Početkom idućeg tjedna otvaraju se ponude pristigle na natječaj za izbor izvođača izgradnje 80 stanova po modelu poticane stanogradnje na Drenovi, čija bi gradnja, ne bude li žalbi krenula početkom 2012. godine, kazao je na svojoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je ujedno najavio da će u vezi sa slučajem Tržnice poslati otvoreno pismo ministru Karamarku.

Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je podignuto 17 natječajnih dokumentacija za 30 milijuna kuna vrijednu izgradnju POS-ovih stanova na Drenovi, što govori o velikom  interes građevinara za taj projekt. Gradonačelnik je ujedno najavio kako bi tijekom iduće godine trebala krenuti i realizacija 120 POS-ovih stanova na Martinkovcu.

U utorak je završen arhitektonsko-urbanistički natječaj rješenja uređenja Trga pul Vele crikve, odnosno Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, koje bi trebalo ponuditi način uređenja trga s mogućnošću prezentacije rimskih mozaika. Natječaj u organizaciji i provedbi Društva arhitekata Rijeka  bio je otvoren do 27. rujna. Na natječaj je stiglo 15 radova, a nakon što ih pregleda tehnička komisija, najbolje rješenje  odabrat će Prosudbeno povjerenstvo. Ranije je već rekonstruirana Užarska ulica, no prije uređenja Trga pul Vele crikve trebalo je provesti arhitektonsko-urbanistički natječaj, koji je raspisan na temelju provedenih arheoloških istraživanja i konzervatorskih uvjeta.

Pored Trga pul Vele crikve, uskoro bi se trebala uređivati i Vitezovićeva ulica, kao nastavak uređenja Korza i Starčevićeve ulice. Radi se investiciji procijenjenoj na oko 3 milijuna kuna, no točan iznos znat će se nakon otvaranja ponuda u ponedjeljak, 5. prosinca. Budući da se radi o sredstvima komunalne naknade, konačnu odluku donosi Gradsko vijeće, čija će sjednica biti održana krajem prosinca, pa će radovi krenuti tek u siječnju.

S obzirom na to da su razriješeni dugotrajni imovinsko-pravni odnosi KBC-a, Ministarstva zdravstva i Grada Rijeke, očekuje se da bi do sredine siječnja mogli započeti i radovi na izgradnji parkirališta sa 150 parkirnih mjesta na Podpinjolu, između Vukovarske ulice i zgrade Ginekologije. Radovi vrijedni 4,3 milijuna kuna trebali bi biti završeni do kraja travnja, a izgradnjom parkirališta smanjit će se pritisak na parkiranje unutar KBC-a.

Gradonačelnik Obersnel je također kazao kako je pred potpisom ugovor između Autotransa, Rijeka prometa i Grada Rijeke za izgradnju garaže na lokaciji bivše garaže Autotransa u Barčićevoj ulici. Kako je već ranije raspisan natječaj za 1. fazu projekta, koja podrazumijeva zemljane radove i pripremu građevinske jame za četiri etaže podzemne garaže, početak radova se očekuje krajem siječnja. Prva faza je vrijedna preko 9 milijuna kuna, a tijekom sljedeće godine raspisat će se natječaj za 2. fazu, koja podrazumijeva izgradnju same garaže kapaciteta 311 parkirnih mjesta. Treću fazu, koja se odnosi na izgradnju stambeno-poslovnog dijela koji bi se nalazio iznad garaža, Autotrans će realizirati sam ili u suradnji sa svojim partnerima.

Pri kraju konferencije, gradonačelnik Obersnel je kazao da se obratio se otvorenim pismom ministru Karamarku, na kojeg ga je putem medija uputila tehnička premijerka Jadranka Kosor. Gradonačelnik Obersnel je pročitao dio pisma koji glasi: “Naime, zamoljena da komentira moju izjavu u kojoj sam rekao da bi bio minimum političke pristojnosti da mi se Vi i ona ispričate nakon odbacivanja kaznene prijave zbog ranijih neutemeljenih prozivki o korupciji, ona je rekla: ‘Mi ih nismo prozivali, nego smo govorili da je policija obavila svoj posao i prijavila to što se dogodilo na riječkoj tržnici. Predlažem Obersnelu da se javi MUP-u pa da vidi o čemu se radi’. Cijelo otvoreno pismo može se pročitati na gradonačelnikovom blogu.