Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo izvješće o poslovanju trgovačkih i komunalnih društava u 2005.g. Na sjednici se ponajviše raspravljalo o Riječkim obveznicama i izmjenama Odluke o Detaljnom planu uređenja područja poslovno-trgovačkog centra na Pećinama kojima će investitor moći dio prostora u novoizgrađenom poslovnom tornju prenamijeniti u stambeni. Odlukom Vijeća ustanovljena je i godišnja likovna nagrada Grada Rijeke koja će nositi ime poznatog slikara Ive Kaline.

Informacija o Riječkim obveznicama

Namjeru predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić Bukovac da na dnevni red sjednice kao prvu točku uvrsti informaciju o Riječkim obveznicama, dio oporbenih vijećnika nije dočekao s velikim oduševljenjem. Vijećnik Željko Glavan je smatrao da je time povrijeđen Pravilnik o radu Vijeća budući da nije bilo prethodno dostavljenog pisanog materijala. Uz obrazloženje da mu osobna promocija ne treba te da ukoliko vijećnike to ne interesira, neće iznositi informacije o obveznicama, gradonačelnik je prepustio Vijeću da odluči o tome. Dopuna dnevnog reda je ipak usvojena pa je gradonačelnik dobio priliku da vijećnicima predstavi dosadašnji tijek izdanja i prodaje obveznica.
Skrativši svoje izlaganje na najnužnije informacije, gradonačelnik je govorio o aktivnostima vezanim uz prodaju obveznica i svemu što je učinjeno ili se namjerava učiniti do 19. srpnja, kada slijedi njihovo uvrštenje u prvu kotaciju varaždinske i zagrebačke burze. Prema riječima gradonačelnika, do jučer je građanima prodano obveznica u vrijednosti 90.000 eura, što smatra dobrim interesom jer je taj postotak znatno veći od hrvatskog prosjeka za kupnju bilo koje vrste obveznica. S obzirom na iskazani interes većeg broja institucionalnih investitora, takva prodaja nije bila nužna, no na ovaj smo način htjeli građanima ponuditi jedan sasvim novi oblik sigurne štednje, kazao je Obersnel.
Naglasivši da su obveznice business, a ne samodoprinos, Glavan je rekao da se tu radi o političkom cirkusu kojeg gradonačelnik koristi za vlastitu promociju. Glavan je kazao da će on umjesto javne kupnje obveznica, kao što je to učinio Obersnel, uplatiti 500 eura u proračun Grada, za izgradnju bazena. Ernest Cukrov je istaknuo da je postupak izdavanja trajao predugo, a da je samo izdavanje obveznica zateklo Grad nespremnim, pa je po njemu premalo učinjeno u njihovoj promidžbi. Alan Šustić je u ime kluba HDZ-a kazao da su obveznice uspjeh ovog Gradskog vijeća i Poglavarstva, ali da u njihovom izdavanju zaslugu ima i Vlada RH. Šustić je odaziv građana za kupnju obveznica ocijenio razočaravajućim, naglasivši da je Grad dobra garancija uloženog, bez obzira tko je trenutno na vlasti.

12. sjednica Gradskog vijeća

Dorotea Pešić Bukovac

Dajući odgovore na primjedbe gradonačelnik Obersnel je izrazio žaljenje što dio vijećnika nije razumio što su to Riječke obveznice i koliko one znače za razvoj grada. Time se negiraju i uspjesi ovog Poglavarstva, budući da je cjelokupan iznos obveznica mogao biti prodan investitorima prvi dan izdavanja. Ovako je i građanima ponuđena mogućnost njihove kupnje i sigurna ulaganja, a da je Vlada dala suglasnost na cjelokupni iznos za izdavanje 300 milijuna kuna obveznica, iskazani interes stranih investitora bio bi veći, zaključio je Obersnel, stoga je uloga Vlade minimalna.

Izbori i imenovanja

Gradsko vijeće je uz kraću raspravu o pitanju obiteljske povezanosti predsjednika Odbora za imenovanja Ivana Ivaniša i Milana Ivaniša koji je predložen za predsjednika Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Lopača, na koncu prihvatilo prijedlog Odbora i uz predstavnike Radničkog i Stručnog vijeća bolnice, za predsjednika Upravnog vijeća te ustanove kojoj je Grad osnivač, imenovalo Milana Ivaniša, a za članove Anu Komparić Devčić i Ankicu Perhat, pročelnicu Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Ustrojena likovna nagrada Ivo Kalina

Uz književnu nagradu Drago Gervais, Gradsko je vijeće ustanovilo godišnju likovnu nagradu Ivo Kalina koja će se dodjeljivati kao priznanje za iznimna postignuća na području suvremene likovne umjetnosti. Nagrada nosi ime poznatog riječkog i Hrvatskog slikara Ive Kaline, čime se odaje priznanje umjetničkom doprinosu tog umjetnika likovnoj sceni Hrvatske. Nagrada će se dodjeljivati za najbolju likovnu izložbu suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima u gradu Rijeci, kao priznanje umjetniku ili autoru izložbe za doprinos suvremenosti na domaćoj likovnoj sceni. Nagrada je novčana i iznosi 20.000,00 kuna bruto.

12. sjednica Gradskog vijeća

Direktori komunalnih društava

Izvješće o poslovanju komunalnih i trgovačkih društava

Bez veće rasprave prihvaćeno je izvješće o poslovanju trgovačkih društava KD Autotrolej d.o.o. Rijeka, KD Čistoća d.o.o. Rijeka, TD Energo d.o.o. Rijeka, KD Kozala d.o.o. Rijeka, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka i“Rijeka promet“ d.o.o. u 2005. godini. Kako je već prethodno na Poglavarstvu zaključeno, sva su trgovačka društva poslovala uspješno, osim Autotroleja, čiji će opravdani gubitak pokriti suvlasnici. Vijećnica HDZ-a Vesna Buterin je predložila da se slijedeći put u izvješćima prilože i analitičke bilance poslovanja, naglašujući da se ne može na isti način raspravljati o svim poduzećima.

Izmjena Odluke o Detaljnom planu uređenja područja poslovno-trgovačkog centra na Pećinama

Premda je suština izmjena i dopuna Odluke bilo njeno usklađenje sa najnovijim odredbama Zakona o prostornom uređenju, odnosno Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora, dio oporbenih vijećnika napao je taj prijedlog. Povod za to nađen je u dopuni odluke koja investitoru omogućuje da se uz pretežito poslovnu djelatnost, uvede i mogućnost stambene namjene dijela prostora Trgovačkog centra. Vijećnik Vladimir Bebić taj je projekt nazvao rupom u koju je utrošen ukradeni novac građana Rijeke, kojeg sada treba oploditi. Ernest Cukrov smatra da se vijećnicima podmeće obrazloženje koje nema veze sa stvarnom namjerom predlagatelja, a to je da se investitoru pruži mogućnost da na mala vrata uvede mogućnost izgradnje stanova, dok je Darko Franić naglasio da je to samo završni čin propalog projekta.

12. sjednica Gradskog vijeća

Ustrojena likovna nagrada Ivo Kalina

Pojašnjenje takva prijedloga Poglavarstva dao je gradonačelnik naglasivši da se činjenice koje su tijekom rasprave iznesene o vlasništvu, namjerama investitora i interesu Grada netočne te da se činjenice bezočno izvrću i izmišljavaju tvrdnje koje ne stoje. Grad se u tom projektu pojavio u trenutku kada su osnivači ondašnjeg WTC-a, mahom direktori riječkih tvrtki i ujedno članovi HDZ-a, naglasio je Obersnel, počeli napuštati taj projekt. Namjera Grada je bila da se nađe poslovni partner koji će dovršiti realizaciju tog projekta. Budući da poslovnog prostora u gradu ima dovoljno, a s onim što je do sada izgrađeno u Trgovačkom centru bit će ga još više, gradonačelnik je kazao da ne vidi razloga da se investitoru ne dopusti da u poslovnom tornju, koji se gradi u sklopu Trgovačkog centra, dio prostora prenamjeni u stambeni. Radi se ujedno o velikoj investiciji i poslovnim prostorima koji jamče zapošljavanje najmanje tisuću djelatnika, zaključio je Obersnel.

Gradsko vijeće prihvatilo je Izmjenu Statuta Osnovne škole – Scuola elementare Belvedere te Izmjene i dopune Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora i dopune Odluke o uvjetima i postupku javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora.

Smanjenje broja koncesija trgovačkom društvu TAXI d.o.o.

Usvojene su i izmjene Odluke o davanju koncesija za obavljanje auto taksi prijevoza na području Grada Rijeke kojima se Trgovačkom društvu TAXI d.o.o. iz Rijeke, koje je imalo koncesiju za 20 vozila, odobrava smanjenje broja koncesija na deset. Ta tvrtka premda je platila koncesiju za dvadeset, posao obavlja sa 10 vozila, pa je Poglavarstvo razmatrajući otkaz ugovora o koncesiji donijelo zaključak da se Ugovor ne raskine, već da navedeni koncesionar nastavi obavljati uslugu taksi prijevoza sa 10 vozila, što je Vijeće prihvatilo. Član Poglavarstva Darko Crnković je u pojašnjenu istaknuo da je ta tvrtka sve ostale obveze uredno izvršila, a da prema nalazima komunalnih redara, usprkos brojnim kontrolama nadležnih službi, još uvijek najmanje desetak taksista ilegalno obavlja tu djelatnost. Stoga će deset koncesija za koje će se raspisati natječaj možda dovesti do njihova smanjenja, kazao je Crnković.