Od sutra, 26. kolovoza u šalter-sali na Titovom trgu roditelji će moći podignuti poklon-bon za nabavu školskih udžbenika za osnovnu i srednju školu. Naime, s obzirom na to da država ove godine neće osigurati besplatne udžbenike, Grad Rijeka je donio odluku da će obiteljima koje ispunjavaju uvjet prihoda Socijalnog programa Grada Rijeke, pomoći u nabavci udžbenika s iznosom od 700 do 1.200 kuna, ovisno o razredu učenika.

Temeljem ove odluke, roditelji učenika od 1. do 4. razreda osnove škole dobit će poklon-bon u vrijednosti od 700 kuna, 5. i 6. razreda u vrijednosti od 1.000 kuna, dok vrijednost bona za nabavku udžbenika za završne razrede osnovne škole i sve razrede srednje škole iznosi 1.200 kuna. Također, socijalno ugrožene obitelji dobit će i poklon-bon za kupnju školskog pribora učeniku prvog razreda osnove škole, što je pomoć koju Grad Rijeka osigurava dulji niz godina.

Udžbenici za 1.600 učenika osnovnih i srednjih škola
Prema riječima pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankice Perhat na kolegiju gradonačelnika, nakon odluke Vlade da više neće osiguravati besplatne udžbenike za sve učenike, država će, ipak, omogućiti besplatne udžbenike za korisnike prava na stalnu pomoć i korisnike prava na skrb izvan vlastite obitelji kojima je smještaj osiguran u udomiteljskoj obitelji, ostvarene putem Centra za socijalnu skrb, te za dio učenika temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.
“No, kako smo procijenili kako će i nakon toga u Rijeci ostati niz obitelji koje neće imati dostatne prihode za nabavku udžbenika, predlažemo dodjeljivanje poklon-bonova obiteljima koje ispunjavaju uvjet prihoda gradskog socijalnog programa. To znači da bi pravo na besplatne knjige ostvarilo dvočlano kućanstvo čiji prosječni mjesečni prihod kućanstva u posljednja tri mjeseca ne prelazi 2.900,00 kn, tročlano kućanstvo s prihodom ne većim od 3.900,00 kn, četveročlano kućanstvo koje mjesečno nije imalo prihod veći od 5.000,00 kn, dok se za kućanstva s više od 4 člana cenzus prihoda za svakog člana povećava za 700 kuna,” kazala je pročelnica Perhat, istaknuvši kako se procjenjuje da će na ovaj način udžbenike dobiti 1.200 učenika osnovnih te 400 učenika srednjih škola, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 1,56 milijuna kuna.

7. gradonačelnikov kolegij kolovoz 2009.Kako je istaknula Perhat, Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb pokušao je što više pojednostavniti postupak izdavanja poklon-bona, tako da roditelji dosadašnji korisnici socijalnog programa moraju predočiti samo osobnu iskaznicu i uvjerenje o visini prihoda u posljednja tri mjeseca, dok roditelji koji do sada nisu koristili pomoć Grada Rijeke, moraju donijeti i potvrde o prebivalištu. Poklon-bonovi moći će se podignuti do 18. rujna u šalter sali Grada Rijeke, Titov trg 1, svakog radnog dana do 8,30 do 16 sati. Roditelji će knjige moći preuzeti od 1. do 30. rujna u pet knjižara: VBZ, Školska knjiga, ART, Profil i Lapis.

Preporuka: razmjena udžbenika u školskim knjižnicama
Pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Branka Renko-Silov podsjetila je kako je Grad Rijeka još krajem srpnja uputio apel svim roditeljima i učenicima da krajem kolovoza sakupe i vrate sve upotrebljive knjige u školu. Iako je nadležno ministarstvo obavijestilo škole kako se razmjena udžbenika ne bi trebala odvijati u školskim prostorima, Grad Rijeka će na ovotjednom sastanku s ravnateljima osnovnih škola čiji je osnivač dati preporuku da se udžbenici razmjenjuju u školskim knjižnicama. Kako je kazao gradonačelnik Vojko Obersnel, takva razmjena logična je, budući da se pretpostavlja da će se unutar jedne škole koristiti i iste knjige.

Povećanje broja skupina u produženom boravku osnovnih škola
Gradonačelnik Obersnel prihvatio je informacija o održavanju Programa produženog boravka i cjelodnevno odgojno-obrazovnog rada od 1. do 4. razreda u školskoj 2009./2010. godini u osnovnim školama u gradu Rijeci. Ove godine broj skupina bit će povećan, pa će produženi boravak i cjelodnevnu nastavu u 89 skupina pohađati 2135 učenika u 23 osnovne škole čiji je osnivač Grad Rijeka te u OŠ Grivica i Osnovnoj waldorfskoj školi.

S obzirom na povećanje broja skupina, i broj zaposlenih učitelja, čije plaće se osiguravaju iz gradskog proračuna, povećat će se za šest djelatnika. Do kraja školske godine za sufinanciranje programa iz gradskog proračuna izdvojit će se 10,45 milijuna kuna.

Program je za učenike besplatan, jedino što će od ove godine roditelji učenika s prebivalištem izvan grada Rijeke mjesečno za program produženog boravka ili cjelodnevne nastave mjesečno plaćati 450 kuna.

DPU stambenog naselja Rastočine na javnoj raspravi
U razdoblju između dva kolegija gradonačelnik Obersnel proslijedio je prijedlog Detaljnog plana uređenja dijela stambenog područja Rastočine na javnu raspravu, koja traje od 24. kolovoza do 24. rujna. Prema gradonačelnikovim riječima, planom se predviđa gradnja većeg broja stanova u nekoliko objekata i lokacija novog dječjeg vrtića. Time bi se riješio problem nedostatka parkirališta te omogućila rekonstrukcija prometnica, a time i doprinijelo kvaliteti života u tom dijelu grada.