Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

  • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima,
  • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,
  • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,
  • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,
  • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,
  • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Izrastao je iz inicijative ‘U gradu, bez mog automobila!’, pokrenute u Engleskoj 1995. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u određenim urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, brzo je prihvaćena od velikog broja lokalnih vlasti širom Europe, a 2000. godine uz potporu tadašnje Europske povjerenice za okoliš Margot Wallström ‘Dan bez automobila’ ustanovljen je kao Europska inicijativa. Detaljne informacije mogu se pronaći na web stranici:  www.mobilityweek.eu.

Europski su građani još od njezinih početaka 2002. godine prepoznali u ovoj inicijativi idealnu priliku da promijene svoj svakodnevni način putovanja po gradu i odlučili učiniti veliki korak prema poboljšanju kakvoće zraka i unaprjeđenju svoga zdravlja ostavljanjem automobila kod kuće.

Istraživanja pokazuju kako prihvaćanje oblika zajedničkog kretanja može imati pozitivan utjecaj na naše gradove i naselja, tako da svaki automobil za zajedničku vožnju s ceste uklanja otprilike 15 osobnih automobila.

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je „Safe Walking & Cycling“, odnosno „Sigurno hodanje i bicikliranje“, a moto je „Walk with us!“, odnosno „Krećite se s nama!“. Cilj je promovirati sigurno pješačenje i bicikliranje kao aktivne oblike kretanja, njihove prednosti i utjecaj na zdravlje, okoliš i ekonomsku isplativost, te potaknuti građane na korištenje aktivnih modela transporta (hodanje, bicikliranje) ili njihovo kombiniranje sa javnim prijevozom.

Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Gradovi koji promiču hodanje i vožnju biciklom smatraju se privlačnijima, manje zagađenima i s većom kvalitetom života.

Tokom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti održat će se i kampanja „Rijeka u kretanju“. U sklopu kampanje održat će se nekoliko promotivnih aktivnosti i manifestacija usmjerenih na jačanje svijesti građana Rijeke o važnosti kretanja za zdravlje i blagostanje pojedinca. Glavna poruka kampanje je da svatko može, bez obzira na dob ili fizičku spremu, s minimalnim naporom učiniti nešto za svoje zdravlje.

 

Poželjno je da svi gradovi sudionici osim prigodnog programa obilježe  „Dan bez automobila“ (22.rujna) zatvaranjem prometne površine za promet i provedu trajnu mjeru. Ovogodišnja trajna mjera je trajno zatvaranje Trga 111. brigade Hrvatske vojske i Trga Riječke rezolucije za promet i njihovo pretvaranje u pješačku površinu.

Programi obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci i Rijeke u kretanju biti će prijavljeni kao dio aktivnosti i Rijeka zdravog grada.

Cjelokupni program Mobility Week-a predstavljen je u četvrtak 12. rujna u 10:00h u Ri Info-u Korzo 16a.

Sve informacije za javnost i građane biti će dostupne putem dnevnih priopćenja u lokalnim medijima, uključujući i portale, kao i na web stranici Grada Rijeke. Naročito će se pratiti vremenska prognoza i shodno njoj informirati građane i širu javnost o određenim promjenama i izmjenama programa.

Vezane novosti