Središnja proslava 60. obljetnice osnutka XI. korpusa Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskih odreda Hrvatske u organizaciji Grada Rijeke, Saveza antifašističkih boraca Primorsko – goranske županije i Udruga antifašističkih boraca Grada Rijeke održat će se u subotu 31. siječnja 2004. godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 11.00 sati.

Tim povodom, značenje ove obljetnice kao i program proslave, predstavili su na konferenciji za novinare mr sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Dragan Frlan, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Primorsko – goranske županije, Mario Dagostin, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Grada Rijeke i Zdenko Jurčić, tajnik Udruge antifašističkih boraca Grada Rijeke.

Nije potrebno isticati da je antifašizam demokratska odrednica svake razvijene zemlje pa tako i naše, rekao je gradonačelnik Obersnel obrazlažući zašto se Grad Rijeka prihvatio neposredne organizacije obljetnice. Rijeka je bila jedan od gradova koji se među prvima suočio sa pojavom fašizma, stoga se u Rijeci njeguje antifašizam, a ovo je jedan od načina da se ukaže na one događaje i ljude koji su doprinijeli da Rijeka bude takva.

Dragan Frlan, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Primorsko – goranske županije opisao je povijesne okolnosti nastanka XI. korpusa NOV koji je formiran 30. siječnja 1944. g. od tadašnje 13. i 35. ličke divizije i jedinica Operativnog štaba za Istru. Imao je 13.360 boraca, a vojnu oblast borbenog djelovanja XI. korpusa činio je teritorij like, Gosrkog kotara, Hrvatskog primorja, Istre i dio teritorija Pokuplja površine gotovo 15.000 km2. U petnaestomjesečnim borbama poginulo je 5.000, a ranjeno oko 8.000 boraca.

Osnivanjem IV. Armije u ožujku 1945. godine, osim VIII. Korpusa u njezin sastav ušao je i XI. Korpus NOV i PO Hrvatske. Zajedničkim snagama vođene su uspješne operacije za konačno oslobođenje pojedinih dijelova zemlje, počevši od Dalmacije, dijela BiH, Like, Gorskog kotara, Hrvatskog primorja i Istre. Jedinice XI. Korpusa zajedno sa 9. dalmatinskom divizijom nastupale su ka Trstu i Prvog svibnja 1945. godine, zajedno sa slovenskim jedinicama oslobodile Trst i ostalo područje do Soče.

Bilo je to vrijeme junaštva i odricanja za boljitak svih naglasio je Mario Dagostin, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Grada Rijeke. Ovakve su obljetnice prilika da se sagleda put i povijesna distanca u odnosu na ono što se postiglo i za koje se ideale borilo. Na žalost, pri tom treba naglasiti da su početkom 90-tih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj borci NOB-a stavljeni na “sporedni kolosijek”, mijenjali su se nazivi ulica nazvani po narodnim herojima, a minirani su i spomenici NOB-a. Stoga treba upozoravati da klice fašizma još uvijek postoje i da se o takvih pojava treba distancirati i o njima glasno govoriti.