solidarnog tima, kojeg čine Ariana Sušanj, Enia Kukoč, Kristijan Mamić, Damian Sobol Turina, Marin Nižić, Nikolina Matić, Ida Križaj Leko, Mirna Gurdon, Marko Luka Zubčić i Leo Kirinčić. Osim radova polaznika programa, na panoima se mogu pročitati i njihove želje – „Želio bih jedan veliki globus“, „Ja želim luk i strijelu, zato da kad riješim zadatak točno, da pogodim metu“, „Voljela bih tamo imati društvene igre i neke umjetničke slike“, „Htjela bih imati laptom, da mogu raditi zadaću kako treba“…