Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima održao je prijam za učenike koji su sudjelovali u Vikend školi poduzetništva Grada Rijeke.

Vikend škola poduzetništva dio je programa RInovatoRI kojeg je Grad Rijeka pokrenuo kao aktivnost namijenjenu stjecanju i razvoju poduzetničkih kompetencija učenica i učenika viših razreda riječkih osnovnih škola.

Ovogodišnja vikend škola poduzetništva održana je od 12. do 14. travnja 2019. u Planinarskom domu “Dvorac Stara Sušica“ na temu “3D Game Hub”. Cilj je bio potaknuti razvoj poduzetničkih kompetencija polaznika kroz kreativni i inovativni proces osmišljavanja nove društvene igre koristeći mogućnosti 3D tehnologije. Svaki tim imao je zadatak osmisliti i razraditi novu društvenu igru koja je trebala zadovoljavati određene ulazne kriterije: biti kreativna i inovativna, tema igre morala je biti vezana uz grad Rijeku te je trebala uključivati četiri figurice kao obavezne elemente – dizalicu, Kosi toranj, Gradsku uru i brod.

Učenici osmislili prototip strateško-edukativne igre RiRoute

Učenici osmislili prototip strateško-edukativne igre RiRoute

Učenici osmislili prototip strateško-edukativne igre RiRoute

Šest timova tijekom tri dana osmišljavalo je novu društvenu igru, a iako su svi pokazali veliku kreativnost, najinventivnijom je proglašena igra RiRoute, koju su osmislili Ian Galešić, Viktor Višnić, Mario Muškardin, Karlo Tomović i Saša Junior Lerga. Polaznici Vikend škole poduzetništva nakon odabrane igre u specijaliziranim timovima izradili su prototip igre. Na taj način polaznici Vikend škole prošli su kreativni proces od ideje do novog proizvoda.

Igra RiRoute je strateško-edukativna igra koja koju igrači uče, istražuju, upoznaju i njeguju zavičajne vrijednosti te upoznaju povijest i sadašnjost svoga Grada dok paralelno strateški promišljaju o svom kretanju po igraćoj ploči. Namijenjena je za dva do četiri igrača starijih od deset godina. Igra se razlikuje od drugih sličnih, jer se može igrati u svim smjerovima, a traje 45 minuta.

Na Vikend školi poduzetništva sudjelovalo je 33 učenika od 6. do 8. razreda iz različitih riječkih osnovnih škola. Voditeljice programa bile su Dijana Malinić i Josipa Andrušić iz Doma mladih Rijeka, mentorski tim činili su doc.dr. Sven Maričić sa svojim studentima sa Medicinskog fakulteta Rijeka.

Prijem za sudionike Vikend škole poduzetništva

Prijem za sudionike Vikend škole poduzetništva

Zahvalivši se svim sudionicima i provoditeljima Vikend škole poduzetništva, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je program RInovatoRI, ranije Kreativno-edukativna škola poduzetništva, već niz godina ne samo upoznaje mlade s poduzetništvom, već u prvom redu potiče njihovu kreativnost.
„Želim Vam da u daljnjem školovanju i dalje razvijate svoju kreativnost i poduzetnički duh i pretvorite ih u nešto opipljivo“, kazao je gradonačelnik Obersnel, uz kojeg je na prijemu bila i pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić

Goran Gračanin, ravnatelj Doma mladih Rijeka, gradske ustanove koja provodi program RInovatoRI, zahvalio se Gradu Rijeci što podržava projekte usmjerenje obrazovanju, a sudionicima Vikend škole poželio da njihov budući rad bude oplemenjen kreativnošću.

Program RInovatoRI potiče kreativnost i poduzetništvo mladih

Odjel gradske uprave za poduzetništvo u suradnji s Domom mladih već dugi niz godina podupire i sufinancira edukativni program za poticanje razvoja poduzetničkih kompetencija djece viših razreda osnovne škole. Od 2008. do 2018. djelovala je Kreativno-edukativna škola ili K.E.Š., koja je školskoj godini 2018./2019. dobila svog nasljednika – program RlnovatoRI. Uz istu svrhu i programske pravce kao i njegov prethodnik (cjelogodišnji redovni program, vikend škola i ljetna škola), program RlnovatoRI okrenuo se izravnoj suradnji s poslovnim sektorom u cilju stjecanja uvida polaznika u stvarna poduzetnička iskustva. Veća orijentiranost na poslovni sustav, prvenstveno na uspješna riječka poduzeća, manifestirala se kroz posjete djece Hrvatskom nogometnom klubu Rijeka te 4Look centru, gdje su dobili i praktični zadatak kojeg nadalje razrađuju na redovnim radionicama u Domu mladih. Uz to, RlnovatoRi su posjetili sajam lnfoGamer u Zagrebu, sudjelovali su na tematskim tribinama te posjetili Jadran Galenski Laboratoriji.

RInovatoRI logotipPo prvi put će se od 17. lipnja do 5. srpnja održati ljetni program RInovatoRA, besplatan za sve polaznike, THE 3’R’s Lab (od ideje do novog proizvoda vodeći se sloganom Reuse – ponovno  upotrijebi) te THE 3’R’s Lab animiranog filma (izrada animiranog filma koristeci ambalažni otpad za izradu likova i scenografije).

Do danas je u programu KEŠ/RlnovatoRI sudjelovalo preko 500 djece u sva tri programska pravca, a Vikend školi poduzetništva 2018. godine, pod nazivom „Umjetna inteligencija i pametni gradovi“ dodijeljena je povelja za NAJ-akciju na državnoj razini, u sklopu akcije ‘Gradovi i općine prijatelji djece’, koju organizira Savez društava Naša djeca Hrvatske.

Skip to content