Na poziv Veleposlanstva RH u Kraljevini Švedskoj i HTZ-ovog ureda u Stockholmu, direktorica Sektora partnerstava i komunikacija RIJEKE 2020, Irena Kregar Šegota danas u Kući Europe, odnosno, u uredu Europskog parlamenta u Stockholmu, predstavlja program Europske prijestolnice kulture za medije, turističke agencije i kulturne institucije s područja Stockholma.

Na početku susreta, okupljenima se pozdravnim govorom obratio direktor HTZ-ovog ureda u Stockholmu, Vedran Sušić.

Irena Kregar Šegota   predstavila je riječki EPK projekt i njegove tri tematske odrednice: vodu, rad i migracije, nakon čega je slijedio pregled kulturno-umjetničkih programa u kojem se ističu velika izložba Gustava Klimta “Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza”, gala koncerti opernih diva karate Matille i Eline Garanče, festival svjetski poznate kazališne skupine Needcompany, nastup prvog robotskog benda Compressorhead i još mnogo toga. Prisutnim gostima također je prikazan promo video “Port od Diversity” redatelja Dalibora Matanića.

Osim predstavljanja programa, u Kući Europe je postavljena i izložba Lungomare Art istoimenog programskog pravca EPK projekta koja prikazuje kvarnersku kulturno turističku rutu u nastajanju koju čine trajne skulpture europskih i svjetski poznatih umjetnika. Lungomare Art izložba ostat će otvorena u Kući Europe do 15. studenog 2019. godine.

Ovim predstavljanjem u Stockholmu, nastavlja se niz međunarodnih promocija grada Rijeke i riječkog EPK projekta koji će svoj službeni početak obilježiti svečanim otvaranjem 1.veljače 2020. godine, i to kao prvi hrvatski grad koji će nositi ovu važnu titulu. Uz planiranih više od 600 kulturno-umjetničkih događanja nastalih u suradnji s preko 250 kulturnih ustanova i organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta, Rijeka će sljedeće godine biti u fokusu europske kulture.

Skip to content