Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je brodogradilište 3. maj u Rijeci gdje se sastao s predstavnicima radnika, sindikata i Uprave 3. Maja te novoimenovanom Upravom Uljanik grupe.

Uz predsjednika Vlade u posjetu brodogradilištu 3. maj bili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

3. maj - sastanak s Vladom RH

Premijer Vlade RH Andrej Plenković po prvi je puta posjetio brodogradilište 3. maj

Nakon razgovora s upravom Uljanika te predstavnicima radnika i sindikata 3. maja, premijer Plenković je izjavio kako su na sastanku razmotrili što nova Uprava poduzima kako bi pronašla način da se nastavi s izradom održivoga programa restrukturiranja cijele grupe. Plenković je kazao kako Vlada nastoji pronaći održivo rješenje za brodogradilišta 3. maj i Uljanik, kako bi u budućnosti obje kompanije mogle funkcionirati na tržišnoj osnovi, ali i da postoje određene nedoumice o tome kakva je svrhovitost ostanka zajedno Uljanika i 3. maja. Dodao je kako je Vlada učinila sve da kroz jamstva koja je dala početkom siječnja omogući proces izrade plana restrukturiranja i funkcioniranja cijele kompanije. “U razgovorima smo s nekim drugim zainteresiranim potencijalnim partnerima i investitorima. Vlada je svjesna simboličkog ali i konkretnog gospodarskog značaja Uljanika i 3. maja, za Pulu i za Rijeku, za Primorsko-goransku i Istarsku županiju, kao i hrvatsku brodogradnju u cjelini”, rekao je Plenković i najavio je da će se na tragu pronalaska održivog rješenja za brodogradilišta u idućim tjednima posebno angažirati Ministarstvo gospodarstva.

Ministar Horvat današnji je razgovor s čelnicima Uljanika i 3. maja, sindikatima i predstavnicima radnika ocijenio konstruktivnim, dodajući kako je riječ o jedinom rješenju koje je moguće, a to je opstojnost brodogradnje i u Rijeci i u Puli, ali u održivoj formi, bez da se na brodovima gubi već da se zaradom na brodovima daje doprinos i hrvatskom izvozu i industrijskoj proizvodnji.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić je na pitanje vidi li 3. maj u budućnosti u okviru Uljanika odgovorio potvrdno i dodao da Uprava Uljanika d.d., koji je vlasnik 3. maja, vodi računa o interesima društva kojim upravlja i svim radnicima. Dodao je kako nije primarno važno hoće ili ne 3. maj biti dio Uljanik grupe. O tome će se odlučiti zajedno sa svim dionicima – državnom, lokalnom samoupravom, radnicima i menadžmentom, na način da se osigura samostalnost 3. maja, da li u grupi, ili van nje. „U ovom trenutku vlasništvo je sekundarno, Bitno je osigurati uvjete da 3. maj nastavi s radom”, zaključio je Bulić.

Na sastanku su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš te predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, kao i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

Skip to content