Od 19. do 25. travnja Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s narodnim knjižnicama iz Primorsko-goranske županije organizira Tjedan dobre dječje knjige, središnju manifestaciju u riječkoj regiji posvećenu izravno dječjoj knjizi i dječjem čitanju, a koja se ove godine odvija u okviru nacionalne manifestacije Godina čitanja 2021.

Poput mnogih ostalih kulturnih sadržaja s obzirom na pandemiju i vezane važeće epidemiološke mjere  program će biti izrazito virtualan, ali dobar dio gostiju bit će na čvrstom terenu – u Dječjoj kući jer će neki od autora doći u jedinstveni objekt u Hrvatskoj te iz nje obavljati javljanja. Uz partnerstvo s knjižnicama diljem Primorsko-goranske županije pripremljeno je dovoljno materijala za klikanje, gledanje, mjutanje, smijanje. Sve aktivnosti odvijaju se u Zoom sobama Gradske knjižnice Rijeka prijave za koje se primaju na mail prijave.programi@gkri.hr. Sudjelovanje je slobodno i besplatno za sve zainteresirane.

Iako nije riječ o tipu iskustva koje odražava željeni duh Tjedna dobre dječje knjige ovime se promiče nastavak stvaranja – ilustratorskog crtanja, autorskog pisanja, izdavačkog objavljivanja, tiskarskog tiskanja, prevoditeljskog prevođenja… Baš svi oni koji čine lanac života knjige, pa i one dječje, trebaju podršku. Čitatelji zaslužuju što neposredniji i otvoreniji susret s kreativcima koji stvaraju ono što volite. Zato je i ovakav Tjedan dobre dječje knjige izrazito važan. Pokazat će se da kreativno stvaranje treba i dalje podržavati, da predaje nema i da samo jednim malim klikom ulaska na susret s kakvim autorom pokazujemo kako smo skloni onom ljepšem svijetu kojeg svi želimo u trenutku kada nas uporni “prijatelj” napusti. Ovo je i prvi Tjedan dobre dječje knjige koji se odvija kao manifestacija fizičke Dječje kuće u koju će kroz tjedan i navratiti veći dio sudionika ne bi li svoje megabajte razgovora o dječjoj knjizi poslali u svijet.

U sklopu programa sudjelovat će niz stvaraoca dječje knjige u rasponu od ilustratora do autora pa ističemo ćakulu s kreativkom Nikolinom Manojlović Vračar na temu posebne knjige “Što sve: ilustrirana enciklopedija glagola”, radionički „Wiki maraton dječje književnosti: kako poboljšati vidljivost hrvatske dječje književnosti na najvećoj svjetskoj slobodnoj enciklopediji?“, susret s kreativnom knjižničarkom Ivankom Ferenčić Martinčić i njenom originalnom slikovnicom “Kako je zeko zavolio knjižnicu”, ćakulicu s autoricom niza dječjih romana Silvijom Šesto, panel raspravu „Slikovnica od najranije dobi“, predstavljanje knjige Znati(želja)s autoricom Anitom Peti Stantić, zumanje dumanje s autoricom animiranih filmova i slikovnica Ivanom Guljašević Kuman, ćakulu s piscem Romanom Simićem, priču s jedinstvenima Jelenom Pervan i Dijanom Zorić, razgovor o dječjoj književnosti na društvenim mrežama s Marijom Bratonjom, pokretačicom najveće domaće online zajednice Mali čitači, kao i niz ostalih susreta i radionica.

Osim niza Zoom susreta, kroz Tjedan dobre dječje knjige, objavljivat će se prikladni kreativni “uradi sam” savjeti, sadržaji o dječjim knjigama kroz virtualne prostore, a dio susreta će postati i posebni razgovori i priče koje ćete moći naknadno čitati u online Brickzineu čije će posebno veliko, svojevrsno instalacijsko izdanje, dočekati u Dječjoj kući. Tjedan će obogatiti i čitateljski klubovi među kojima će čak i dio “klubova za velike” čitati dječje knjige. Knjižnice diljem Primorsko-goranske županije pripremit će posebne izložbe i online aktivnosti.

Tjedan dobre dječje knjige 2021. organizira Gradska knjižnica Rijeka uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije. Partneri na projektu su knjižnice Primorsko-goranske županije: Gradska knjižnica Crikvenica, Narodna knjižnica ˝Ivan Žagar˝ Čabar, Gradska knjižnica Bakar, Narodna knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija, Narodna knjižnica Kostrena, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, Gradska knjižnica i čitaonica Frane Petrića Cres i Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora Viškovo. Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige podržala je doprinosom programu izdavačka kuća Školska knjiga (susret sa Željkom Horvat-Vukeljom), a edukaciju o dječjoj književnosti na Wikipediji podržava Wikimedia Foundation.

Gradska knjižnica Rijeka Tjedan dobre dječje knjige realizira pod kapom nacionalnog programa Godine čitanja 2021. i finala programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.