Na trgu 111. brigade Hrvatske vojske predstavljeno je posljednjih 5 od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza” za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

Riječ je o dizel autobusima Iveco Crossway Line čija vrijednost iznosi 8.165.625,00 kn s PDV-om.  Autobusi su prigradskog tipa, a raspolažu sa 73 mjesta, od čega je 49 sjedećih.

Predstavljanju novih autobusa prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, direktor i zamjenik direktora KD Autotrolej Alberto Kontuš i Nikša Marušić, kao i predstavnici dobavljača – direktor tvrtke Autobus d.o.o. Zagreb Robert Vrhovski te Goran Brozović, pomoćnik direktora i voditelj prodaje.

Maja Malnar, Alberto Kontuš, Marko Filipović, Vojko Obersnel i Robert Vrhovski

Maja Malnar, Alberto Kontuš, Marko Filipović, Vojko Obersnel i Robert Vrhovski

Direktor Autotroleja Kontuš Kontuš istaknuo je kako se radi se o pet vozila za prigradski promet kojima će se poboljšati usluga u riječkom prstenu.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako su u proteklih godinu i pol dana nabavljena 54 nova autobusa, od čega 32 kroz EU projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“, a 22 iz EU fondova putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
„Upravo danas dobili informaciji da je u novom programu korištenja EU sredstava odobrena nabavka još 37 autobusa te očekujemo da će ugovor o korištenju sredstava biti uskoro potpisan. To znači da će u periodu od niti 3 godine biti nabavljen 91 autobus, što je gotovo dvije trećine ukupnog broja autobusa kojima Autotrolej raspolaže. Mislim da je to izvrstan podatak za korisnike autobusa, ali i za zaposlenike Autotroleja, prije svega vozače i mehaničare, koji je moći raditi u boljim uvjetima nego kad su u pitanju stariji autobusi“, kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako bi bez EU sredstava bilo teško nabaviti toliki broj autobusa u tako kratkom roku.

EU projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“

Sredstva za projekt “Jačanje sustava javnog prijevoza” osigurana su iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 81 milijun kuna, od čega odobrena EU bespovratna sredstva iznose 54.5 milijuna kuna.

Ciljevi EU projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“ su unaprjeđenje kapaciteta i povećanje brzine putovanja, smanjenje operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila te prilagođavanje EU standardima uvođenjem modernih sustava obavješćivanja putnika.

Podsjetimo, sredinom veljače ove godine predstavljeno je 7 zglobnih niskopodnih autobusa gradskog tipa marke MAN Lions City G, kapaciteta 143 putnika i ukupne vrijednosti gotovo 22 milijuna kuna. Potom je u ožujku u promet pušteno 10  novih  dizel minibus vozila Otokar Navigo c, koji imaju kapacitet 47 putnika i raspolažu s 21 sjedećim mjestom, a  koriste se na gradskim i županijskim linijama koje imaju manji broj putnika. Ukupna vrijednost 10  dizel minibus vozila iznosi malo više od 10 milijuna kuna.

Krajem travnja je u promet pušteno 10 novih solo autobusa kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP). Riječ je o vozilima Crossway Low entry Iveco, gradsko-prigradskog tipa, kapaciteta 76 putnika, ukupne vrijednosti od 21 milijuna kuna.

Osim nabavke 32 nova autobusa čime je moderniziran postojeći vozni park KD Autotrolej,  projekt je predviđeno uvođenje informativnih displeja na autobusnim stajalištima te izrada mobilne i web aplikacije kojom se najavljuju dolasci autobusa, te postavljanje tzv. pametnih semafora.

„Pametni semafori“ na šest raskrižja

Zahvat „Pametni semafori“ koji je realiziran u sklopu projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“ koordinirao je i nadzirao TD Rijeka promet. Riječ je o modernizaciji semaforske opreme na šest raskrižja na zapadnom dijelu grada i njihovom povezivanju u sustav automatskog upravljanja prometom (AUP).

Na raskrižjima je umjesto stare i dotrajale semaforske opreme ugrađena suvremena digitalna semaforska oprema i upravljački uređaji najnovije generacije koji su povezani sa Gradskim prometnim centrom Rijeka prometa, te su uključena u postojeći sustav AUP.

Pametni semafori postavljeni na šest raskrižja - Liburnijska-gradilište trgovačkog centra

Pametni semafori postavljeni na šest raskrižja – Liburnijska ulica

Modernizacija je provedena na 6 semaforiziranih raskrižja: Liburnijska – odvojak prema gradilištu trgovačkog centra, Zvonimirova – Zametska, Liburnijska – Pionirska, Liburnijska – Vere Bratonje te Čvor Diračje – zapad i Čvor Diračje – istok.

U Gradskom prometnom centru je aplikacija za automatsko upravljanje radom semafora podignuta na višu razinu s većom mogućnošću intervencija od strane operatera.

Na Čvoru Diračje i raskrižju Zvonimirova – Zametska – Libiurnijska postavljene su dvije nove video kamere za daljinski nadzor prometa.

Nova oprema ima, između ostalog, i mogućnost davanja prednosti vozilima javnog gradskog prijevoza na navedenim lokacijama. Potpuno daljinsko automatsko upravljanje iz Gradskog prometnog centra omogućuje bitno bolje prilagođavanje rada semafora stvarnim situacijama u prometu i bolje ukupno balansiranje prometa na glavnom prometnom koridoru iz smjera zapada prema središtu grada.

Radovi na modernizaciji 6 semaforiziranih raskrižja dovršeni su u prosincu 2020. godine, a vrijedni su  2.918.978,43 kn (s PDV-om).

Modernizacija voznog parka Autotroleja putem dva EU projekta

Nabavka novih 32 autobusa u sklopu projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza” nastavak je procesa modernizacije voznog parka Autotroleja u sklopu koje su prošle godine EU sredstvima kupljena 22 nova autobusa i to putem projekta „No regret“ iz Kohezijskog fonda EU, kada je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Kroz ova dva projekta vozni park Autotroleja obnavlja se s ukupno 54 nova autobusa.

KD Autotrolej trenutno raspolaže sa 156 vozila, a nabavkom ovih ukupno 54 nova vozila prosječna starost voznog parka KD Autotroleja iznosi će 6 godina.

KD Autotrolej obavlja prijevoz putnika na 17 gradskih, lokalnih  i na 33 prigradske, županijske linije. Na dnevnoj bazi radnim danom na gradskim linijama se obavi 1183 polazaka, dok se na prigradskim linijama odvozi 855 polazaka.

Kohezijski fond