U dvorani Filodrammatice od 19. do 21. studenog održava se trodnevni seminar u okviru projekta Terra Effluviens kustosa Nikole Bojića, kojeg organizira Udruga Drugo more. Projekt je dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Gotovo pedeset godina nakon nastanka originalne studije, projekt Terra Effluviens vraća izvorne dijagrame iz studije u život, i to na vrlo specifičnom mjestu, u Rijeci.

Projekt Terra Effluviens temelji se na rijetkom arhivskom materijalu, pronađenoj studiji Sistematizacija fenomena čovjekove sredine iz 1971. godine, arhitekta Branka Petrovića. Studija je objavljena u Jugoslaviji usred hladnoratovske napetosti, brojnih tehno-futurističkih vizija tog vremena i rastućih ekoloških problema.

Kroz seminare i izložbu koja će biti otvorena u ožujku 2020. godine u okviru projekta Europske prijestolnica kulture, projekt Terra Effluviens okuplja 16 lokalnih i međunarodnih istraživača (arhitekata, dizajnera, filozofa, biologa) koji će sljedeći tjedan boraviti u Rijeci. Seminar je organiziran oko tri međusobno povezane tematske cjeline nazvane Sustavi, Tokovi i Vrste koje se fokusiraju na primjerice kibernetiku, prirodne rijeke, ali i rijeke kao društvene i industrijske tokove te nove oblike održivog okoliša. Predavanja i diskusije bit će na engleskom jeziku i otvorene za javnost bez prijave.

Detaljan raspored predavanja i biografije predavača na internetskoj stranici udruge Drugo more.

Skip to content