U Psihijatrijskoj bolnici Lopača dovršeni su radovi na obnovi krova, fasade i vanjske stolarije tzv. Paviljona B. Investicija je vrijedna 1.167.397,14 kuna, a radove su financirali Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad Rijeka osnivač je Psihijatrijske bolnice Lopača, zdravstvene ustanove na sekundarnoj razini zdravstvene zaštite, točnije specijalne bolnice. Ondje se provodi bolničko liječenje iz djelatnosti psihijatrije, stacionarna palijativna skrb, specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita, dijagnostika i medicinska rehabilitacija iz djelatnosti psihijatrije, nastavna djelatnost koja obuhvaća izvođenje nastave za potrebe nastavnih ustanova, dnevno bolnička opskrba u okviru ambulantnog liječenja iz djelatnosti psihijatrije, sudsko-medicinska vještačenja iz psihijatrijske struke te socijalne usluge smještaja psihički bolesnih odraslih osoba.

U Salonu Grada Rijeke, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat, pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Vladimir Benac i v.d. ravnatelja Psihijatrijske bolnice Lopača Neven Ivanović prezentirali su radove izvedene u Psihijatrijskoj bolnici Lopača. Ondje su dovršeni radovi na obnovi krova, fasade i vanjske stolarije tzv. Paviljona B.

U sklopu obnove Paviljona B Psihijatrijske bolnice Lopača izvedeni su radovi na zamjeni pokrova krova s izolacijom tavana, zamijenjena je postojeća drvena stolarija novom PVC stolarijom (dvostruko izolirajuće sigurnosno staklo, aluminijske rolete s elektro upravljanjem te sigurnosne rešetke), izveden je ETICS sustav fasade te su demontirane nadstrešnice.

Radovi su izvedeni tijekom ove godine, a izvodila ih je tvrtka G. P. P. MIKIĆ d.o.o. iz Omišlja. Stručni nadzor provela je tvrtka AKA TIM d.o.o. iz Rijeke.

Radove i njihov nadzor su financirali Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a investicija je vrijedna 1.027.397,14 kuna. Od te svote Grad Rijeka izdvojio je 717.425,42 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 309.971,72 kune.

Također, Grad Rijeka financirao je i izradu projektne dokumentacije za što je utrošeno još 140 tisuća kuna. Naime, za obnovu Paviljona B Psihijatrijske bolnice Lopača je radi poboljšanja energetske učinkovitosti, a u skladu propisima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tvrtka AKA TIM d.o.o. Rijeka izradila je projekt sanacije.

Tako je u obnovu Paviljona B Psihijatrijske bolnice Lopača ukupno uloženo 1.167.397,14 kuna, od čega je Grad Rijeka izdvojio 857 tisuća kuna.

Uz ulaganja u obnovu Paviljona B, Grad Rijeka je samo u posljednje četiri godine uložio dodatnih 1,83 milijuna kuna u obnovu i uređenje Psihijatrijske bolnice Lopača, odnosno ukupno je u obnovu i uređenje bolnice u tom periodu uloženo 3 milijuna kuna. Naime, posljednjih su godina sredstva uložena i u sanaciju kanalizacijskih kolektora u krugu PB Lopača, preuređenje praonice PB Lopača i sanaciju uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda u PB Lopača.

Grad Rijeka, uz investicijska ulaganja u Psihijatrijsku bolnicu Lopača, financira i djelatnosti bolnice, ali i liječenje pacijenata kroz svoj socijalni program. Tako je u posljednjih desetak godina u ovu bolnicu iz proračuna Grada uloženo oko 80 milijuna kuna, naglasio je gradonačelnik Obersnel.

Kapacitet Bolnice je 165 kreveta, a djelatnosti se financiraju od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Grada Rijeke i Ministarstva socijalne politike i mladih, a boravak mogu plaćati i sami pacijenti.

U Bolnici je ukupno zaposleno 95 osoba, od kojih je 64% zdravstvenih djelatnika.

Bolnica u Lopači ima i mogućnost liječenja djece te adolescenata, a za takvo je liječenje bolnički odjel u potpunosti osposobljen i odvojen od ostale populacije. Djeci je organizirana nastava i konzultacije s matičnim školama kako bi ona ostala u kontaktu sa sredinama iz kojih potječu, ali i kako bi se smanjilo produbljivanje njihovih osnovnih smetnji.