Na svojoj redovnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da će se od sredine srpnja do kraja rujna odvijati radovi na 9 kilometara državnih prometnica od Pećina do Bivija. Iako planirani za ljetno razdoblje, najopsežniji radovi na vitalnim riječkim prometnicama u posljednjih tridesetak godina izazvat će prometne probleme, stoga je riječki gradonačelnik zamolio građane za razumijevanje.

Investitor radova na državnim prometnicama od Plumbuma do Riječkog zavoja su Hrvatske ceste, a radove vrijedne nešto manje od 13 milijuna kuna izvodit će GP Krk. Radovi bi trebali početi 14. srpnja na Šetalištu XIII. divizije, a nakon završetka radova u toj ulici, planiranih u tri faze, od 1. do 20. kolovoza odvijat će se radovi u Ulici Janka Polić Kamova, a od 20. kolovoza do 10. rujna uređivat će se Strossmayerova ulica i Ulica Fiumara. Gotovo paralelno, s tjedan ili dva pomaka, započet će radovi na zapadnom dijelu grada, od Žabice prema Biviju, i ti radovi bi trebali biti gotovi do kraja rujna. Radovi će se odvijati od centra grada prema zapadu, kako bi u nešto mirnijem periodu bili završeni radovi na ulicama u centru najviše opterećenima prometom.

Tijekom izvođenja radova od Mlake do Plumbuma slobodnim dijelom ulice promet će biti dozvoljen samo javnom gradskom prometu, interventnim vozilima i stanarima, a svi će ostali biti usmjereni na alternativne pravce, dok će se tijekom odvijanja radova na zapadnom dijelu grada, gdje su nešto šire prometnice, radovi odvijati usporedo s redovnim prometom.

Na cijelom potezu od Pećina do Bivija radovi se neće odvijati samo na dijelu Zvonimirove ulice, rekonstruirane tijekom gradnje Zapadnog trgovačkog centra, kao niti na ulicama Riva i Adamićeva. Te dvije prometnice bit će rekonstruirane sljedeće godine, budući da je na tim dionicama potrebno izvesti radove na infrastrukturi koja se nalazi u trupu prometnica.

Također, neće biti izveden niti rotor na Pećinama, budući da se tek priprema projektna dokumentacija. Radovi na rotoru planirani su za kraj ove ili početak sljedeće godine, s time da će najavljeno uređenje prometnica biti prilagođeno budućim zahvatima vezanim uz rotor.

Gradonačelnik Obersnel je izrazio uvjerenje da će se dobrom koordinacijom i pravovremenim upoznavanjem građana s dinamikom radova uspjeti razriješiti problemi u prometu te da će radovi biti završeni u planiranom roku. O svim detaljima početkom idućeg tjedna bit će informirani predstavnici mjesnih odbora, dok će prometni i komunalni redari postavljati obavijesti na vozila koja se parkiraju na trasi radova.

Radovi u dječjim vrtićima i osnovnim školama

Izvještavajući medije o radovima koji se odvijaju na objektima dječjih vrtića i osnovnih škola, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se po planu odvijaju radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića na Pehlinu te novom objektu dječjeg vrtića uz školu Turnić. Vrtići će biti spremni za prihvat djece početkom nove pedagoške godine, čime će se kapaciteti povećati za otprilike stotinjak djece u jasličkim i vrtićkim grupama. Planirano je povećanje kapaciteta za još 50-ak mjesta, budući da je Grad Rijeka u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa na javni poziv Europskog fonda za razvoj predao projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju vrtića Đurđice i Morčić.

Tijekom ljetnih mjeseci odvijat će se radovi na uređenju 10-ak osnovnih škola i 10-ak vrtića. Vrijednost radova iznosi preko 5 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na sanaciju školskih dvorana Brajda i Srdoči, a radovi uključuju i čitav niz manjih zahvata, kao što su krovopokrivački radovi, sanacija aluminijske bravarije i drugo. Plan je da se svi radovi završene prije početka nove školske, odnosno pedagoške godine.

Reorganizacija komunalnog sustava

Gradonačelnik Obersnel najavio je kako će Gradskom vijeću predložiti reorganizaciju komunalnih društava u vlasništvu Grada Rijeke, uvjetovanu s jedne strane, usuglašavanjem s europskim zakonodavstvom, koje traži da se isključivo komunalne aktivnosti odvoje od tržišnih, a s druge strane, željom za povećanjem efikasnosti komunalnog sustava i racionalizacijom troškova.

Gradonačelnik će Gradskom vijeću predložiti osnivanje tvrtke radnog naziva “Poslovni sustavi Grada Rijeke”, unutar koje bi, kao krovne tvrtke, funkcionirala sva postojeća komunalna društva, ne gubeći svoju pravnu osobnost, uz formiranje novog društva koje bi objedinilo sve komercijalne aktivnosti izuzete iz komunalnih društava. Pojašnjavajući razliku između komunalnih i tržišnih aktivnosti, gradonačelnik je naveo primjer Autotroleja, u sklopu kojeg bi kao komunalna djelatnost ostala organizacija javnog gradskog prijevoza, a izdvojio bi se povremeni prijevoz.

S obzirom na obimnost reorganizaciju, predloženo je da se odvija u dvije faze. U prvoj fazi, koja bi trebala biti gotova već do kraja godine, osnovala bi se krovna tvrtka, u sklopu koje bi na nov način počela funkcionirati komunalna društva Autotrolej i Rijeka promet, te bilo osnovano društvo koje bi preuzelo obavljanje komercijalnih aktivnosti. Vrlo skoro, nastavilo bi se s uključivanjem ostalih komunalnih društava u “Poslovne sustave” s odvajanjem nekomunalnih djelatnosti u novu tvrtku.

U krovnoj organizaciji objedinile bi se djelatnosti za sva komunalna društva, i to prije svega strateški razvoj i investicije, zatim zajedničke službe, financije, odnosno kontroling te postupci nabave.

E-konzultacije o konceptu riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture

Gradonačelnik Obersnel je podsjetio kako je na web-stranicama Grada objavljene e-konzultacije o konceptu riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020., još jednom izrazivši želju da kandidatura bude zajednički projekt građana, udruga i institucija, a ne samo gradske uprave.

Ujedno je podsjetio kako se do sredine srpnja odvijaju Riječke ljetne noći, a od 15. srpnja do 15. rujna trajat će Ljeto na gradini, ove godine u nešto izmijenjenom konceptu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome zašto je predstava Riječkih ljetnih noći “Don Quijote” s Trsatske gradine prebačena na Principij, gradonačelnik Obersnel je kazao:
“Osobno smatram da se radi o tvrdoglavosti redatelja. Stvoreni su svi uvjeti da se predstava odvija na Trsatskoj gradini, međutim treba uvažiti činjenicu da taj prostor ne služi samo zato da bi se netko iživljavalo svojim redateljskim konceptom, već tamo postoji ugostiteljski objekt koji je u funkciji građana i turista. Zakupac je bio više nego susretljiv i bio je spreman ukloniti terasu na 15 dana kako bi se omogućilo odvijanje predstava i proba bez ikakve naknade, iako takva odluka za njega to predstavlja trošak i gubitak prihoda. Mi smo osigurali i ispunjavanje svih drugih želja redatelja, od postavljanja dizalice što stoji 24 tisuća kuna, do izgradnje zahtjevnog gledališta koje stoji 80-ak tisuća kuna. Nakon toga je redatelj inzistirao na uklanjanju šanka, što smo procijenili nepotrebnim i preskupim, budući da se u šanku nalazi oprema i niz instalacija, smatrajući da bi se problem mogao riješiti uz određene prilagodbe,” kazao je gradonačelnik Obersnel.