Europski tjedan mobilnosti 2023

Grad Rijeka u periodu od 16.- 22. rujna 2023. godine obilježava Europski tjedan mobilnosti kojim promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama.

U organizaciji programa sudjeluju Upravni odjel gradske uprave za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života, Upravni odjel za komunalni sustav i promet, Planinarsko društvo HP i HT Učka, tvrtka Bolt, Policijska uprava primorsko-goranska, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

  • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima,
  • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,
  • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,
  • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,
  • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,
  • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Europski-tjedan-mobilnosti-Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije dok slogan glasi „Kombiniraj i kreći se!“.

S obzirom da gradski život može biti izazovan, sada je pravo vrijeme da promislimo kako se krećemo. Svakodnevnim aktivnostima kojima smanjujemo onečišćenja i emisije plinova koje štete našoj klimi stvaramo zdravije i sretnije gradove za sve. Zajedno, korak po korak, svi možemo krenuti prema budućnosti s nultim emisijama ako to postane naša zajednička briga i odgovornost. Cilj je promovirati zdravije i pametniji načine kako se možemo kretati u gradu a da istovremeno pridonosimo smanjenju zagađenja kao što su sigurno pješačenje i bicikliranje kao aktivni oblici kretanja, korištenje aktivnih modela transporta (hodanje, bicikliranje) te korištenje javnog prijevoza.

Europski-tjedan-mobilnosti-0Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ili romobilom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Gradovi koji promiču hodanje i vožnju biciklom ili romobilom smatraju se privlačnijima, manje zagađenima i s većom kvalitetom života.

 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROSPKOG TJEDNA MOBILNOSTI 2023. GODINE U RIJECI

Subota, 16. rujna 2023. – Šetnja Riječkim šetnicama

Upravni odjel gradske uprave za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte u suradnji s Planinarskim društvom HP i HT Učka organizira šetnju Riječkim šetnicama na ruti Drenova – Veli vrh – Vojarna Sveta Katarina uz bunkere – Brašćine.

Okupljanje sudionika je na Cvetkovom trgu na Drenovi s polaskom u 9:00 sati, a povratak je autobusima Autotroleja redovnim linijama. Šetnja traje oko 3 sata.

Svaki sudionika dobiva bočicu vode i kartu Autotroleja za povratak.

 

Utorak, 19.  rujna 2023. od 10:00-14:00 sati na Korzu – Edukacija sigurne vožnje električnim romobilima te aktivnosti senzibiliziranja javnosti na vandalizam

Tvrtka Bolt uz podršku Policijske uprave primorsko-goranske provest će na Korzu edukaciju sigurne vožnje električnim romobilima te senzibiliziranje javnosti na vandalizam prema romobilima.

Tvrtka Bolt provodit će edukacija sigurne vožnje korištenjem 10-15 električnih romobila na poligonu ispred zgrade Gradske uprave. Ondje će biti izloženi i razbijeni električni romobili.

Građani će se educirati o opasnosti vožnje neispravnim električnim romobilima.

Policijska uprava primorsko-goranska dat će naglasak na segment  sigurnosti upravljanja električnim romobilom u gradskom prometu. Osvrnut će se i na problem „napuštenih“ električnih romobila na pločniku kao potencijalnu opasnost za pješake. Porukama će se fokusirati na korištenje romobila i problemu vandalizma prema istima. No istaknut će i pozitivne strane električnih romobila– manje zagađuju okoliš, ne trebaju puno prostora za parkiranje i sl.

 

Sadnja stabala vrste melija na lokaciji kod autobusne stanice Mlaka

Posadit će se 4 stabla melije kod autobusne stanice na Mlaki nasuprot Parka Mlaka. Nevrijeme u srpnju je uništilo i posljednje stablo tako da bi to bila potpuna obnova zelenila na navedenoj lokaciji.

Zbog iznenadnih nepredviđenih okolnosti sadnja je odgođena.

 

Subota, 23. rujna 2023. od 10 sati na plaži Kostanj – aktivnosti namijenjene osobama s invaliditetom

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti održat će se aktivnosti namijenjene osobama s invaliditetom, u organizaciji Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života s partnerima.

Tako će u sklopu manifestacije „Aktivnosti u i na moru“ na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj bit će organizirano plivanje, ronjenje, veslanje, vaterpolo i opće
pripremne vježbe.

Manifestacija se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, na
inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“, a povodom Europskog tjedna mobilnosti.

 

Povezane novosti