I ove godine Grad Rijeka obilježava ETM (Europski tjedan mobilnosti) u periodu od 16. do 22. rujna 2018. godine, čime već godinama promovira održivu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova, te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

  • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima,
  • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,
  • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,
  • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,
  • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,
  • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Izrastao je iz inicijative ‘U gradu, bez mog automobila!’, pokrenute u Engleskoj 1995. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u određenim urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, brzo je prihvaćena od velikog broja lokalnih vlasti širom Europe, a 2000. godine uz potporu tadašnje Europske povjerenice za okoliš Margot Wallström ‘Dan bez automobila’ ustanovljen je kao Europska inicijativa. Detaljne informacije mogu se pronaći na web stranici: www.mobilityweek.eu.

Europski su građani još od njezinih početaka 2002. godine u velikom broju prepoznali u ovoj inicijativi idealnu priliku da promijene svoj svakodnevni način putovanja po gradu i ostavljanjem automobila kod kuće učine veliki korak prema poboljšanju kakvoće zraka i unapređenju svoga zdravlja.

Istraživanja nam pokazuju kako prihvaćanjem zajedničke mobilnosti može imati pozitivan utjecaj na naše gradove i naselja, tako da svaki automobil za zajedničku vožnju s ceste uklanja otprilike 15 osobnih automobila.

Svake se godine Europski tjedan kretanja odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od gorućih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je „Mix and move“, odnosno „Podijeli se, pokreni se“ koji poziva građane i sudionike na razmišljanje i upotrebu održivih i ekološki prihvatljivijih oblika kretanja. Promovira se korištenje javnog prijevoza, „car sharing“ modela, bicikala i drugih ekološki prihvatljivih prijevoznih sredstava, te njihovog međusobnog kombiniranja.

Korištenjem zajedničkih oblika prometa možemo smanjiti naše troškove i ugljični dioksid, a ujedno možemo pospješiti naš socijalni razvoj upoznajući nove ljude na tim putovanjima i tako obogatiti naše putovanje i učiniti ga društvenijim.

Dijeljenje nam također omogućuje i lakše miješanje vrsta prijevoza. Vožnja, bicikliranje, javni promet – sve je to moguće kada dijelimo, tako se svake godine zatvara neka gradska prometnica, pretvara u pješačku zonu i time ukazuje na značaj reduciranja prometa u centru grada i samoj urbanoj jezgri.

Svi gradovi sudionici osim prigodnog programa moraju obilježiti „Dan bez automobila“ (22.rujna) zatvaranjem prometne površine za promet, te provesti trajnu mjeru.

Ovogodišnja trajna mjera je uspostava jedinstvenog sustava javnog prijevoza autobusne i željezničke linije, koji će građani moći koristiti od 17. rujna 2018. godine kupnjom jedinstvene prijevozne karte. Također, u ovoj godini izgradnjom Parka Pomerio, cjelovitom rekonstrukcijom Ulice Ivana Rendića (izgradnja novog obostranog nogostupa) i rekonstrukcijom dijela Ulice Pomerio (uređenje nove autobusne postaje i novog autobusnog ugibališta, uređenje i proširenje dijela nogostupa uz parkovnu površinu), te prelociranjem pješačkog prijelaza povećane su pješačke površine i sigurnost prolaznika, te je time uspostavljena još jedna trajna mjera.

Prošle godine „Dan bez automobila“ je obilježen zatvaranjem donjeg dijela Ciottine ulice (od Kapucinske crkve do Barčićeve ulice) za promet. Prenamjenom Ciottine ulice u pješačku zonu proširio bi se pješački koridor Korza, te potaknulo kretanje građana prema zapadnom dijelu centra grada. Prošlogodišnji zahvat je bio pozitivno prihvaćen od strane građana, te su u provedenoj anketi izjavili kako bi voljeli u budućnosti da to postane trajno.:00

Tim povodom se ove godine Ciottina ulica zatvara od 8. rujna od 8:00 sati do 23. rujna 2018. godine do 10:00 sati. Cilj ovogodišnjeg duljeg zatvaranja je stvaranje novih prometnih navika građana u njezinom zaobilaženju, provođenje potrebnih mjerenja za izradu elaborata prometne reorganizacije sustava Ciottina ulica – Dežmanova ulica – Barčićeva ulica – Jadranski trg, te analiza prometnog intenziteta.

Budući da je cilj zatvaranja južnog dijela Ciottine ulice proširenje pješačke zone dio aktivnosti ovogodišnjeg programa će se odvijati u Ciottinoj ulici, a u njegovu realizaciju biti će uključeni i poduzetnici koji djeluju u tom prostoru.

Cjelokupni program Mobility Week-a predstavljen je u petak 14. rujna u 10:00h u Book Caffe-u Dnevni boravak, Ciottina 12A.

Sve informacije za javnost i građane biti će dostupne putem dnevnih priopćenja u lokalnim medijima, uključujući i portale, kao i na web stranici Grada Rijeke. Naročito će se pratiti vremenska prognoza i shodno njoj informirati građane i širu javnost o određenim promjenama i izmjenama programa.