Na poziv Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić posjetili su vatrogasce Postrojbe.

Povodom sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, zapovjedništvo Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeka upoznalo je gradonačelnika Obersnela i pročelnika Vukelića s njihovim aktivnostima.

Zapovjednik JVP-a Grada Rijeke Hinko Mance poručio je kako se u cijelom svijetu danas obilježava Dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, dok je svibanj mjesec zaštite od požara. Naime, tada se promoviraju vatrogasne aktivnosti i priprema se za ljetnu sezonu, kada vatrogasci imaju povećan obim posla.

Kazao je kako riječka postrojba slovi za najstariju vatrogasnu postaju u Hrvatskoj, jer postoji od 1863. godine, te kako je u prošloj, 2016. godini bilo 1200 intervencija, što je manje u odnosu na 2012. godinu, kada je bilo 1800 intervencija. Naglasio je kako se vatrogasci ne bave samo zaštitom od požara, već i raznim drugim poslovima poput spašavanja životinja, djelovanja u vrijeme potresa, bura i ostalih vremenskih nepogoda i slično.

U dvije riječke vatrogasne postaje, u Krešimirovoj ulici i na Vežici, zaposleno je 140 vatrogasaca, a ove su godine do sada imali 450 intervencija u Rijeci i okolici.

Gradonačelnik Obersnel čestitao je Dan vatrogasaca zahvalivši im na svemu što JVP čini za građane našega grada. Istaknuo je kako je JVP Grada Rijeke glavna operativna snaga sustava civilne zaštite u gradu Rijeci i nositelj svih aktivnosti u slučaju velikih nesreća ili elementarnih nepogoda, te kako na nju uvijek možemo računati.

Ukupni proračun Postrojbe za 2017. godinu iznosi 29.645.000 kuna, a od navedenog iznosa 11.008.509 kuna osigurava Grad Rijeka iz svog proračuna.

Prilikom današnjeg posjeta, gradonačelnik Obersnel čestitao je vatrogascu Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Dinu Škami na dobivenoj nagradi Hrvatske vatrogasne zajednice, za iznimnu hrabrost i požrtvovnost prilikom spašavanja osoba iz jezera na Grobničkom polju, te mu je uručio srebrnjak sv. Vida.

Na kraju druženja, vatrogasci su prikazali jednu pokaznu vježbu u dvorištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Valja napomenuti kako, pored JVP Grada Rijeke, vatrogasnu djelatnost u Rijeci obavljaju i Dobrovoljna vatrogasna društva Sušak – Rijeka i Drenova, sa po 20 operativnih članova i brojnim članovima vatrogasne mladeži.