Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel primio je u Salonu Grada Rijeke članice Međunarodnog kluba žena Zagreb (IWCZ) koje su u humanitarnoj akciji tijekom Božićnog sajma u Zagrebu prikupile 400.000 kuna, od kojih su 216.014,24 kn donirale Psihijatrijskoj bolnici Lopača.

Iz Međunarodnog kluba žena Zagreb prijamu su nazočile: Johanna Parnis England, predsjednica kluba, Maria Miličević, dopredsjednica, Anamarija Pisarović, Miljenka Bolf Krklec i Gisella Palladino.

Međunarodni klub žena Zagreb osnovan je 1993. godine s ciljem stvaranja društvene mreže za žene iz inozemstva koje žive u Zagrebu. Klub broji 230 članica, od kojih je samo jedna četvrtina iz Hrvatske, dok druge članice čine strankinje udane za Hrvate, žene koje poslom borave u Hrvatskoj nekoliko godina ili su trajno nastanjene u našoj zemlji. Aktivnosti ove udruge uključuju humanitarne događaje, razne radionice, kulturne događaje, izlete, posjete tvrtkama i organizacijama. Prihod od djelatnosti doniraju raznim ustanovama i organizacijama u Hrvatskoj. Članice kluba su, tijekom protekle 22 godine, u humanitarnim akcijama prikupile preko 5 milijuna kuna za različite humanitarne namjene.

Članice Međunarodnog kluba žena Zagreb su tijekom Božićnog sajma u Zagrebu prikupile 400.000 kuna, od kojih su 216.014,24 kn donirale Psihijatrijskoj bolnici Lopača za kupnju potrebne opreme. Prijedlog da se taj iznos donira bolnici Lopača krenuo je iz Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, kojemu je dodijeljena druga polovica prikupljenih sredstava.

Međunarodni klub žena Zagreb osnovan je 1993. godine s ciljem stvaranja društvene mreže za žene iz inozemstva koje žive u Zagrebu

Međunarodni klub žena Zagreb osnovan je 1993. godine s ciljem stvaranja društvene mreže za žene iz inozemstva koje žive u Zagrebu

Nakon što su obišle više različitih ustanova na jesen prošle godine, u listopadu su posjetile i bolnicu Lopača te odlučile da pomognu toj ustanovi. Donirana sredstva iskorištena su za kupnju opreme za Odjel socijalne skrbi na kojem borave pacijenti kojima se liječenje i boravak u bolnici osigurava iz sredstava Proračuna na temelju Odluke o socijalnoj skrbi. Uz to što je kupljena potrebna oprema, cijeli je Odjel oličen i uređen, zamijenjena je bravarija i u cijelosti u renovirane kupaonice.

Zahvaljujući na donaciji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je podsjetio na to kako je nakon dugo vremena neslužbenog financiranja djelatnosti te bolnice, Psihijatrijska bolnica Lopača postala gradska ustanova, čime je spriječeno njeno gašenje i gubitak radnih mjesta, budući da je Ministarstvo zdravlja tu ustanovu prestalo financirati sredinom 90-tih godina. Upravo stoga svaka donacija na dobrobit korisnika bolnice, posebice onih kojima se boravak u bolnici podmiruje iz proračuna Grada temeljem Odluke o socijalnoj skrbi je dobrodošla, kazao je gradonačelnik.