Europski tjedan mobilnosti 2022.

Grad Rijeka u periodu od 16.- 22. rujna 2022. godine obilježava Europski tjedan mobilnosti kojim promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama. U organizaciji programa sudjeluju Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

 • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima,
 • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,
 • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,
 • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,
 • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,
 • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je „Bolja povezanost“ dok slogan glasi „Kombiniraj i kreći se!“.

Europski-tjedan-mobilnosti-

S obzirom na izazove koje pred nas stavlja život u gradu, sada je pravo vrijeme da promislimo kako se krećemo. Svakodnevnim aktivnostima kojima smanjujemo onečišćenja i emisije plinova koje štete našoj klimi stvaramo zdravije i sretnije gradove za sve. Zajedno, korak po korak, svi možemo krenuti prema budućnosti s nultim emisijama ako to postane naša zajednička briga i odgovornost. Cilj je promovirati zdravije i pametniji načine kako se možemo kretati u gradu a da istovremeno pridonosimo smanjenju zagađenja kao što su sigurno pješačenje i bicikliranje kao aktivni oblici kretanja, korištenje aktivnih modela transporta (hodanje, bicikliranje) te korištenje javnog prijevoza.

Europski-tjedan-mobilnosti-0Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ili romobilom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Gradovi koji promiču hodanje i vožnju biciklom ili romobilom smatraju se privlačnijima, manje zagađenima i s većom kvalitetom života.
Tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti održat će se kampanja „Rijeka u kretanju“, a u sklopu nje održat će se aktivnosti namijenjene osobama s invaliditetom, u organizaciji Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb s partnerima

PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROSPKOG TJEDNA MOBILNOSTI 2022. GODINE U RIJECI

16. – 22. rujna 2022.godine – besplatne vožnje TIER romobilima u Rijeci

Tvrtka „TIER“ dijelit će kodove za besplatno korištenje romobila građanima u trajanju 20 minuta po vožnji tijekom cijelog Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci. Za korištenje električnih romobila potrebno je na pametni telefon skinuti aplikaciju TIER. Kod je moguće aktivirati u periodu od 16.09. do 22. rujna u Europskom tjednu mobilnosti građani mogu besplatno isprobati korištenje TIER romobila pomoću koda „ETM2022“.

Vrijedi za sve nove registracije u Rijeci. Nakon izrade računa na aplikaciji TIER, taj kod omogućuje dva besplatna otključavanja te 20 minuta besplatnog korištenja romobila.

Nedjelja, 18. rujna – od 10:30-13:30 sati Boltov poligon sigurne vožnje električnih romobila na Korzu

Kompanija Bolt sudjelovat će u programu na način promoviranja sigurnosti korištenja električnog romobila. Sam događaj je koncipiran kao poligon gdje će se polaznici moći informirati o ispravnom i sigurnom načinu korištenja električnih romobila te na kraju isprobati voziti električni romobil na poligonu u sigurnim i kontroliranim uvjetima. Dijelit će se zaštitne kacige u sklopu promicanja sigurne vožnje e-romobilima.

Grafički prikaz poligona za električne romobile 19.09.2022.godine i romobile i skateboarde 22.09. 2022. godine

Lokacija poligona za električne romobile i skateboarde

Ponedjeljak, 19. rujna –  od 10-12 sati Predavanja i Panel rasprava o održivom prometu u Gradskoj vijećnici

 • Prezentacija “Rijeka i Riječki prsten za zaljubljene u prirodu“, Marko Mikašinović, voditelj razvoja proizvoda ,Turistička zajednica Rijeka
 • Prezentacija “Bolja povezanost”, izv. prof. dr. sc. Vedran Kirinčić, Tehnički fakultet Rijeka
 • Panel diskusija
  – Ante Gustin, TIER
  – Ivan Begović, Bolt Services HR d.o.o.
  – Predstavnik Grada Rijeke
  – Predstavnik MUP-a, Dario Petaković , policijski službenik za poslove prometne policije u Postaji prometne policije Rijeka
  – izv. prof. dr. sc. Vedran Kirinčić, Tehnički fakultet – moderator

Srijeda, 21. rujna – u 10 sati sadnja stabala vrste Melia na lokaciji Bodulovo

Lokacije sadnje stabala vrste Melia na području Bodulova

Lokacije sadnje stabala vrste Melia na području Bodulova

Četvrtak, 22. rujna 2022. godine,  10 – 12 sati Eko utrka romobila i skateboarda na Korzu

Udruga Žmergo u suradnji s Decathlonom organizira eko utrku romobila i skateboarda koja će se održati na Korzu (prostoru ispred trgovine Zara), u četvrtak, 22. rujna 2022., na sam Dan bez automobila, od 10 do 12 sati.
Utrka je namijenjena djeci i mladima, ali i zainteresiranoj javnosti, koji će imati priliku osiguranim romobilima i skateboardima odvoziti postavljenu eko stazu u što kraćem roku, a za najuspješnije sudionike predviđene su i nagrade.

Subota, 24. rujna – „Rijeka u kretanju“ aktivnosti koje provodi Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb s partnerima na plaži Kostanj pod nazivom „Aktivnosti u i na moru“ (zbog najave lošeg vremena prebačeno sa subote, 17. rujna na subotu, 24. rujna)

Od 10 sati, u sklopu navedene manifestacije bit će organizirano plivanje, ronjenje, veslanje, vaterpolo i opće pripremne vježbe. Manifestacija se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, na inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“, a povodom Europskog tjedna kretanja. Organizatori su Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.

Povezane novosti