U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti na prostoru Poduzetničke zone Bodulovo zasađeno je dvadeset stabala melije.

Sadnja stabala već je niz godina sastavni dio obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci, a akciju zajednički organiziraju Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke i KD Čistoća. Do sada je u akcijama sadnje stabala u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci posađeno 180 stabala.

Akciji sadnje pridružili su se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić i pročelnik Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca.

Zasađena stabla u Poduzetničkoj zoni Bodulovo

Jasna Kukuljan, Srđan Škunca, Marko Filipović i Jana Sertić

Stabla melije su zasađena u novouređenoj Poduzetničkoj zoni Bodulovo koja se prostire na 20.000 četvornih metara i podijeljena je u devet parcela od kojih je šest parcela već prodano, a za preostale tri parcela upravo je u tijeku javni natječaj za prodaju. Sadnja stabala je organizirana upravo na dan kada će vlasnici prvih šest prodanih lokacija preuzeti svoje parcele.

„S jedne strane aktiviramo radnu zonu, a s druge njezin prostor oplemenjujemo novim drvoredom. Akcijom sadnje stabala, koju provodimo i u Europskom zelenom tjednu, želimo na simboličan način pokazati koliko je zelena infrastruktura, kako se sada to u Europskim dokumentima slikovito kaže, važna za život grada i građana, jer smanjuje karbonski otisak, stvara zone poboljšane mikro klime, estetski je prihvatljiva i trebala bi biti poticaj svima nama da i u svojim okućnicama kao i drugim prostorima stvaramo zelene oaze“, kazao je pročelnik Škunca.

Zasađena stabla u Poduzetničkoj zoni Bodulovo

Zasađen drvored u Poduzetničkoj zoni Bodulovo

Posađena stabla već su razvijena i kroz nekoliko godina u Poduzetničkoj zoni Bodulovo stvorit će pravi drvored.
„Europski tjedan mobilnosti odlučili smo obilježiti sadnjom stabala u Poduzetničkoj zoni Bodulovo. Nadam se da će vlasnici uskoro krenuti s realizacijom svojih poslovnih ideja u zoni i da će ona skoro zaživjeti. Isto tako se nadam da će vlasnici parcela slijediti naš primjer i ozeleniti svoje parcele i da ćemo tako dobiti jednu malu oazu za buduće djelatnike zone“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Zasađena melija ili očenašica (Melia azedarach L.) je listopadno stablo koje u prosjeku naraste do 12 metara visine. Krošnja mu je rijetka, široka, zaobljena, a korijenski sustav je plitak. Porijeklom je iz područja južne i istočne Azije i Oceanije. Melija nije izbirljiva u pogledu zemljišta, otporna je na sušu i hladnoću te dobro podnosi rezidbu, koja je češće potreba za stabla koja se nalaze uz prometnice. Melija je medonosna i njezini cvjetovi privlače pčele, a plodovi, koji ostaju na drveću i preko zime, hrana su pticama. Narodno ime očenašica je dobila zbog sjemenki koje su se koristile za izradu molitvenih krunica.

Zasađena stabla u Poduzetničkoj zoni Bodulovo

Radnici ČIstoće zasadili stabla

Sadnja stabala je dio programa ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, manifestacije posvećene održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti Grad Rijeka je u suradnji s brojnim partnerima pripremio program koji se vodi glavnom temom ovogodišnjeg izdanja manifestacije „Bolja povezanost“.