U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za predstavnike slovenskih gradova Pirana, Izole, Kopra i Ankarana na kojem se razgovaralo o organizacijskim aspektima projekta Europske prijestolnice kulture.

Domaćini prijema – gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i direktorica partnerstva i komunikacija TD-a Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota – dočekali su delegaciju Pirana, gradonačelnika Đenija Zadkovića, načelnika kabineta gradonačelnika Niku Mallyja, zamjenika voditelja projekta EPK kandidature „Piran-Pirano 4 Istria 2025“ Boruta Jermana, kao i dogradonačelnika Grada Kopra Marija Steffèa, dogradonačelnicu Grada Izola Agnese Babič te višu savjetnicu za talijansku nacionalnu manjinu Grada Ankarana Lindu Rotter.

Održan prijem za delegaciju Pirana na temu Europske prijestolnice kulture

Glavne teme razgovora bila su riječka iskustva procesa kandidature, prijave i izgradnje projekta Europske prijestolnice kulture

Glavne teme razgovora bila su riječka iskustva procesa kandidature, prijave i izgradnje projekta Europske prijestolnice kulture, u kontekstu kandidature grada Pirana kao kulturne prijestolnice u 2025. godini u kojoj sudjeluju i ostali sjevernoistarski gradovi – Izola, Kopar i Ankaran. Riječka je delegacija pružila smjernice pri gradnji aplikacijskog projekta, predstavila fokuse europskih arbitara u ocjenjivanju i evaluaciji projekta kroz proceduralnu dokumentaciju, a govorilo se i o financiranju, međunarodnom povezivanju i europskoj dimenziji projekta, izgradnji mreže međuinstitucijskih partnerstava te uključivanju lokalne zajednice u kulturne aktivnosti.

Također, piranskom je predstavništvu prezentirana struktura dugogodišnjeg procesa projekta EPK i model riječke aplikacije, koji bi s obzirom na brojne kulturološke sličnosti riječkog područja i slovenskog dijela Istre mogli predstavljati korisno znanje u kandidaturi Pirana za ovu prestižnu titulu.

Skip to content