U prostorijama RiHub-a predstavljen je projekt „RI Urban inclusive walking 2020 – inkluzivna i održiva Rijeka“

Riječ je o projektu koji će organizirati tečajeve nordijskog hodanja za mlade osobe s teškoćama u razvoju te građanima predstaviti jednostavan i zdrav način fizičke aktivnosti kroz socijalnu inkluziju. Realizacija “RI urban inclusive walking 2020“ zbiva se uz pomoć TD Rijeke 2020 i njihovog programa „Civilne inicijative“ koje je putem Vijeća građana prepoznalo i financiralo projekt udruge Društvo za istraživanje i potporu.

Članovi udruge će kroz dvomjesečne aktivnosti proći obuku i steći vještine pravilnog nordijskog hodanja, a u idućoj, proširenoj fazi projekta moći će se uključiti svi zainteresirani građani. Marta Berčić, voditeljica projekta kazala je kako je primarni cilj udruge povećanje vidljivosti njihova rada te poticanje umrežavanja i inkluzije različitih društvenih skupina u gradskom centru.

„Želimo jačati socijalnu osjetljivost građana i prepoznatljivost naše udruge, kao i poticati fizičku aktivnost kroz promociju intrinzičnih vrijednosti sporta, a to su tjelesna aktivnost i zdravstvena dobrobit“, rekla je Berčić, pozvavši sve građane, posebno umirovljenike i ljude koji su zatvoreni u svojim stanovima, ali i ustanove te tvrtke da se uključe u ovaj projekt. Projekt će uključivati i predavanja te fotografski natječaj, a po njegovom završetku, stotinjak građana koji su uspješno prošli tečaj dobit će nordijske štapove na dar kako bi nastavili hodati gradom te promovirali ovu dostupnu, jeftinu i zdravu aktivnost.

Instruktor nordijskog hodanja udruge Šime Ćorić naveo je kako je posebna vrijednost ovog jednostavnog sporta, koji u Rijeci ima dugoročnu perspektivu, upravo velika mogućnost socijalizacije i komunikacije s drugim ljudima za vrijeme samog bavljenja, što drugi sportovi nemaju. „Nordijsko hodanje zamišljeno je kao ljetna verzija treninga nordijskih skijaša, a ubrzo je rasprostranjen na šire društvo je predstavlja idealnu fizičku aktivnost za cijelo tijelo, budući da aktivira čak 90% tjelesnih mišića“, rekao je Ćorić.

Voditelj sudioničkih programa Europske prijestolnice kulture Bernard Koludrović istaknuo je kako je ovo šesti od ukupno jedanaest odobrenih projekata na prošlogodišnjem natječaju „Civilnih inicijativa“ koji je počeo s realizacijom. „Rijeka 2020 potiče ovakve društvene aktivnosti i subjekte koji stvaraju sinergiju različitih sudionika i različitih sektora“, rekao je Koludrović navevši kako je jedan od glavnih ciljeva projekta EPK upravo uključivanje ljudi te kreiranje novih socijalnih i kulturnih vrijednosti kroz kojih se otvara nova perspektiva u gradu.

Detaljnije informacije o projektu, daljnjem tijeku, prijavama i radu Društva za istraživanje i potporu možete pronaći na Facebook stranici udruge.