S ciljem dovođenja niskobudžetne avio-kompanije Ryanair u Zračnu luku Rijeka i poticanja povećanja putničkog prometa na aerodromu, Grad Rijeka će u suradnji s partnerima sufinancirati marketinške aktivnosti avioprijevoznika. Dosadašnji pregovori rezultirali su ponudom Ryanairom da od travnja do listopada, dva puta tjedno, održavaju redovne linije s Londonom i Stockholmom.

Prema riječima pročelnika Odjela za poduzetništvo Andrije Vitezića, prvi razgovori s Ryanairom inicirani su tijekom 2008. godine od strane Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke, za što su interes pokazali Primorsko-goranska županija i sve turističke zajednice na Kvarneru, no tada nije došlo do realizacije linija. Kontakt s Ryanairom ponovno je uspostavljen u rujnu 2010. godine na specijaliziranom sajmu za zračne luke i avio-kompanije u Kanadi na kojem su prisustvovali predstavnici TZ Grada Rijeke i Zračne luke Rijeka. Ryanair je zainteresiran da tijekom sedam mjeseci zrakoplovom kapaciteta 189 sjedala povezuje Zračnu luku Rijeka s Londonom (Stansted) i sa Stockholmom (Skavasta), dva puta tjedno za svaku destinaciju, pri čemu se računa na 75%-tnu popunjenost zrakoplova. U Ryanairu predviđaju da će tijekom sezone letenja na Zračnu luku Rijeka dovesti oko 28.000 putnika, a koristi od sklapanja takvog ugovora bile bi mnogostruke za čitavu regiju, u prvom redu u pozicioniranju Zračne luke Rijeka na turističkoj karti Europe.

Zahtjeva se potpisivanje dva nezavisna ugovora, s time da je već potpisan ugovor između Ryanaira i Zračne luka Rijeka, kojim se osiguravaju tehničkih preduvjeti za letove. U tijeku je razmatranje prijedloga Ugovora o pružanju marketinških usluga koji treba biti potpisan između tvrtke Airport Marketing Servicesa, čiji je vlasnik Ryanair i Turističke zajednice PGŽ-a, kojim se uređuju međusobni odnosi u vezi s marketinškim uslugama i uvjetima oglašavanja na web-stranicama Ryanaira. Prema prijedlogu financiranja, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) bi osigurala 125 tisuća eura, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka po 50 tisuća eura, a turističke zajednice Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije po 11,500 tisuća eura. O tome hoće li Hrvatska turistička zajednica prihvatiti 50% sufinanciranje oglašavanja, a temeljem prijave TZ PGŽ-a na Javni poziv HTZ za oglašavanje u promotivnim kampanjama i/ili promotivno/prodajnim kanalima organizatora putovanja, trebalo bi se, po neslužbenim informacijama, znati danas. Odobri li HTZ manji iznos od planiranog za program Ryanaira, ostali sudionici će morati povećati svoje učešće u financiranju marketinške promocije.

“Prvi razgovori s Ryanairom započeti su tijekom mog posjeta Corku, na čemu zahvaljujem na pomoći veleposlaniku Veselku Grubišiću, a nastavljeni su nakon što su, na inicijativu Grada Rijeke i TZ Grada Rijeke, predstavnici Zračne luke Rijeka boravili na sajmu u Kanadi. Svim dosadašnjim i planiranim aktivnostima te financijskim angažmanom potvrđuje se da je Grad Rijeka podupire razvoj Zračne luke Rijeka, ali na način da smo spremni financirati projekte i ulaganja usmjerena povećanju broja putnika i promociju destinacije, a ne isključivo financiranje hladnog pogona,” kazao je riječki gradonačelnik Obersnel.

“Dolazak Ryanaira neće riješiti budućnost Zračne luke Rijeka, koju može riješiti tek odgovorno ponašanje većinskog vlasnika – Vlade, koja mora definirati što želi sa Zračnom lukom Rijeka, pri čemu ne mislim samo na probleme s Upravom Zračne luke Rijeka. Razgovarao sam s nekoliko velikih tvrtki koje upravljaju aerodromima u Europi i svijetu koje su bile spremne preuzeti upravljanje Zračnom lukom Rijeka po bilo kojem modelu: koncesije, dokapitalizacije ili čak i kupovine, no sa strane većinskog vlasnika došla je samo šutnja i nedjelovanje, jednom riječju – neodgovornost. Stoga želim još jednom uputiti poziv Vladi i nadležnom ministarstvu da jasno definiraju što žele sa Zračnom lukom Rijeka,” uputio je apel gradonačelnik Obersnel, napomenuvši kako bi nositelji marketinških aktivnosti trebale biti Turistička zajednica Kvarnera, koja se u ove aktivnosti uključila tek početkom godine, te hotelijeri i turistički djelatnici s područja cijele županije.

46. gradonačelnikov kolegij siječanj 2011.28. Riječki karneval
Odlukom gradonačelnika, Grad Rijeka će organizaciju Riječkog karnevala sufinancirati s 200 tisuća kuna te pružiti logističku potporu održavanju manifestacije koje je u 28 godina postojanja postala jedan od riječkih brendova. Direktor TZ grada Rijeke Petar Škarpa naglasio je kako se na Dječjoj povorci očekuje između 5 i 6 tisuća sudionika, a na Međunarodnoj karnevalskoj povorci, koja će se održati 6. ožujka, oko 9.000 maškara, s time da bi na Međunarodnoj povorci, prema sadašnjim najavama, gost trebao biti i predsjednik RH Ivo Josipović.

Stručno povjerenstvo za dodjelu likovne nagrade Ivo Kalina
Imenovano je i novo Stručno povjerenstvo za vrednovanje pristiglih prijedloga za dodjelu likovne nagrade Ivo Kalina, kojeg će činiti Branka Arh iz Društva povjesničara
umjetnosti Istre, Rijeke i Hrvatskog primorja, Sonja Briski Uzelac iz Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka, Ivan Balažević iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Ksenija Orelj iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te Plamena Šarlija, predstavnica Grada Rijeke.