Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel primio je sudionike Festivala europske kratke priče, koji se održava u Zagrebu i Rijeci od 27. svibnja do 1. lipnja.

Ovo, sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče, popularnog književnog događanja koje u Hrvatsku svake godine dovodi najpoznatije svjetske pisce, posvećeno je Nasljeđu. Riječki je program i dio programskog pravca Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Zaželjevši dobrodošlicu sudionicima i organizatorima Festivala europske kratke priče, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je za Rijeku izuzetno zanimljiva tema nasljeđa, i to ne samo u kontekstu onoga što je grad dobio u nasljeđe, već i onoga što će njegovi građani ostaviti kao baštinu.
„Nasljeđe je i jedna od tema projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, a posebno mi je drago što će, upravo zbog činjenice da je Rijeka ponijela ovu prestižnu titulu, naš grad biti domaćin Festivala kratke europske priče i sljedeće tri godine te da dobiti posebno mjesto u programu Europske prijestolnice kulture,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

17. Festival europske kratke priče, koji je u nedjelju, 27. svibnja, službeno otpočeo programom u Zagrebačkom plesnom centru, i u Rijeku dovodi poznate hrvatske svjetske pisce, u srijedu 30. i četvrtak 31. svibnja. Tako su i na prijemu u Gradu Rijeci bili dobitnik Bookerove nagrade Britanac Ben Okri, hrvatski književnik Zoran Ferić, kao i slovenska spisateljica Suzana Tratnik.

Uz čitanja i predstavljanja, razgovore i radionice, još jednom će se održati FEKP-ov natječaj za kratku priču, a ove godine najbolja je bila priča “Šamrlek” autorice Ivane Bahun. Tijekom festivala bit će prikazan i niz kratkih filmova koje su na temu nasljeđa, a u sklopu suradnje šest međunarodnih književnih festivala, zajednički ostvarili pjesnici i filmaši iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga te Hrvatske.