U bugarskom Plovdivu, Europskoj prijestolnici kulture u 2019. godini, održana je svečana ceremonija primopredaje titule Europske prijestolnice kulture.

Tijekom ceremonije u kulturnom domu Boris Hristov, zamjenici gradonačelnika grada Rijeke i grada Galwayja, Nikola Ivaniš i Donal Lyons su preuzeli titulu koju će Rijeka i Galway nositi tijekom 2020. godine. Manifestaciji su nazočili ministar kulture Republike Bugarske Boil Banov, predstavnici fondacije Plovdiv 2019 i gradonačelnik grada Plovdiva Zdravko Dimitrov koji je predstavniku Grada Rijeke predao skulpturu od plastike – rad plovdivskog umjetnika Atanasa Hranova.

Rijeci predana titula Europske prijestolnice kulture na svečanoj ceremoniji u PlovdivuProgram svečane ceremonije sastojao se od nastupa mladih glazbenika iz Plovdiva i komornog orkestra Plovdivske opere uz pratnju violinistice Lie Petrov na talijanskoj violini Matteo Goffriller iz 1690. godine, a tijekom svečanosti su prikazane snimke stotine kulturnih događanja koja su se odvijala tijekom 2019. godine u sklopu programa Plovdiv – Europska prijestolnica kulture.