Na poziv Europske komisije direktorica RIJEKE 2020, Emina Višnić će na drugom po redu Paris Peace Forumu predstaviti načine putem kojih se građani Rijeke uključuju u projekt Europske prijestolnice kulture time ujedno sudjelujući u stvaranju novog kulturnog nasljeđa grada.

Europska komisija poziv za sudjelovanje uputila je upravo Rijeci, budući da je Rijeka još u pripremnoj fazi EPK programa prepoznala pozitivne i konkretne rezultate koji se tiču uključivanja građana u projekt, stvaranja kulturnog urbanog nasljeđa, kao i doprinosa socijalnoj koheziji kroz edukacijske i volonterske aktivnosti koji se unutar Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture realiziraju.

Na Paris Peace Forumu koji se održava  12. i 13. studenog sudjeluje oko 6000 učesnika, među kojima se nalaze čelnici država i vlada, vođe međunarodnih institucija i nevladinih organizacija, ali i predstavnici multinacionalnih kompanija, razvojnih agencija, sveučilišta, religijskih grupa, filantropskih organizacija i tzv. “think tank”pripadnici trustova mozgova.

Paris Peace Forum nastao je 2018. godine na inicijativu predsjednika Francuske, Manuela Macrona, s ciljem okupljanja relevantnih aktera – predstavnika raznih područja civilnog društva koji kroz iznimno bogat program predavanja, stručnih praktikuma, primjera dobre prakse i panel rasprava,  rade na produbljivanju zajedničkih suradnji na globalnoj razini i stvaranju kolektivnih odgovara na velike izazove s kojima se svijet danas susreće – terorizam, klimatske promjene, migracije, i tako dalje. Neki od sudionika ovogodišnje konferencije tako su, na primjer, Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, ili pak Angel Gurria, glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

 

Skip to content