Grad Rijeka će i ove godine obilježiti Europski tjedan mobilnosti u razdoblju od 16. do 22. rujna 2020. godine, čime već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova, te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama. U organizaciji programa sudjeluju Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

S obzirom na proglašenu epidemiju COVID-19 ove godine Europski tjedan mobilnosti će se obilježiti sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, bez javnog okupljanja građana te s programskim i tematskim opsegom koji je dostupan on-line oblikom komunikacije.

Europski tjedan mobilnosti 2020 posterSredišnja tema „Mobilnost s nultim emisijama za sve“

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije održava od 2002. godine. Tri organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

 • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima,
 • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,
 • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,
 • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,
 • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,
 • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je „Zero-emission mobility for all“, odnosno „Mobilnost s nultim emisijama za sve“.

S obzirom da gradski život može biti izazovan, sada je pravo vrijeme da promislimo kako se krećemo. Svakodnevnim aktivnostima kojima smanjujemo onečišćenja i emisije plinova koje štete našoj klimi stvaramo zdravije i sretnije gradove za sve. Zajedno, korak po korak, svi možemo krenuti prema budućnosti s nultim emisijama ako to postane naša zajednička briga i odgovornost. Cilj je promovirati zdravije i pametniji načine kako se možemo kretati u gradu a da istovremeno pridonosimo smanjenju zagađenja kao što su sigurno pješačenje i bicikliranje kao aktivni oblici kretanja, korištenje aktivnih modela transporta (hodanje, bicikliranje) te korištenje javnog prijevoza.

Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Gradovi koji promiču hodanje i vožnju biciklom smatraju se privlačnijima, manje zagađenima i s većom kvalitetom života.

Program obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti 2020 u Rijeci

 • Objava rezultata korištenja javnih bicikala sustava Ricikleta u razdoblju ožujak-rujan 2020.
 • Prezentacija rezultata mjerenja kakvoće zraka na mjernoj stanici u Luci Rijeka primjenom uređaja Air Pointer, prikupljeno u sklopu Eu projekta EcoMobility u periodu od 14. rujna do 3. prosinca 2019. godine.
 • Manifestacija u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, na inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“, a povodom Europskog tjedna kretanja i World Wellness Weekenda pod nazivom „Važnost tjelesne aktivnosti na otvorenom“ koja je namijenjena osobama s invaliditetom. Manifestacija će se održati u subotu 19. rujna s početkom u 10 sati na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj, a u sklopu navedene manifestacije biti će organizirane vježbe disanja, razgibavanja, plivanje i hodanje za osobe s invaliditetom. Organizatori su Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.
 • Donacija Grada Rijeke u iznosu od 10.000,00 HRK Crvenom križu Rijeka za nabavu električnog bicikla. Tijekom prošlih mjeseci Grad Rijeka je dao na korištenje jednu Ricikletu Crvenom križu te tako pomogao djelatnicima i volonterima da brže, lakše i na ekološki način dođu do svojih štićenika i korisnika. Takvo rješenje pokazalo se kao dobra praksa, a povodom Tjedna mobilnosti i u duhu ovogodišnje teme „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ Grad Rijeka će napraviti donaciju Crvenom križu za nabavu jedne električne bicikle kako bi nastavili lakše obavljati svoje zadatke i pritom promovirati alternativne ekološke oblike kretanja.
 • Pokretanje izrade projekta uređenja biciklističke trase Gradsko središte (Žabica) – Preluk (granica grada). Riječ je o trasi koju učestalo koriste biciklisti i korisnici sustava javnih bicikala, te je potrebno pripremiti dokumentaciju za njeno uređenje. Opravdano je ulagati u ovaj projekt budući da izgradnju i uređenje biciklističkih staza podupire i resor ministarstva te ga je moguće aplicirati s ciljem dobivanja sredstva iz EU fondova. Projekt treba razmotriti moguće načine uređenja trase te dati rješenja za uspostavu biciklističke staze, građevinskim zahvatima ili primjenom horizontalne signalizacije i korekcijom režima prometa.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci i kampanja Rijeke u kretanju dio su aktivnosti projekta “Rijeka zdravi grad”.