Na redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je početak realizacije niza različitih investicija čiji je značaj višestruk, jer će osigurati posao poduzetnicima, ali i bitno utjecati na razvoj Rijeke. Pokrenuta je i inicijativa daljnjeg razvoja Znanstveno- tehnološkog parka u skladištima Metropolisa, počinje izgradnja Poduzetničke zone Bodulovo na Škurinjama, kao i radovi na izgradnji apartmanskog naselja Kostabela.

Obraćajući se predstavnicima medijskih kuća u Rijeci, gradonačelnik Obersnel se osvrnuo na nedavni posjet ministra pomorstva, prometa i veza Siniše Hajdaš Dončića Rijeci, istaknuvši da je bio vrlo koristan jer se razgovaralo o nizu konkretnih zadataka. Otklonjena je sumnja oko izgradnje izgradnje ceste D-403, kao izuzetno bitne prometnice, prvenstveno u kontekstu daljnjeg razvoja riječke luke, odnosno zapadnog terminala. To je i ujedno i cesta koja će bitno poboljšati prometnu situaciju u Rijeci. Neposredno nakon sastanka s ministrom, započete su aktivnosti vezane za utvrđivanje stanja na trasi D-403, u smislu imovinsko- pravne pripreme, uklanjanja određenog broja objekata i iznalaženja smještaja za one građane čiji se objekti nalaze na toj trasi, a među kojima je većina nelegalna. Za njih će biti osiguran adekvatan smještaj. Gradonačelnik važnim smatra i najavu da će do kraja ove godine biti dovršeno unicificiranje elektrifikacije na cijeloj dionici željezničke pruge od Zagreba do Rijeke; točnije do Matulja, što je bio projekt o kojem se govori već desetak godina. “Sada imamo čvrsta uvjeravanja da će se taj posao završiti do kraja ove godine, što je bitno za podizanje konkurentnosti riječkog prometnog pravca, kao i stav ministra i Vlade uz angažman na daljnjem pobošljanju postojeće pruge te pokretanju projekta izgradnje nove pruge Rijeka- Zagreb, Zagreb- mađarska granica”, kazao je Obersnel.

Razvoj Znanstveno – tehnološkog parka u skladištima Metropolisa?

Gradonačelnik je izjavio kako je ministru Hajdaš Dončiću, ali i Ministarstvu kulture iznio inicijativu definiranja konačne namjene skladišta Metropolis koja se još uvijek nalaze unutar lučkog područja. “Te su zgrade zaštićeno kulturno dobro, a u narednom razdoblju radit ćemo na tome da se one izuzmu iz lučkog područja i da se do njih nađe adekvatan prilaz. Sa Sveučilištem u Rijeci razmatramo mogućnost da se upravo u tim skladištima nastavi razvoj Znanstveno- tehnološkog parka, jer bi to bitno utjecalo na revitalizaciju cijelog tog područja, a riječ je i o aktivnosti koja je bitna za daljnji razvoj grada”, kazao je gradonačelnik Obersnel. Tomu je dodao da bi se na taj način osigurala zaštita tih vrijednih građevina, a ujedno riješio i problem nedostatnih prostora za Znanstveno- tehnološki park, čija je zadaća, među ostalim, nizu tvrtki i poduzetnika omogućiti relativno prihvatljiv i adekvatan smještaj kako bi mogle iskoristiti znanje i potencijale riječkog Sveučilišta.

Početak izgradnje Poduzetničke zone Bodulovo na Škurinjama

Gradonačelnik je potvrdio da su završene pripreme za početak radova na uređenju Poduzetničke zone Bodulovo na Škurinjama. Budući da to pak zahtijeva izuzetno velike količine materijala za izgradnju prometnica i nasipavanje područja na kojemu će se ta zona razvijati, višak materijala s drugih otvorenih riječkih gradilišta trenutačno se dovozi na ovo područje, kao primjerice sagradilišta ceste prema Križišću i nove garaže Zagrad. Obersnel je uvjerenja, nastave li se radovi ovom dinamikom, da bi u narednih godinu dana ta zona u potpunosti mogla biti izgrađena.

Radovi na izgradnji apartmanskog naselja Kostabela početkom 2013.

Do kraja srpnja ove godine, kazao je gradonačelnik Obersnel, trebali bi biti dovršeni radovi na parkiralištu Potpinjol. Trenutačno se radi na trećoj fazi izgradnje ceste kroz Rujevicu. Izgradnjom te ceste do granice grada Rijeke odrađen je dio obveza preuzetih Ugovorom o izgradnji prometnice, koja će biti u funkciji nove Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina. “Uz sve probleme koji postoje na razini Hrvatske i relativno mali broju investicija, posebice stranih, zadovoljan sam što konačno imamo i investitora za izgradnju hotela u zoni Benčića koji nas uvjerava da će već početkom iduće godine biti stvoreni uvjeti za početak građevinskih radova, što je bitno za revitalizaciju cijelog tog područja. U istom tom vremenskom razdoblju očekujemo i građevinske aktivnosti na području Kostabele, gdje će se uz hotel graditi apartmansko naselje te niz atraktivnih turističkih sadržaja”, rekao je gradonačelnik, istaknuvši da se trenutačno pokušavaju pronaći svi raspoloživi načini za povećanje broja investicija. Apartmansko naselje na Kostabeli gradit će češki inevstitor izabran na natječaju prošle godine. Trenutačno se rade prostorno – planska dokumentacija i glavni projekt, dok se radovi očekuju početkom iduće godine.

Brojnim projektima Grad Rijeka natječe se za 140 milijuna kuna Hrvatskih voda
Trgovačko društvo Energo trenutačno radi i na izgradnji stanice i plinovoda koji će Industrijsku zonu Kukuljanovo i općinu Čavle povezati sa magistralnim plinovodom koji vodi prema Zagrebu, što predstavlja značajan iskorak za građane, ali i za poduzetnike u toj zoni. Grad Rijeka je na natječaju Hrvatskih voda koje su pokrenule značajan investicijski ciklus, kandidirao veći broj projekata za izgradnju kanalizacijske, a dijelom obnovu i vodovodne mreže, u ukupnom iznosu od 140 milijuna kuna. “Po završetku natječaja očekujem osiguranje cjelokupnog ili dijela tog iznosa, ovisno o tome koliko će biti prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, jer bi htjeli relativno brzo krenuti i s tom investicijom. Ujedno nastavljamo i sljedeću fazu izgradnje Grobinštine u sklopu projekta Jadran dijelom financiranog sredstvima Svjetske banke, dijelom Hrvatskih voda, a dijelom sredstvima razvoja Grada Rijeke, odnosno KD Vodovoda i kanalizacije”, kazao je Obersnel.

Dani sv. Vida

Idući tjedan Riječani će imati priliku svjedočiti nizu ugodnijih aktivnosti, jer počinju Dani sv. Vida. Tada će biti održana brojna događanja vezana uz Energetski tjedan, jer se Rijeka uključila u međunarodnu aktivnost promoviranja potrebe štednje i racionalnog raspolaganja energijom te poticanje korištenja alternativnih izvora energije. Pred Riječanima je i Fiumanka, a do kraja lipnja građane očekuje i početak Riječkih ljetnih noći te Ljeta na Gradini.