Tristodevedeset kulturno-umjetničkih programa koje je pohodilo nešto više od pedeset tri tisuće posjetitelja – najkraći je rezime riječkog Ljeta u prijestolnici – objedinjenih kulturnih zbivanja koja su obilježila ljetno razdoblje 2020., godine u kojoj je Rijeka u veljači ponosno ponijela titulu Europske prijestolnice kulture.

Samo mjesec i pol nakon otvorenja Europska prijestolnica kulture suočila se s novim izazovom –  svjetskom pandemijom COVIDA 19.

Nakon proljetnog lockdowna, već u svibnju su kulturne ustanove u Rijeci provodile online programe i krenule s pop-up izvedbama na otvorenom, u pojedinim gradskim kvartovima. Istovremeno, s obzirom na financijsku krizu koju je pandemija prouzročila, radilo se na preoblikovanju kulturno-umjetničkog programa projekta Europske prijestolnice kulture, a tijekom lipnja započela je provedba pojedinih događanja koja su sastavni dio ovog projekta.

Za bogato kulturno ljeto 2020., u promijenjenim okolnostima organizacije i uz poštivanje svih posebnih mjera zaštite od zaraze korona virusom, zaslužne su gradske kulturne ustanove (HNK Ivana pl. Zajca, Art kino, HKD na Sušaku, Gradsko kazalište lutaka, Gradska knjižnica, Muzej moderne i suvremene umjetnosti), tvrtka Rijeka 2020, Delta Lab, udruga Drugo more, ali i brojne druge umjetničke organizacije i pojedinci koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi kulturno-umjetničkih programa.

Tristotinjak programa održano je pod kapom 5 gradskih kulturnih ustanova, među njima i dio programa koji su sastavni dio EPK projekta. Tvrtka Rijeka 2020 je organizirala provedbu sedamdeset četiri kulturna programa, Delta Lab šest programa, a Drugo more devet.

Velike izložbe u Exportu – novom mjestu riječke kulture

Velik broj aktivnosti održavan je ispred i unutar zgrade Exporta, novouređenog prostora površine 5.400,0 m², koji je  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krajem svibnja dalo na upravljanje Gradu Rijeci na petogodišnju koncesiju.

Export je tako ugostio dvije najznačajnije izložbe EPK projekta, reprezentativne postave svjetske razine: Fiume Fantastika: fenomeni grada i međunarodnu izložbu Usijano more, ali i niz popratnih izložbi – Terra effluviens, Oblomo narodu, Histerične mašine i dr.
Ispred zgrade Exporta, na otvorenom, na pozornici koja je ondje postavljena u lipnju i nije skidana sve do nedavno, održan je niz kulturno-zabavnih programa i festivala.
Export je također bio domaćin i brojnim književnim programima Festivala Europske kratke priče, Hay festivala i Vriska.

Četiri Lungomare programa

Lovranska Draga, Brseč, Riječka ribarnica i plaža Grčevo četiri su lokacije na kojima su postavljene i otvorene trajne skulpture programskog pravca Lungomare Art. Ove skulpture ostaju trajno dobro na kulturno-turističkoj ruti Kvarnera pa ih u vremenu koje dolazi ima priliku posjetiti i bitno veći broj publike.

Na realizaciji ostalih programa Lungomare pravca intenzivno se radilo te će se ostale trajne skulpture postavljati jednim dijelom do kraja 2020. godine, a dijelom u 2021.

Festivali susjedstava živošću ispunili mjesta u Gorskom kotaru i na otocima

Četiri online programa te 21 događanje u susjedstvima programskog pravca 27 susjedstava rezime su ljetnih zbivanja ove programske cjeline. Od toga je održano 11 Festivala susjedstava, programa koji su osim lokalnih i domaćih umjetnika trebali ugostiti i inozemne europske partnere. No, zbog nemogućnosti putovanja i zbog provedbe posebnih mjera zaštite uslijed svjetske pandemije, europski su se partneri na ovim programima predstavljali online, video-vezama ili poslanim snimljenim materijalima. Festivali susjedstava održani su na Unijama, u Delnicama, Kutima, Fužinama, Novom Vinodolskom, Gomirju, Kostreni, na Praputnjaku, Jelenju, u Crikvenici i na Cresu. U mjesecima koji slijede održat će se još niz festivala u preostalim susjedstvima.

Osamdeset pojedinačnih događanja ovogodišnjeg Tobogana

Iako je u ukupnom zbroju brojan kao jedan program, valja reći da je ovogodišnji dječji festival Tobogan okupio čak osamdeset pojedinačnih događaja – kreativnih radionica, šetnji, pričanja priča i izvedbenih programa: predstava, filmova i dr. Osim Tobogana, programska cjelina Dječja kuća ovo je ljeto donijela i uređenje dječjeg igrališta kod broda Uragan te otvorenje Balthazargradskog kupališta na Grčevu u suradnji s pravcem Lungomare Art.

Otvorenje velike izložbe ove programske cjeline tek slijedi i to krajem listopada kada se produkcijskom suradnjom Rijeke 2020 i MMSU-a u MMSU-u otvara pravi pravcati Balthazargrad i to s poštanskim brojem 51000.

Dopolavoro, Slatko i Slano, Kuhinja različitosti

Osim već spomenutih programa, izložbi i književnih događanja, koji su u Export doveli zapažen broj posjetitelja, pod okriljem programskih cjelina Dopolavoro, Slatko i Slano te Kuhinja različitosti održan je i niz manjih ali jednako vrijednih programa.

Tako je cjelina Slatko i Slano, osim izložbe Fiume Fantastika, donijela čak 15 pojedinačnih događanja u sklopu programa Školjić 2.0, umjetničku instalaciju Ebriphon na Molo longu, program Grad među oblacima koji predstavlja zelena uređenja krovova nebodera na Kozali te dio manjih programa Delta Laba.

Cjelina Dopolavoro je također, osim izložbi u Exportu, u prostoru Ivexa na Delti postavila izložbu Igora Eškinje Sanjaju li biljke sutrašnjicu, a u Filodrammatici Shemu stvari Jennifer Lyn Morone. Sve postavljene izložbe ovog programa do sad je pogledalo oko 10.000 posjetitelja.

Kuhinja različitosti se pak u ljetnom razdoblju, osim književnim festivalima bavila i EU projektom Diversity Mixer koji se ovih dana uspješno privodi kraju.

Ljetna su zbivanja pred Exportom, okončana velikim Urbanovim koncertom koji je u publici okupio oko 700 ljudi, a koji su zajednički organizirali Rijeka 2020 i Grad Rijeka.

Gradske kulturne ustanove – srpanj na Trgu Riječke rezolucije

Gradske kulturne ustanove HKD na Sušaku, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište lutaka ponudile su tijekom mjeseca srpnja na Trgu Riječke rezolucije velik broj izvedbi – od kazališnih i dječjih predstava preko koncerata klasične glazbe do programa Festivala inkluzivnih scena.

HNK Ivana pl. Zajca – od 49 ljetnih programa čak 7 premijera

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka je tijekom ljetne sezone, u lipnju, srpnju i rujnu, realiziralo 49 različitih programa od čega čak sedam premijera.

Baletni se ansambl predstavio s dvije premijere, početkom lipnja, baletom Čipka koreografkinje Maše Kolar koja je inspiraciju za predstavu pronašla u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru, te baletno-plesnom predstavom Plamteća voda glasovitog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa u srpnju.

Iz ljetnog programa Opere valja izdvojiti premijeru nove verzije baroknog opernog spektakla Julije Cezar u Egiptu-iznova G. F. Händela u režiji Marina Blaževića, a iz koncertnog programa koncert Riječkog opernog zbora i drugih riječkih zborova posvećen 140. godišnjici rođenja i 60. godišnjici smrti Ivana Matetića Ronjgova u lipnju, gala koncert riječkih opernih solista Nessun dorma pod ravnanjem mlade maestre, Beatrice Venezi koju nazivaju najvirtuoznijom dirigenticom u Italiji i koncerte Iz Novoga svijeta Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem mladog maestra Valentina Egela u srpnju, održane na Trgu Riječke rezolucije, te, za kraj ljetne koncertne sezone, koncert finske i svjetske operne zvijezde Karite Mattile u rujnu.

Ansambl Hrvatske drame, u koprodukciji s Talijanskom dramom u lipnju je predstavio dugo iščekivanu premijeru Vježbanja života – drugi put / Esercitazione alla vita – seconda volta, pod redateljskim i dramaturškim vodstvom Marina Blaževića. Hrvatska drama, u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, predstavila se i s već spomenutom glumačko-lutkarskom predstavom za mlade i odrasle Kralj Edip u režiji Luciana Delprata, održanom u Exportu, te kultnim djelom srpskog komediografa Branislava Nušića Gospođa ministarka u režiji Tatjane Mandić Rigonat kojom je nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak u srpnju proslavila 40. obljetnicu svog umjetničkog rada.

Filmsko ljeto u Europskoj prijestolnici kulture

Tijekom ljeta u Art-kinu održane su ukupno 154 projekcije, a na programima je prisustvovalo nešto više od 4.600 posjetitelja.

U širem kontekstu ljetnog programa u Art-kinu, zanimljivo je istaknuti da je toplije vrijeme u Rijeci dočekano i ispraćeno uz dva programa Europske prijestolnice kulture – Autokino na Beretichu, održano u svibnju na opće oduševljenje zainteresiranih građana i među prvima u Hrvatskoj nakon lockdowna te tekuće antiratno Autokino na sveučilišnom Kampusu koje – u suradnji Art-kina, Sveučilišta u Rijeci i Filmaktiva – radi sve dok to vremenski uvjeti dozvole.

Što se ljetnog programa tiče, Art-kino je u dvorištu kapucinskog samostana od početka lipnja do početka rujna radilo bez uobičajene stanke.

Prvi Riječki filmski forum – RIFF, u organizaciji Art-kina, održao se od 28. kolovoza do 2. rujna u prostorima Art-kina, pod okriljem programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti pred otvaranjem izložbe Balthazargrad 

Iako je protekla dva tjedna MMSU praktički zatvoren u većem dijelu prostorija radi postavljanja nove velike izložbe Balthazargrad, tijekom ljeta je u prostorima muzeja bilo živo i sadržajno. Trinaest programa bilježi ovoga ljeta MMSU, ne računajući sudjelovanje u programu dječjeg festivala Tobogan. Tri su programa održana u lipnju: izložba iz zbirke MMSU: Tko je dozvao tišinu, izložba Tijela na pozornici, kustos Andrea Contin i gerila izložba studentica APURI MM Sculptures.

Tijekom srpnja MMSU je ponudio čak sedam radionica u sklopu Festivala Tobogan: MMSU Memory, Otisni pozdrav iz Benčića, Hartera tiskovna ekspedicija, Street Art Šetnja, Benilogija, Tvornica zvuka i MMSU Lab.

Također u srpnju otvorena je izložba Art/ Rat/ Tranzicija i održana radionica u sklopu izložbe.

Suradnja s medijima

Uz provođenje posebnih mjera zaštite od korona virusa, svi su održani programi bili organizirani na način da se ne ugrožava zdravlje posjetitelja.

Posebno su zaslužni predstavnici medija koji su u svojim objavama prenosili apele organizatora za odgovornim ponašanjem posjetitelja i izvođača, ali jednako tako spremno se prilagodili novom načinu praćenja pojedinih programa – akreditiranjem i ispunjavanjem potpisnih listi na ulazima na događanja.

Rezultat takve organizacije i odgovornog pristupa sviju uključenih jest i činjenica da ni jedno od 390 događanja u sklopu Ljeta u prijestolnici nije ni u jednom trenutku bilo izvor zaraze korona virusom.

Veliko hvala volonterima

Velik broj volontera bio je važan kotač svih održanih programa. Mjerenje temperature posjetiteljima na ulazima na događanja, vođenje potpisnih listi i popisa, organizacija podjele maski onima koji su ulazili u zatvorene prostore, nošenje majci s natpisima koji pozivaju na odgovorno ponašanje…  sve su to bile aktivnosti kojima su se marljivo, s puno entuzijazma odazivali vrijedni volonteri Europske prijestolnice kulture.

Njima u okviru ljetnog rezimea također putuju riječi posebne zahvale.

Volonteri EPK su u ljetnom razdoblju odradili 1615 volonterskih sati, a tijekom ljetnog razdoblja ukupno je na kulturnim programima bilo angažirano 363 volontera. 

Jesen donosi nova događanja uz praćenje i poštivanje svih budućih mjera nacionalnog Stožera Civilne zaštite

Kraj rujna i mjeseci koji dolaze donose niz programa među kojima se kao najveća izdvaja predstojeća izložba 51.000 Balthazargrad u produkciji Rijeke 2020 i MMSU-a koja se postavlja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i za javnost otvara 24. listopada.

Također, intenzivno traju radovi na dovršetku infrastrukture i opremanja zgrada kulture u Benčiću – Palače šećera i Dječje kuće – te se tijekom studenog očekuju i prva otvorenja ovih objekata, naravno ovisno o epidemiološkim mjerama.

O svim programima koji slijede te o mjerama pod kojima će se oni odvijati u ovom jesenskom, odnosno zimskom periodu, predstavnici medija (a putem njih i šira javnost) bit će obaviješteni kao i do sada – najavama, pozivima i objavama s održanih događaja.