U Rijeci boravi službeno izaslanstvo Grada Neussa na čelu s novim gradonačelnikom Reinerom Breuerom, kojemu je ovo prvi službeni posjet našem gradu. U službenom izaslanstvu Grada Neussa nalaze se i članovi Komornog orkestra Neussa koji će večeras, s početkom u 19 sati održati koncert u Katedrali Sv. Vida s djelima Gadea, Bacha, Haydna i Griega.

U pratnji gradonačelnika Reinera Breuera u Rijeku su došli njegova supruga Ute Breuer, Stefan Hahn zadužen za međunarodnu suradnju, mlade, socijalu, javni red, sport i službu spašavanja, Angelika Quiring-Perl, predsjednica Odbora Gradskog vijeća  za prijateljsku suradnju i međunarodne odnose, Hartmut Rohmer, zamjenik predsjednice Odbora gradskog vijeća za prijateljsku suradnju i međunarodne odnose,  Sinaida Offer, suradnica u Uredu gradonačelnika Neussa, zadužena za protokol te svećenik Jochen Koenig, na čelu Kruga prijatelja za poticanje suradnje između Rijeke i Neussa.

Goste iz Neussa primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Miroslav Matešić.

Pozdravljajući goste iz prijateljskog grada Neussa gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je suradnja dvaju gradova izvrsna, budući da se najveći dio suradnje prenio na institucije, udruge, škole i građane, što doprinosi tome da se suradnja širi po svim osnovama. Gradonačelnik je  podsjetio kako je nedavno preminuo Peter Soehngen, veliki prijatelj Rijeke i dobročinitelj, jedan od četvoro inicijatora uspostave prijateljskih veza između Neussa i Rijeke, čovjek koji je brojnim dobrim djelima tijekom Domovinskoga rata i nakon njega, zadužio naš Grad i našu Domovinu.  „Možemo mu se na najbolji način odužiti tako da našu suradnju nastavimo širiti na svim poljima“, kazao je gradonačelnik Obersnel te dodao kako se raduje večerašnjem koncertu na kojem će nastupiti članovi Komornog orkestra Neussa.

Prijam za izaslanstvo Neussa na čelu s novim gradonačelnikom Reinerom Breuerom

Prijam za izaslanstvo Neussa na čelu s novim gradonačelnikom Reinerom Breuerom

„Vrlo skoro i naši će mladi rukometaši opet nastupiti na čuvenom Quirinus kupu u Neuss, a njima će se pridružiti i članovi Udruge umirovljenika Rijeka.

Gradonačelnik Neussa Reiner Breuer koji je na toj dužnosti od listopada 2015., pravnik je po struci, od 1994.g. član je Gradskog vijeća Grada Neussa gdje je  obavljao  funkciju glasnogovornika Socijaldemokrata, a od 2012. član pokrajinskog Parlamenta. Ovo mu je prvi službeni posjet Rijeci, a kako sam kaže prvi je put u Rijeci bio u privatnom posjetu prije 20 godina i ugodno je iznenađen promjenama koje su se u međuvremenu dogodile u Rijeci. Breuer je čestitao gradonačelniku Obersnelu na činjenici da je Rijeka odabrana da bude Europska prijestolnica kulture 2020., naglasivši kako se je na primjeru njemačkog grada Hessena uvjerio kako je to prekrasan projekt na kojem su drugi gradovi višestruko profitirali. Gradonačelnik Breuer je rekao kako mu se Rijeka čini kao dinamičan grad sretnih lica i vjeruje da će kao europska prijestolnica kulture 2020. Rijeka zasigurno imati što ponuditi.

Zahvaljujući na čestitkama gradonačelnik Obersnel je kazao kako je EPK 2020. i za nas nešto novo na što se tek moramo naviknuti. Odrađeno je puno toga ali nas pravi posao tek čeka jer je 2020. blizu, a moramo opravdati ukazano nam povjerenje. „Naša je želja da u toj godini na neki način predstavimo i naše prijateljske gradove pa će biti prilike za razgovore i na tu temu“, kazao je Obersnel.

Osim s predstavnicima Grada Rijeke, službeno izaslanstvo Grada Neussa sastat će se i s predstavnicima Lučke uprave i Luke Rijeka te će obići Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja i Muzej Grada Rijeke, a dan kasnije i Trsatsku gradinu te još neke atraktivne riječke lokacije.