Gradsko vijeće usvojilo je Izvješće o izvršenju proračuna za 2008. godinu. Riječ je o izvješću kojim praktički završava mandat sadašnjeg Poglavarstva, pa su vijećnici vladajuće koalicije izrazili zadovoljstvo što je Poglavarstvo izvješće izradilo prije isteka zakonskog roka. Oporbeni vijećnici nisu podržali izvješće, držeći da strateški projekti iz smjernica Poglavarstva za mandatno razdoblje nisu realizirani te da je proračun ionako bio nerealan.

Izvješće o izvršenju proračuna Grada Rijeke za 2008. godinu

Izvješće o proračunu podnio je gradonačelnik Vojko Obersnel naglasivši da su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od gotovo 893,5 milijuna kuna, odnosno 84% plana, dok su rashodi ostvareni u iznosu od 892,5 milijuna kuna. Obersnel je ponovio stav iznesen na sjednici Poglavarstva da je na očekivane prihode utjecao poremećaj na financijskom tržištu, koji se počeo osjećati već u drugom polugodištu, pa prihodi od prodaje zemljišta i prava građenja nisu ostvareni u onom obimu koji se očekivao. Gradonačelnik je kazao da su prigodom planiranja ovogodišnjeg proračuna, u njega uvrštene brojne mjere kojima se osigurava socijalna sigurnost građana. Ujedno je najavio i paket mjera koje se tiču olakšanja poslovanja poduzetnika, u smislu korekcije iznosa spomeničke rente, mogućeg smanjenja komunalne naknade i zakupa, koje će Poglavarstvo uskoro predložiti. No te antirecesijske neće se provoditi linearno, već ciljano prema određenim djelatnostima, naglasio je Obersnel.

36. sjednica Gradskog vijeća

Konzultacije vijećnika

Vijećnici oporbenog HDZ-a tijekom rasprave negativno su se izrazili prema Izvješću, naglašujući nedostatno ostvarenje prihoda Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjela za poduzetništvo. Pitali su zašto se toliko novaca troši na informatizaciju gradske uprave i kada će ona biti dovršena te zašto su rashodi za Europsko prvenstvo u plivanju u malim bazenima održanom prošle godine na bazenima Kantrida višestruko uvećani. Nadalje, prigovorili su, zbog po njima prevelikog subvencioniranja Autotroleja, dok su rashode Ureda Grada nazvali troškom gradonačelnikove, odnosno SDP-ove promidžbe. To je izazvalo reakciju vijećnika Željka Jovanovića (SDP) koji je rekao da je sada svima očito kako se riječki HDZ opredijelio za izbornu kampanju koja počiva na lažima i dezinformacijama koje se uporno ponavljaju na njihovim tiskovnim konferencijama.
Zaključujući dugotrajnu raspravu gradonačelnik Obersnel je kazao kako je razočaran razinom rasprave kojom oporbeni HDZ iznova pokazuje nepoznavanje proračuna, izvrće teme i iznosi zlonamjerne teze. Budući da je u raspravi bilo govora i o projektima koji nemaju izravne veze sa izvršenjem proračuna, poput riječke zaobilaznice, izgradnje Kampusa, autoceste Rijeka – Zagreb i projekta Rijeka Gateway, Obersnel je ponovio stav da to nisu projekti HDZ-a, već projekti Hrvatske vlade, većim dijelom započeti u doba kada je na vlasti bila koalicija na čelu sa SDP-om. „To su dugogodišnji projekti koji se financiraju sredstvima svih nas i nije bitno tko ih je započeo, a sasvim je normalno da se sredstva koja smo i mi izdvajali jednim dijelom vrate uložena natrag“, kazao je Obersnel.

Gradonačelnik je kritizirao sve vlade koje su bile na vlasti proteklih 36 godina, jer im je toliko dugo trebalo da izgrade autocestu Rijeka – Zagreb, premda se radi o najfrekventnijem i najisplatljivijem cestovnom pravcu. Pitanje subvencije Autotroleja je ocijenio promašenim jer svi gradovi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu subvencioniraju djelatnost javnog gradskog prijevoza, kako građani ne bi morali plaćati komercijalnu cijenu prijevoza. Što se tiče troškova za Europsko prvenstvo u plivanju u malim bazenima održanom prošle godine na Bazenima Kantrida, gradonačelnik je istaknuo da su vijećnici HDZ-a svoje nepoznavanje proračuna pokazali upravo na mjestu na kojem su mogli poentirati i naglasiti ulogu sadašnje Vlade u financiranju riječkih projekata. „Ne radi se o prevelikom neplaniranim rashodima, već je riječ o tri milijuna kuna što ih je Vlada, premda teškom mukom, doznačila kao donaciju za održavanje prvenstva“, kazao je Obersnel.

36. sjednica Gradskog vijeća

Željko Jovanović i Tripo Grahovac

U nastavku sjednice Vijeće je prihvatilo Izvješće o radu Savjeta mladih Grada Rijeke za 2008. godinu, pri čemu je izneseno mišljenje da su predstavnici Savjeta trebali nazočiti sjednici. Usvojeni su i prijedlozi odluke o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja područja Pehlin, izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja dijela područja Zapadni Zamet te izradi Detaljnog plana uređenja stambeno-poslovnog bloka Malonji, kao i konačni prijedlog Odluke o donošenju Detaljnog plana uređenja gradskog područja Pećine, koji su prethodno raspravljani na Poglavarstvu i odborima Vijeća.

Aktualni sat

Aktualni sat je ovaj put, zajedničkom odlukom produžen na gotovo puna dva sata tijekom kojih se najviše polemiziralo u smislu izborne promidžbe. Tako su gradonačelniku postavljana pitanja na koja je on već ranije kroz medije dao odgovore, poput plaćanja najma zakupa prostora Doma zdravlja ili stava o nepravilnostima koje je pronašla Državna inspekcija u KD Kozala te da li su investitori odustali od projekta izgradnje garaže na Brajdi i stambenog-poslovnog objekta na Gomili i zašto kasni izgradnja novog autobusnog kolodvora.
Gradonačelnik Obersnel ja naglasio da problem gubitaka Doma zdravlja postoji već nekoliko godina, a tko je za njih kriv treba pitati osnivača i Upravno vijeće te ustanove. Vlasnik prostora je Grad Rijeke koji je Domu zdravlja prostore ustupio za oko 480.00,00 kuna godišnje. Uz to, Grad je sve prostore i objekte koji su izgrađeni samodoprinosom građana, svojedobno iznajmio ugovorom Domu zdravlja za simboličnu protuvrijednost tadašnje jedne njemačke marke. Dom zdravlja te prostore iznajmljuje liječnicima za iznos od 1250,00 kuna mjesečno, a visinu tog iznosa je odredio ministar zdravstva. Takav iznos plaća i moja supruga, također liječnica, rekao je Obersnel. Dom zdravlja godišnje od najamnine uprihodi oko 2 milijuna kuna, pa kada Gradu plati 480.000,00 kuna, ostaje mu gotovo 1,5 milijuna kuna koji predstavljaju donaciju Grada, uz druga višemilijunska ulaganja od strane Grada tijekom proteklih godina.

U vezi KD Kozala, Obersnel je kazao da za uočene nepravilnosti odgovornost snosi uprava, pa će direktorica tvrtke sama platiti kaznu, ukoliko ona bude određena. Što se tiče službenog automobila koji je ta tvrtka kupila, gradonačelnik je naglasio da je nabava auta takve klase neprimjerena pa je zatražio da se auto zamjeni za radna vozila, a da tvrtka nabavi primjerenije vozilo. „Bilo bi lijepo kada bi se za tim primjerom povele i državne tvrtke, rekao je gradonačelnik.

36. sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke

Za kašnjenje projekta novog autobusnog kolodvora krive su Hrvatske željeznice

“Od garaže na Brajdi se nije odustalo, a s odabranim investitorom,s obzirom na recesiju, nastavljamo pregovore kako ne bi morali ponavljati natječaj. Što se tiče Gomile, prva rata u iznosu od 20-tak milijuna kuna po predugovoru je uplaćena, a dovršava se Idejni projekt. Ukoliko se u roku riješe preostali imovinsko pravni poslovi, do kraja godine mogli bi započeti i radovi.
Za kašnjenje projekta novog autobusnog kolodvora krive su Hrvatske željeznice zbog otezanja u izvršavanja svojih obaveza, a svoj doprinos otezanju dali su i konzervatori koji su unatoč tome što su dali suglasnost na natječaj, godinu dana odugovlačili s izdavanjem suglasnosti na odabrani projekt.
Bez obzira na sve, ukoliko dođe do poremećaja u punjenju proračuna zbog recesije, možda ćemo i odustati od dijela planiranih komunalnih investicija, no to neće poremetiti onaj dio rashoda koji direktno utječe na životni standard građana, poput subvencija za smještaj djece u vrtić, programa cjelodnevne nastave i produženog boravka u osnovnim školama, rada gradskih ustanova, realizacije raznih programa ili ispunjavanja odredbi kolektivnih ugovora”, rekao je gradonačelnik.
Sljedeća sjednica sazvana je za 9. travnja ukoliko Vlada u međuvremenu ne raspiše izbore.