Prezentacijom sportova učenicima u Centru Zamet obilježen je završetak europskog projekta „EU on the Move“.

„EU on the Move“ naziv je Erasmus + Sport projekta koordiniranog od strane Riječkog sportskog saveza koji je nastao kao nadogradnja dobro poznatog projekta RiMove koji se već nekoliko godina uspješno provodi u Rijeci.

Djeci OŠ Kantrida sportove su prezentirali treneri Riječkog sportskog saveza. Djeca su imala priliku upoznati se s osnovama atletike, rukometa, košarke, odbojke, juda, karatea, wu shua, kick boxinga te kenda. Uz sportske aktivnosti i prezentaciju zdrave prehrane organiziran je i prigodni zabavni program uz Djeda Božićnjak.

Obilježavanje završetka EU projekta EU on the move

Obilježavanju završetka EU projekta prisustvovali i europski partneri

Uz predstavnike Riječkog sportskog saveza na čelu s tajnikom Slavišom Bradićem, prezentaciji je prisustvovala i glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ Katja Luketić, kao i partneri iz europskih zemalja koji sudjeluju u projektu „EU on the Move“.

Projekt RiMove pokrenut je 2017. godine suradnjom Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza i riječkih osnovnih škola. Projekt se odnosi na osnovnoškolce od prvog do četvrtog razreda. Sam program održava se u školskim dvoranama, u sklopu produženog boravka, dakle kao izvannastavna aktivnost i besplatan je za polaznike. RiMove promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu. Također, projekt obuhvaća i upoznavanje učenika s osnovama zdravog života uz poseban naglasak na zdravu prehranu.

Obilježavanje završetka EU projekta EU on the move

Učenici imali priliku isprobati devet različitih sportova

RiMove je prepoznat od strane Europske komisije te se posljednje dvije godine uspješno provodi u sedam europskih zemalja, a osim Hrvatske, uključene su Italija, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Turska te Bosna i Hercegovina. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 300 tisuća eura, a glavni cilj bio je povećati svijest o važnosti tjelesne aktivnosti djece u dobi od 7 do 11 godina dodatnim obrazovanjem sportskih profesionalaca (treneri, kineziolozi) i provođenjem sportske aktivnosti za djecu u svakoj partnerskoj zemlji.