U Salonu Grada Rijeke predstavljen je bogat program obilježavanja 3. svibnja – Dana oslobođenja Rijeke od fašizma. Program započinje današnjim otvorenjem izložbe fotografija Petra Fabijana na Korzu.

Program su predstavili Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i Arsen Cimaš, potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

Ove godine program obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke od fašizma započet će 29. travnja otvorenjem izložbe fotografija na Korzu pod naslovom „Rad“ autora Petra Fabijana. Radi se o nizu crno- bijelih fotografija s motivima rada i radnika Brodogradilišta 3. Maj. Izložba ostaje na Korzu do 10. svibnja.

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako je zbog događanja u proteklim mjesecima iznimno važno govoriti o oslobođenju od fašizma i podsjetiti se događanja iz tog vremena.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ponosan što su se ove godine u obilježavanje  3. maja priključile i sve riječke osnovne škole sa raznolikim i opsežnim programom. Dodao je kako je važno uključivati mlade generacije u ovakva obilježavanje kako bi se odgajali u duhu antifašizma.

Osim spomenute izložbe, u program se uključilo i Art-kino, gdje će bit prikazana dva filma; 3. svibnja Spomenik, a 4. svibnja Val.

Također, 3. svibnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održat će se Svečana akademija u organizaciji Grad Rijeke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke. Isti dan u 18 sati u Gradskoj vijećnici održat će se predstavljanje knjige Slavka Goldsteina „Jasenovac – tragika, mitomanija, istina“.

Ove godine, 3. svibnja, Rijeka obilježava 71. godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Čitav program obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke od fašizma nalazi se u prilogu.

Skip to content