U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za riječke glazbenike nagrađene na ovogodišnjoj, 27. dodjeli Porina. Nagrađene glazbenike primili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš te Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Prijemu su se odazvali laureati 27. Porina: Damir Urban & 4, Marko Tolja, Branimir Gazdik, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, Andrej Grozdanov, Zoran Majstorović, i Ivan Pešut. Jedino je Neno Belan bio spriječen.

Diskografska nagrada “Porin” najuglednija je glazbena nagrada u Republici Hrvatskoj. Ustanovljen je 1993. godine, a redovito se godišnje dodjeljuje od 1994.

Čestitajući nagrađenima gradonačelnik Obersnel je kazao kako je ove godine dodjela Porina bila povijesna i nikad posebnija, jer se zbog Pandemije korona virusa, dodjela prestižne hrvatske glazbene nagrade po prvi put u povijesti održala samo kao emisija na Hrvatskoj radioteleviziji.
„Računali smo s time da će riječki glazbenici dobiti dosta Porina, ali da će ih biti toliko i to u različitim kategorijama, to je bilo pravo iznenađenje za svih nas koji smo dodjelu morali pratiti iz domova, umjesto u dvorani Centra Zamet, na svečanoj dodjeli kako je to bilo ranije predviđeno. No, najvažnije je da smo svi živi i zdravi i da smo i u glazbenom smislu potvrdili da smo Luka različitosti. Rijeka je i ove godine pokazala svoju kvalitetu i prava je šteta da se dodjela nije dogodila u Rijeci, u godini Europske prijestolnice kulture, jer bi se to izvrsno uklopilo u program“, rekao je gradonačelnik.

U ime svih dobitnika, na prijemu se zahvalio Damir Urban kazavši kako je svima žao što dodjela Porina nije održana u Rijeci. „Rijeka je nekad bila drugačija od drugih, stilski uska, ali istih svjetonazora, danas smo drugačiji, različiti u stilu – šaroliki i to je naša najveća vrijednost. Ovogodišnji Porin prvi je koji nije imao domaćina, pa se ne veže niti uz jedan grad, ali upravo zato što nije bilo grada domaćina ima jednu lijepu priču; sav novac namijenjen organizaciji preusmjeren je u fond za pomoć glazbenicima, što je izuzetno pozitivna stvar“, kazao je Urban.

Glazbenicima su potom uručene simbolične nagrade Grada Rijeke, novi medaljoni napravljeni povodom EPK 2020, koje su riječki glazbenici kao prvi dobili na poklon, a zatim se simbolično nazdravilo prvim riječkim pjenušcem, iz grožđa uzgojenog i njegovanog u Rijeci te posvećenog EPK 2020.

Dobitnici 27. Porina:
Damir Urban & 4 (Saša Markovski, Luka Toman, Marco Bradaschia i Sandi Bratonja)

  • Pjesma godine: “Iskra”, Damir Urban
  • Najbolja izvedba grupe s vokalom: “Iskra”, Urban & 4
  • Najbolji koncertni album: “Live at Lisinski”, Urban&4 & Zagrebačka filharmonija

Marko Tolja

  • Najbolja muška vokalna izvedba: “Još jedan dan”, Marko Tolja
  • Najbolja vokalna suradnja: Mia Dimšić & Marko Tolja, “Sva blaga ovog svijeta”

Branimir Gazdik

  • Najbolja skladba jazz glazbe: “Gifted”, Branimir Gazdik

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle

  • Najbolji album za djecu: “Kišni razdraganci”, Ivanka & Mrle

Andrej Grozdanov/Zoran Majstorović

  • Najbolji album popularne duhovne glazbe: “Gospel on guitar”, Andrej Grozdanov & World Guitarists, producent Zoran Majstorović

Neno Belan

  • Najbolji album s raznim izvođačima: “66. Zagrebački festival 2019”, Neno Belan

Ivan Pešut

  • Najbolji instrumentalni album: “Timeline”, Ivan Pešut