U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2019. godini uspješno je realizirano devet projekata.

Nastavkom uređenja prostora između OŠ Centar i Graditeljske škole za industriju i obrt, okoliša Osnovne škole Gornja Vežica kao i okoliša objekta Zavičajnog muzeja Drenova dodatno je uređen dio okoliša ovih škola kao i dijelovi grada. Nastavkom uređenja košarkaškog igrališta na Zametu, kao i uvođenjem dodatnih sadržaja u park u ulici Žrtava fašizma dodatno su obnovljena igrališta za mlađe sugrađane. Uređenjem dvorišnog prostora Dječjeg vrtića Turnić kao i osnovnih škola Podmurvice i Belveder povećan je ukupni broj vrtića i osnovnih škola koje su kroz Riječki program lokalnog partnerstva uredile obnovile svoj okoliš te se brojka popela na 11 uređenih okoliša škola i 18 oplemenjenih dvorišta vrtića. Također, oslikavanjem stepeništa ispod Astronomskog centra na Gornjoj Vežici, grad je dobio novouređenu površinu za svoje građane, turiste i prolaznike.

Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzorima, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.

Projekti su ukupno vrijedni 503.251,97 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 272.527,51 kuna, dok doprinos zajednice iznosi čak 231.324,46 kuna. Također, na iznos treba dodati i 25 tisuća kuna koje je donirala tvrtka koja je isporučila opremu, ne naplativši cijeli iznos nabavljenog. Iz gradskog proračuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva osigurano je 197.419,01 kuna, iz proračuna Odjela za komunalni sustav izdvojio je dodatnih 68.883,50 kuna, dok je Odjel za gradsku upravu i samoupravu izdvojio manji iznos. Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2019. godini uključilo 305.

U razdoblju od 2005. do 2019. godine prijavljeno je ukupno 197 projekata, od čega su 102 projekata odabrana za realizaciju. Uspješno je do kraja 2019. godine realizirano ukupno 99 projekata, dok je u 2020. godini u tijeku realizacija osam novih projekata.

Nastavak uređenja trga između OŠ Centar i Graditeljske škole za industriju i obrt

U organizaciji grupe građana Kortil drugu godinu zaredom nastavljeno je uređenje trga između OŠ Centar i Građevinske škole, pokraj ulice Podhumskih žrtava. Dok je u sklopu projekta „Kortil uživo“ u 2018. godini oslikavano stepenište ispod Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku koje vodi prema trgu ispred OŠ Centar, u 2019. godini provedene su brojne aktivnosti. Najvidljivije su bile one provedene tijekom tjedna Hrvatska volontira, tijekom kojeg je dovršen crtež na asfaltu ispred OŠ Centar, izrađena drvena podloga na jednom od otoka oko stabla, postavljene dvije nove žardinjere i posađeno raslinje, ukrašena su stabla na trgu, ograde i klupe. Nakon ljetnih praznika, postavljena je crvena klupa ispred OŠ Centar, dva nova koša na ograde na trgu te veliki koš-dupin ispred osnovne škole kao i novi držač za bicikle.

No, važnost ovog projekta je puno veća u onim široj javnosti manje vidljivom dijelu – razvijanje   kreativnog odnosa prema javnom prostoru i aktivno uključivanje u njegovo uređenje; povezivanje ustanova, udruga, gradske uprave i građana; poticanje volonterstva… Održane su sve planirane aktivnosti (dvije prezentacije, tri ankete, četiri radionice, akcija Hrvatska volontira, dodatne školske radionice) u koje je uključen je planirani broj sudionika (pet udruga, tri škole, četvero umjetnika i preko 70 volontera).

„Rezultati projekta su da je podignuta kvaliteta boravka na uređenom trgu, lokalna zajednica dodatno je potaknuta na korištenje javnih lokacija te je podignuta svijest o volonterskom radu kao plemenitom doprinosu zajednici Sušaka“, ističu organizatori projekta.

 

Na projektu su partnerski sudjelovali HKD na Sušaku – galerija Kortil, OŠ Centar, Građevinska tehnička škola, Graditeljska škola za industriju i obrt, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, tvrtka Rijeka 2020, Grad Rijeka te vijeće MO Centar-Sušak, uz uključivanje drugih udruga.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 45.334,11 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 19.203,87 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 26.130,24 kuna. U realizaciji projekta sudjelovao 71 volonter, koji su odradio 306 volonterskih sati.

Uređenje prostora nastavljeno je i u 2020. godini, za što je također dobivena podrška Grada Rijeke kroz Riječki program lokalnog partnerstva.

Postavljene tribine i dodatno uređeno košarkaško igralište na Zametu

U 2019. godini nastavljen je još jedan projekt – uređenje košarkaškog igrališta u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Zamet. Igralište je postalo još funkcionalnije postavom montažnih tribina sa 72 mjesta, dvije klupice i dva koša za otpad te oslikavanjem zida. Zid su prema ideji 13-godišnjeg dječaka Dina Bašića oslikali mladi umjetnici Mislav Lešić i Emanuela Lekić.

Posebnost ovog projekta je u tome što su ostala sredstva, pored onih iz gradskog proračuna, namaknuta održavanjem Gospodarskih igara, u kojima su sudjelovalo oko 150 natjecatelja. U realizaciji projekta sudjelovalo je i 20 volontera, koji su oslikali zid, organizirali igre i humanitarnu košarkašku utakmicu. Na utakmici su nastupili olimpijci i bivši košarkaši, a kao poseban gost Dino Rađa, član Košarkaške kuće slavnih.

Uspješnost projekta je vidljiva je pojačanim korištenjem igrališta te kvalitetnijim radom Košarkaškog kluba Zamet. Postavljene tribine su vrlo bitne jer će u budućnosti biti organizirana razna sportska, kulturna i druga događanja.

„Reakcije zajednice i korisnika odista su pozitivne. U svakodnevnom kontaktu s korisnicima terena svi izražavaju zadovoljstvo učinjenim i sretni su što imaju gdje kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme. Isto tako, putem društvenih mreža dobili smo pregršt pohvala i ta podrška ujedno je i obveza da u posljednjoj fazi uredimo rasvjetu i da igralište zasja u svojem punom sjaju“, ističu u Košarkaškom klubu Zamet.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 71.518,37 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 22.500,00 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 49.018,37 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 20 volontera, koji su odradili 424 volonterska sata.

Uređenje prostora nastavljeno je i u 2020. godini, za što je također dobivena podrška Grada Rijeke kroz Riječki program lokalnog partnerstva.

U projektu pod nazivom „Zeleno srce Podmurvica“ uređen okoliš OŠ Podmurvice

Neuređena zelena površina uz OŠ školu Podmurvice postala je učionicom na otvorenom te su njome povezani unutarnji i vanjski školski prostori. Učionica na otvorenom uključuje uređenu stazu, četiri manja vrta gredice u koja su posađene cvjetnice, povrtnice, začinsko i mediteransko bilje, postavljen je kameni stol sa sjedištem ispod stabla hrasta, sjenica, kućica za ptice, hotel za kukce te je hortikulturno uređen okoliš.

U učionici na otvorenom omogućen je dulji boravak djece na svježem zraku, a time i više fizičke aktivnosti. Stvorena je nova zelena površina na kojoj će učenici sijati i saditi te tako zorno učiti. Korištenjem učionice na otvorenom kod učenika se želi osvijestiti potreba stalne brige za okoliš, učenje o pravilnom zbrinjavanju otpada i mogućnosti njegovog recikliranja. Nabavom kompostišta objedinit će se teorijska i praktična znanja oko zbrinjavanja otpadaka, a dobivenim kompostom, kao najkvalitetnijih organskim gnojivom, prihranjivat će se uzgojene sadnice. Postavom kućice za ptice kao i „hotela“ za kukce, učenici se upućuju na važnost čuvanja biljnog i životinjskog svijeta. U novootvorenom senzoričkom vrtu učenici uče jedni od drugih; tako je učenje zanimljivije, a znanje dugotrajnije.

Kako je na inicijativu škole Grupa građana Mlaka uspješno aplicirala na dva lokalna projekta: Riječki program lokalnog partnerstva i program Civilne inicijative Rijeka 2020 kroz projekt „Čitajmo zajedno ispod krošnje hrasta“ Grupa Građana Mlaka povezala je učenike i djelatnike Osnovne škole Podmurvice sa susjednom školom OŠ-SE Gelsi te sa susjednim vrtićem – Dječjim vrtićem Mlaka, Mjesnim odborom Mlaka kao i sa zainteresiranim građanima Rijeke, potičući međugeneracijsku suradnju.

„Najbolju povratnu informaciju o uspješnosti projekta dobivamo svakodnevno kada na licima naše djece vidimo da s radošću borave u novouređenom prostoru učionice na otvorenom. Raduju se svakom novom nastavnom satu na otvorenom“, ističu organizatori projekta, grupa građana Mlaka.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 74.341,15 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 39.992,98 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 34.348,17 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 218 učenika i 42 odrasle osobe – volontera, a svi zajedno odradili su 260 volonterskih sati.

Uređenje prostora nastavljeno je i u 2020. godini, za što je također dobivena podrška Grada Rijeke kroz Riječki program lokalnog partnerstva.

„Pokretači promjena“ uredili okoliš Dječjeg vrtića Turnić

Projektom “Dvorište kao poligon mašte i pokreta” uređen je dvorišni prostor Dječjeg vrtića Turnić.

Dvorište je podijeljeno na zone aktivnosti koje su obogaćene za to primjerenim sadržajima. Iscrtan je prometni poligon po kojem djeca mogu voziti bicikle i pritom proširivati svoje znanje o prometu. Izrađena su dva pješčanika, a jedan je u potpunosti obnovljen. Postavljeni su tobogan i njihalica, oblikovani su začinski i mediteranski vrt u kojem su posađene za njih prikladne biljke. Također, izrađena je i taktilna staza čiji će se sadržaj mijenjati kroz godinu (s obzirom na godišnje doba) te su iscrtana igrališta za mali nogomet i košarku. Nadalje, izrađena je i penjalica-gusjenica te postolja za igru vodom i pijeskom kao i postolja za scensko-dramske aktivnosti i plažni program. Vrtićarci provode veći broj sati u obnovljenom prostoru, zanimljivi su im edukacijski sadržaji i ciljane zone aktivnosti koji ih je sada daleko više.

Uspješnost provedbe projekta potvrđena je anketom koju su ispunjavali roditelji djece polaznika vrtića i odgojitelji PPO Turnić. Aktivnosti projekta se planiraju nastaviti daljnjim obogaćivanjem postojećih sadržaja uz osluškivanje potreba i interesa djece.

“Imamo puno uspješnih priča, ali svakako izdvajamo onu u kojoj se uvelike vidjela motivacija i želja svih naših korisnika za provedbu projekta te njihova snaga da zajedno s nama mijenjaju i donose promjene. Posebno ovom prigodom ističemo jednog roditelja djeteta polaznika. Naime, dok su djeca boravila u vrtiću, roditelj je došao u vrtić i počeo saditi biljke. Njegovo dijete mu je odmah potrčalo u zagrljaj, a druga djeca su promatrala što radi. Djecu je zaintrigirao njegov rad i bilo im je zabavno družiti se i raditi nešto drugačije s novom osobom (a ne samo s odgojiteljicom). Oduševljen dječjim izrazima lica, roditelj je shvatio koliko je djeci to dvorište važno te je odlučio donirati još rubnjaka kako bi ono izgledalo privlačnije i imalo još veću vrijednost“, ističu u grupi građana „Pokretači promjena“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 75.884,68 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 24.750,00 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 51.134,68 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 69 volontera, koji su odradili 620 volonterskih sati.

Uređenje prostora nastavljeno je i u 2020. godini, za što je također dobivena podrška Grada Rijeke kroz Riječki program lokalnog partnerstva.

Oslikane stube prema Astronomskom centru

Projekt „Vučica u svemiru“ odvijao se na području MO Gornja Vežica. Uređena lokacija je prostor okretišta autobusne linije 7a u čijoj su neposrednoj blizini i stube koje ga povezuju s Astronomskim centrom Rijeka. Stube se nalaze na prostoru zelene površine srednje visokog raslinja koja okružuje cjelokupni kompleks Astronomskog centra. Radi se području sv. Križa. Stube su oslikane planetima sunčeva sistema, a na dnu stubišta postavljena je panel ploča s motivom vučice.

Projekt je pokrenut s ciljem uključivanja lokalnog stanovništva Svetoga Križa u akciju uređenja kako bi se podigla razina svijesti o kulturnoj baštini kraja u kojemu žive. Naime, na području Sv. Križa pronađen je mali kip poznate Rimske vučice. Zbog toga se rodila ideja o uređenju odabranog područja motivima vezanim uz taj arheološki nalaz i onima koje se povezuju uz zvjezdarnicu. Uz volontere iz grupe građana „Umjetnost“, u projektu su sudjelovali i učenici OŠ Gornja Vežica.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 10.894,50 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 5.414,50 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 5.480,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 14 volontera, koji su odradili 160 volonterskih sati.

 

Uređeno novo igralište u dvorištu OŠ Gornja Vežica

Vijeća roditelja OŠ Gornja Vežica treći put sudjelovalo je u Riječkom projektu lokalnog partnerstva, nastojeći dodatno urediti okoliš škole.

Kako bi to postigli, prvo su postavili metalne stupiće na ulaz u igralište te tako dobili novi prostor za igru. Igralište uz školu oslikano je crtanjem poligona i igara na betonu. Učenici i roditelji su na radionicama osmislili igre te ih „preslikali“ na igralište. Igre su primjerene učenicima prvih i drugih razreda jer uključuju učenje abecede, tablice množenja, prepoznavanje geometrijskih likova, brojanje.

„Jedan od glavnih ciljeva našeg projekta je bio osigurati još jedan prostor za igranje djece, no u pozadini smo otkrili još neke značajnije karakteristike. Primijetili smo kako je socijalizacija učenika, primarno razredne nastave, puno bolja i kako prostor za igru koriste za razvoj svog razmišljanja, više međusobno komuniciraju uvažavajući jedni druge. Tako neki učenici koji se i nisu previše družili, zahvaljujući ovom prostoru pronašli su zajednički jezik i sada se druže puno više nego ranije. Suradnju koju su razvili na ovom prostoru prenijeli su i u svoje razredne odjele pa vrlo lijepo međusobno surađuju tijekom raznih aktivnosti i pri rješavanju različitih školskih zadataka“, ističu organizatori projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.264,00 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 16.836,00 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 4.428,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 45 volontera, koji su odradili 192 volonterska sata.

Sigurniji okoliš Zavičajnog muzeja Drenova

Zavičajni muzej Drenova također je tijekom godine sudjelovanja u projektu Riječkog programa lokalnog partnerstva uredio svoj okoliš. Zbog sigurnosti posjetitelja te kvalitetnijeg načina izvođenja sve posjećenijih programa za sve dobne skupine u dvorištu Muzeja, u trećoj fazi uređenja realiziran je rezervni ulaz u dvorište, obnovljene su stepenice na ulazu, postavljena je zaštitna ograda i montiran sigurnosni sustav sa tri nadzorne kamere koji pokrivaju ulaz u Muzej i dvorište. s obzirom na to da se u objektu i dvorištu nalazi i vrijedna oprema (meteo stanica, računalna i kino oprema, arhiva Muzeja i sl).

Time su ostvareni svi preduvjeti za sigurno provođenje programa udruga „Bez granica“ i „Dren“ u okviru programskog pravca 27 susjedstava EPK 2020.

 

O održavanju prostora brinu članovi udruga. Svojim daljnjim aktivnostima namjera im je postići suradnju s vrtićkom i školskom djecom u provođenju zajedničkih aktivnosti iz područja povijesti i ekologije te u njima pobuditi interes za sudjelovanje i suradnju u budućim projektima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 32.663,37 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 23.680,37 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 8.976,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je sedam volontera, koji su odradili 272 volonterska sata.

Uređenje okoliša OŠ SE Belveder

Uređenje okoliša OŠ SE Belveder

Učionica na otvorenom OŠ-SE Belveder

U realizaciji je još uvijek projekt učionice na otvorenom OŠ-SE Belveder. Do sada je izvedena priprema terena, a u drugom dijelu 2020. godine planira se postavljanje podesta, izradu, bojenje i postavljanje klupica i nabavka didaktičkog materijala.

Ukupna vrijednost projekta za sada iznosi 60.216,00 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 28.487,00 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 31.729,00 kuna. Posebno valja izdvojiti da tvrtka, od koje je Grad Rijeka dobavio pergolu u iznosu od 28.487,00 kuna, donirala ostatak vrijednosti pergole te lokalnoj zajednici poklonila 25.263,00 kn. U dosadašnjoj realizaciji projekta sudjelovalo je petero volontera, koji su odradili 102 volonterska sata.

Dodatno oplemenjeno dječje igralište u ulici Žrtava fašizma

U 2019. godini nastavljeno je uređenje dječjeg igrališta u ulici Žrtava fašizma između kbr. 6 i 8, odnosno u blizini OŠ Nikola Tesla.

Nabavljena je nova sprava, koja omogućava kvalitetniju igru djece za vrijeme odmora i tjelesnog odgoja koji se u toplim mjesecima u nekim razredima održava na Klobučarićevom trgu, ali i susjeda s djecom koji slobodno vrijeme provode u parkiću i ispred škole. Ostvaren je i cilj povezivanja stanara-susjeda, ali i volontera iz drugih mjesnih odbora, posebno na akcijama čišćenja i sadnje. Nastavljena je uspješna suradnja s Udrugom Oaza, koja pomaže beskućnicima, koja je održala radnu akciju čišćenja i bojanja parkića. U suradnji s Udrugom za zaštitu obitelji U.Z.O.R. održana je radionica pletenja.

„Najuspješnijim dijelom projekta smatramo zajednički rad učenika OŠ Nikola Tesla, štićenika udruge Oaza i volontera u prikupljanju otpada te povezivanje susjeda i članova inicijative Kvart za 5 s dvjema udrugama U.Z.O.R. – Udruga za zaštitu obitelji i Centar za kulturu dijaloga Rijeka kojima je cilj zaštita obitelji i djece te poboljšanje kvalitete života“, ističu provoditelji projekta, grupa građana „Kvart za 5“.