Sve je spremno za sezonu kupanja – more je čisto, plaže opremljene, a oštećenja sanirana. Osim toga, za predstojeće vruće dane i obranu od požara spremni su i vatrogasci,izneseno je na gradonačelnikovom kolegiju. Lipanj u Rijeci tradicionalno će biti ispunjen čitavim nizom događanja povodom Dana grada Rijeke i proslave blagdana njenog zaštitnika – svetoga Vida, a održat će se i još jedna Međunarodna jedriličarska regata Fiumanka 2016.

Kakvoća mora i opremanje riječkih plaža 

Prema riječima dr. Karle Mušković iz Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, u 2015. godini uzorci mora uzeti su sa 21 plaže i po pojedinačnim ocjenama sve mjerene točke bile su podobne za kupanje. „Većina je plaža bila izvrsne kvalitete, osim plaže Grčevo koja je dobila nezadovoljavajuću ocjenu jer se pokazalo da na njoj postoji veći rizik od fekalnog onečišćenja. Sporna je i plaža Kantrida-istok koja već par godina ima lošije rezultate“, rekla je Mušković. Međutim, istaknula je da su danas stigli i rezultati prvog ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora prema kojima su sve plaže zadovoljavajuće kvalitete i pogodne za kupanje. „Najveći broj mjernih točaka pokazao je izvrsnu kvalitetu mora“, rekla je Mušković.

Izvješće o mikrobiološkoj kakvoći mora temelji se na izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koje svake godine vrši analizu mora, ali i na Uredbi o kakvoći mora. More se svake godine ispituje u sezoni kupanja i počinje se analizirati krajem svibnja pa sve do kraja rujna. „Treba naglasiti da naša Uredba ima puno strože kriterije od europskih propisa jer želimo pravovremeno reagirati ako mjerene točke pokažu loše rezultate zbog onečišćenja. Ono što je kod nas nepodobno za kupanje, po europskim propisima nije“, objasnila je Mušković.

Dodala je i da su dvije plaže do sada zadovoljavale sve uvjete za prestižnu Plavu zastavu, plaža Kostanj i plaža Ploče, te se nada da će i ove godine biti tako. Osim toga, plaža za invalide Kostanj, ove će godine dobiti i dva licencirana spasioca za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 54 tisuće kuna.

Grad Rijeka je za održavanje riječkih plaža ove godine osigurao 4,2 milijuna kuna iz sredstava Plana upravljanja pomorskim dobrom u 2016. Nekoliko plaža je dodatno posuto šljunkom: plaže za  pse Igralište i Brajdica, plaža Grčevo, Sablićevo i plaža Ploče. Izvedeni su i radovi za sigurno korištenje plaža i prilaza, popravljene dotrajale ograde i penjalice te postavljeni koševi za košarku na vodi na plaži Igralište, Grčevo i Kostanj. Psihološke brane postavljene su na plažama, Kostanj, Igralište, Grčevo i Skalete, a nove plašteve dobile su svlačionice na plažama Grčevo, Ružićevo, Park hotel, Glavanovo, Brgudi, Igralište, Vila Nora, Bivio, S zavoj i Preluk. Za sezonu kupanja montirano je korito tobogana na plaži Bivio, postavljene su dvije nove penjalice na plažama Lungo mare i jedna na plaži Park hotel- zapad. Osim toga, laža Lungo mare dobila je novo sunčalište, a popravljena su ograde i ulegnuća obalnog puta.

Na plaži Igralište za ovogodišnju sezonu kupanja izveden je novi ulaz osobama s invaliditetom u more putem betonske rampe s ogradom, a na plaži Kostanj sanirana su oštećenja obalnog zida te popravljena ograda uz stubište. Izrađene su i penjalice za kupače radi poboljšanja pristupa moru na nepristupačnim mjestima na plaži Lungo mare i Park Hotel.

Sredstvima Programa održavanja komunalne infrastrukture financirat će se čišćenje plaža i mora, privremenih priključaka (montažu, demontažu i dežurstva), održavanje razvodnih ormara te atestiranje elektroinstalacija i utrošak vode i struje na plažama u ukupnom iznosu od 1.720.000 kuna. Radi sportsko-rekreacijskih sadržaja na plažama izdana su koncesijska odobrenja za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva i trgovine na plažama Igralište, Bivio, Vila Nova i Grčevo, i to za postavljanje montažnih objekata. Na plaži Ploče u tijeku je davanje koncesijskog odobrenja za postavljanje terase tvrtki Hemingway, s kojom je Grad Rijeka zaključio ugovor o koncesiji koji je u tijeku.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je iz izvješća očito da je Grad Rijeka poduzeo sve što je mogao da sezona kupanja počne uspješno. „Možemo biti zadovoljni s kvalitetom mora na riječkim plažama, posebno kad znamo da su one u neposrednoj blizini jedne velike urbane aglomeracije i činjenicu da živimo na kraškom području. Izgradnjom kolektora i kanalizacijskog sustava uspjeli smo u potpunosti spriječiti nekontrolirano izlijevanje otpadnih voda u more, no očito je da na nekim lokacijama još treba poraditi na specifičnim poslovima“, reko je gradonačelnik.

Nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava u Rijeci, rubnim dijelovima grada i naseljima oko Rijeke i dodatno će doprinijeti još boljim rezultatima kakvoće mora, naglasio je gradonačelnik Obersnel te najavio da će se u narednom periodu raditi na aktivnostima koje će i poboljšati i kvalitetu i dostupnost plaža. Naime, Grad Rijeka trenutno radi na izvedbi projekta na plaži Kostanj kojim će se dodatno proširiti površina plaže za invalide, a u fazi realizacije su i popravci nekih pristupnih puteva, prije svega pećinskim plažama. „Koriste se i sredstva dobivena na natječaju Ministarstva turizma za izradu projektnih rješenja šetnica na zapadnom dijelu grada s ciljem da povežemo sve plaže, od stadiona Kantrida do Preluka. Uz to, stvorit će se preduvjeti da uz šetnicu bude prostora i za rekreaciju i u sezoni kupanja i izvan nje. Vjerujem da ćemo već iduće godine krenuti i u realizaciju ovog zahtjevnog projekta“, rekao je.

Zaštita od požara

Na kolegiju je donesena i odluka o ustrojavanju Motriteljsko-dojavne službe s ciljem ranog otkrivanja i dojave požara na području grada Rijeke, u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada 2016. godine. Motrenje i dojavljivanje provodit će Pilotski klub “Krila Kvarnera”, DVD “Drenova”, DVD “Sušak – Rijeka”,  ophodnje i motritelji Hrvatskih šuma d.o.o. – Šumarije Rijeka i Odjel gradske uprave za komunalni sustav, Direkcija za komunalno redarstvo. U dane kada je proglašena velika ili vrlo velika opasnost za nastajanje i širenje šumskih požara stalno dežurstvo bit će radnim danima od 14 do 20 sati i od 10 do 20 sati nedjeljom i u dane blagdana.

Pored operativnog centra Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke (telefon 193) i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Službe za sustav 112, Županijskog centra 112 Rijeka, 24-satno dežurstvo će se organizirati u Direkciji kojoj se požar može dojaviti pozivom na broj telefona 08005100. Dojave koje zaprimi Direkcija ili Županijski centar 112 prosljeđuju se u operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Grada.

Grad Rijeka i Pilotski klub ”Krila Kvarnera” i ove su godine sklopili Ugovor o obavljanju poslova avioizviđanja u svrhu zaštite ljudi i imovine od požara i ekoloških opasnosti, i to na područjima: Aerodrom Grobnik – Klana – Kastav – Preluk – obalni pojas – sredina Kvarnera – Šmrika – Zlobin – D. Jelenje – Aerodrom Grobnik, tj. granični prostor sa susjednim općinama.

Fiumanka 2016.

U organizaciji Jedriličarskoga kluba MAXI i Agencije 2. mjesto od 9. do 12. lipnja 2016., pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, održat će se 17. po redu Međunarodna jedriličarska regata Fiumanka 2016, najavila je pročelnica Ureda Grada Verena Lelas-Turak. Organizatoru manifestacije odobrena je financijska potpora od oko 68.000 kuna.

Pored tradicionalnih programa, velike regate za open krstaše, Liburnijske, Rotary i Europske medijske jedriličarske regate, prošle godine pokrenuta su dva nova sadržaja unutar Fiumanke, a to su Plavo-zeleni Expo i Riječki dani klapa, s čijom će se organizacijom nastaviti i ove godine.

Novi sadržaj ovogodišnje Fiumanke bit će i dvije gospodarske konferencije – Rotary Business Forum s temom plavo-zelene ekonomije u organizaciji Rotary kluba Rijeka i Investicijski forum u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pod nazivom Plan ulaganja za europu – mogućnosti za mikro, mala i srednja poduzeća. Na forumu će biti predstavljan Junkerov investicijski plan za Europu kojim se želi mobilizirati malo i srednje poduzetništvo, a u čijem će predstavljanju sudjelovati Europska komisija, Europska investicijska banka, HBOR, HAMAG BICRO i CRANE – Hrvatska mreža poslovnih anđela. Oba događanja su otvorenog tipa i namijenjena su  svim  gospodarstvenicima, institucijama, izravnim i neizravnim sudionicima u plavoj i zelenoj ekonomiji i održivom razvoju.

Fiumanka će biti i mjesto najave Europskih sveučilišnih igara koje će se u srpnju održavati u Rijeci i Zagrebu, ali i događanje kojim će se obilježiti 50 godina suradnje između gradova Rijeke i Rostoka. Fiumanka je, zahvaljujući medijskoj regati, postigla velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti, a ovogodišnju regatu snimat će i Nautical Channel, nezaobilazan program svih ljubitelja jedrenja. Tako će Fiumanka na početku još jedne turističke sezone omogućiti Hrvatskoj, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju na velikom području Europe.

Pod sloganom Razvijamo plavo-zelena jedra održivog razvoja, 10. i 11. lipnja održat će se 2. po redu Plavo-zeleni Expo Fiumanka, i to na trgu zgrade pomorskog putničkog terminala na kojem će svoje projekte i proizvode predstaviti petnaestak izlagača.

Riječki dani klapa novi je događaj na Terminalu koji će omogućiti susret amaterskih klapa riječkog prstena i upotpuniti tradicionalan glazbeni program Fiumanke na Gatu Karoline Riječke u petak, 10. lipnja Let3 i Syliconsi, u subotu, 11. lipnja Kantidersi (kod Terminala), Brkovi i Crazy boys. Završnica i ovogodišnje 17. Fiumanke je međunarodna regata za OPEN krstaše koja će se održati u subotu, 11. lipnja.

Obilježavanje Dana grada Rijeke – Dana sv. Vida

U Rijeci će se od 12. do 15. lipnja održati i čitav niz događanja posvećenih Danu grada Rijeke i proslavi blagdana svetoga Vida. Svojim aktivnostima proslavi Dana grada Rijeke doprinijet će i ove godine, brojne udruge, klubovi, sportska i druga društva, a već tradicionalno, proslavi će se priključiti i dječji vrtići svojim prigodnim programima.

Najavljen bogat program tijekom proslave Dana grada Rijeke i sv. Vida

Najavljen bogat program tijekom proslave Dana grada Rijeke i sv. Vida

Iz bogatoga programa posebno se izdvajaju nastupi Gradske glazbe Trsat i Prvih riječkih mažoretkinja, koncert Big Banda Josipa Forembachera, koncert Klape Nevera, a capella koncert Vokalnog studija Rijeka i Vokalne skupine Lira, tradicionalna Gastrofešta uz podjelu liganja na mornarski, palente i štrudle građanima, Vidfest 2016. – Festival duhovne glazbe, Dani palačinki – Festival palačinki od 13. do 16. lipnja, izložba fotografija Rijeke na Korzu od 7. do 20. lipnja, prigodna sajamska prodaju za Dane sv. Vida s izvornim riječkim suvenirima od 10. do 20. Lipnja, a prvi put će se održati i STRiT Festival te modna reviju „Vremepolov – Rijeka kroz stoljeća“ 12. lipnja.

Bogat liturgijski program započinje trodnevnicom 12. lipnja i misnim slavljem. Konačno, 15. lipnja, Dan sv. Vida obilježit  će se Svečanom  procesijom od Katedrale sv. Vida,  Korzom te središnjim misnim slavljem na Trgu Riječke rezolucije. Uz sve to, 14. lipnja u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca održat će se i svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke s dodjelom javnih priznanja.

Održavanje Energetskih dana

Pročelnik Odjel gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac najavio je da će se u suradnji s Regionalnom agencijom REA Kvarner i Udrugom Cezar iz Rijeke od 7. do 9. lipnja održati i Energetski dani u sklopu kojih će se u gradskim vijećnicama u Rijeci, Omišlju i Fužinama održati brojna predavanja za građanstvo i stručnu javnost. Za vrijeme trajanja energetskih dana na Korzu ispred upravne zgrade održati će se i prezentacija eko-vozila KD Čistoće.

Produženje roka važenja Liste reda prvenstva i Dopunske Liste za kupnju POS-ovih stanova

Gradonačelnik Obersnel na kolegiju je donio i odluku o produženju roka važenja Liste reda prvenstva i Dopunske liste za kupnju POS-ovih stanova na Martinkovcu. Naime, projekt gradnje koji je trebao u biti u realizaciji krajem prošle godine je zaustavljen zbog odgođenog natječaja, a time je istekao i rok važenja dviju listi. Produženjem roka na još godinu dana građanima koji čekaju na te stanove će biti omogućeno da ih konačno i kupe. „Ovih dana očekuje se objava novog natječaja te se nadamo da će gradnja stanova na Martinkovcu početi na jesen“, rekao je pročelnik Vladimir Benac koji je ujedno najavio i nastavak projekta društveno poticajne stanogradnje čime će građanima uskoro biti ponuđeno još stanova na nekoliko novih lokacija.