Na konferenciji za medije u Delta Labu predstavljeni su rezultati projekta Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama.

Na konferenciji za medije govorile su Irena Kregar Šegota, direktorica RIJEKE 2020, Lela Vujanić, glavna voditeljica programa Kuhinja različitosti RIJEKE 2020, Sanja Bojanić iz Akademije primijenjenih umjetnosti/UNIRI, Nataša Antulov, Peti ansambl, također iz Akademije primijenjenih umjetnosti/UNIRI te Tatjana Aćimović, voditeljica programa Kuhinja različitosti RIJEKE 2020, putem video poziva.

Predstavljanje je uključilo prikazivanje promotivnog videa projekta, u produkciji Umjetničke organizacije Plafon, zatim predstavljanje Priručnika o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama, autorica Tatjane Aćimović i Sanje Bojanić te preporuke za javno financiranje kulturnih i kreativnih industrija, koje su izradili članovi Radne grupe projekta: Milan F. Živković, Lela Vujanić, Sanja Bojanić, Mirjana Matešić i Davor Mišković.

Direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota je naglasila kako luku različitosti čine različiti programi i aktivnosti koje su gradu Rijeci, od preuzimanja titule prijestolnice kulture, otvorili mogućnost za stvaranje novih platformi, alata i različitih načina suradnje, za što se nada da će ostati u naslijeđu građana. Vjeruje kako je riječ različitost dobila novo lice putem projekta Diversity mixer, na što je izrazito ponosna. Lela Vujanić, glavna voditeljica programa rekla je nešto više o samom istraživanju vezanim za provedbu projekta i predstavila priručnik projekta.

Sanja Bojanić i Tatjana Aćimović istaknule su problematiku s kojom su se susrele prilikom stvaranja sadržaja za Diversity mixer, polazeći pritom od toga za koju publiku se stvara umjetnost i kultura. Kazale su kako je globalna misao da se kultura stvara za one potrošače koji mogu konkurirati u svijetu novaca i sami stvarati za vlastiti profit, dok oni koji nemaju priliku obrazovati se ili su rođeni s poteškoćama teže nalaze svoj put u kulturi. Nataša Antulov iz Petog Ansambla složila se kako bi kulturni sadržaj trebao biti dostupan svima.

Diversity mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama (KKI) projekt je sufinanciran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020) i primjenjuje se u periodu od dvije godine, od listopada 2018. do listopad 2020. godine. Projekt zajednički provode RIJEKA 2020 i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom. U sklopu projekta objavljen je Izvještaj o dobrim praksama, Izvještaj o različitostima, organizirati će se međunarodna konferencija te izraditi preporuka politika u pogledu upravljanja različitostima. Ukupan iznos bespovratnih sredstava je  143.054,72 eura raspodijeljen između partnera ovisno o  aktivnostima koje provode.