Predstavnici Grada Rijeke prezentirali su u Gradu Sisku iskustva uvođenja programa građanskog odgoja i obrazovanja u riječke osnovne škole.

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj i viša stručna suradnica za programe pri tom odjelu Lana Golob upoznali su gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček s dobrim iskustvima uvođenja programa građanskog odgoja tamošnje u osnovne škole.

Grad Rijeka je izradila priručnik “Učenik građanin” čija je urednica upravo Lana Golob, provedena je edukacija učitelja, izrađen kurikulum te se program u školskoj godini 2016/17.  eksperimentalno provodio u 6 riječkih osnovnih škola za učenike petih razreda, a od ove se školske godine provodi u 22 riječke osnovne škole.

Sanda Sušanj i Lana Golob

Sanda Sušanj i Lana Golob (foto: Grad Sisak)

Uvođenjem Građanskog odgoja u osnovne škole Grad Rijeka promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te namjerava  kod učenika razvijati ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.

Grad Sisak planira u sisačkim osnovnim školama započeti provedbu programa građanskog odgoja kao izvannastavnu aktivnost u čemu će pozitivna iskustva Grada Rijeke svakako dobro doći.

Više o programu građanskog odgoja i obrazovanja u Rijeci