Centralni događaji Riječkog karnevala – Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka, zbog novog snažnog vala pandemije koronavirusa i potrebe poštivanja strožih epidemioloških mjera, neće se održati u za to uobičajenim terminima.

Bliži se Antonja kad Rijeka tradicionalno ulazi u svoje peto godišnje doba, omiljenu sezonu svih ljubitelja karnevalskih događanja, zabave pod maskama i njegovanja autohtonih mesopusnih običaja. No, kako poručuju iz Turističke zajednice grada Rijeke, Riječki karneval se ni ove godine neće moći održati u svom uobičajenom izdanju.

“Nažalost, zbog novog snažnog vala pandemije koronavirusa i potrebe za poštivanjem strožih epidemioloških mjera, Riječki karneval trenutno se ne može održati u svom punom obimu pa se tako sada, odnosno u za to uobičajenim terminima, neće održati centralni događaji karnevala – Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka.” – rekao je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Dječja i Međunarodna karnevalska povorka u ljetnom terminu – primopredaja ključa Grada Meštru karnevala u uobičajenom terminu

“Povorke se ove godine ne otkazuju u potpunosti, već se odgađaju za ljetne mjesece odnosno za vrijeme u kojem se očekuje bolja epidemiološka situacija. Termini održavanja Međunarodne karnevalske povorke i Dječje povorke prebačeni su na početak ljeta i nadam se da nam pandemija neće i tada poremetiti planove. Isto je i s Humanitarnim karnevalskim balom, čije se održavanje također prebacuje u ljetni termin.
Ipak, unatoč pandemiji, dio karnevalskih događanja održat će se u uobičajenom terminu pa je tako već u ponedjeljak na rasporedu tradicionalna primopredaja ključa Grada Meštru karnevala, koja će ove godine biti nešto drukčija no što je to bilo do sada”  – najavio je gradonačelnik grada Rijeke gospodin Marko Filipović.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa pojasnio je što je prethodilo ovoj odluci: “Premda karnevalsko doba svi željno iščekujemo, svjesni smo da je vrijeme u kojem se nalazimo posebno izazovno te da moramo biti odgovorni i dobro procijeniti opasnosti koje bi održavanje Riječkog karnevala moglo donijeti u ovom trenutku. Epidemiološka situacija u cijeloj zemlji je teška i dok je tako, Riječkog karnevala onakvog kakvog smo do sada navikli, nažalost ne može biti. Karneval je festival  maski, veselja, zabave te prvenstveno druženja, a upravo je to ono čega se privremeno moramo odreći misleći pritom na zdravlje naših sugrađana i gostiju, uz nadu u što brži povratak na staro. Isto vrijedi i za tjedne koji prethode samoj povorci u kojima grupe intenzivno rade na pripremi kostima i maski, okupljaju se i planiraju detalje svojih nastupa. Uz sve napore za pronalazak adekvatne alternative za održavanje omiljenih povorki pridržavajući se epidemioloških mjera koje su na snazi, postalo je jasno da bi se u svakom drugom obliku izgubilo ono osnovno što ona predstavlja za karnevaliste – dan u kojem se pod maskama zaboravlja na sve probleme te u potpunoj slobodi uživa u zajedničkoj zabavi na riječkom Korzu”, kazao je Škarpa.

Primopredaja ključa Grada, kojom se tradicionalno obilježava početak Riječkog karnevala vladavine maškara, na programu je u ponedjeljak 17. siječnja.  Tom prilikom bit će predstavljene još neke novosti ovog izdanja koji će, po svemu sudeći, biti puno iznenađenja.

Ove godine Rijeka bi tako mogla imati pravo ljetno osvježenje – Riječki karneval u ljetnom izdanju

“Teška srca najavljujemo da će Međunarodna karnevalska povorka, koja se trebala održati 27.2.2022. biti odgođena, kao i ostala veća događanja karnevalskog perioda, s izuzetkom programa koje je moguće održati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera na snazi. Nadamo se i vjerujemo da će se situacija do ljeta popraviti i da ćemo se moći usredotočiti na neke slađe brige – npr. u što se maskirati na ugodnih 25 stupnjeva, te da ćemo mjesece koji su pred nama iskoristiti za dodatnu kreativnost i nove ideje koje će dodatno unaprijediti kvalitetu najpoznatijeg riječkog turističkog proizvoda. Riječki karneval svake godine s ponosom ugošćuje karnevalske grupe iz različitih zemalja i prijatelje Riječkog karnevala koji dolaze iz cijelog svijeta te se nadamo  da ćemo se u novom terminu svi moći ponovno okupiti  kao i da će ovo biti prilika da nas posjete oni koji to oduvijek žele, a do sada možda nisu imali prilike. “ – rekao je Petar Škarpa.

Usprkos odgodi centralnih događaja manifestacije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku odigrat će se ciklus od 4 atraktivne kazališne komedije najavljene u sklopu već tradicionalnog programa “Dani smijeha u Karnevalu”, a u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i ograničenjima koji budu na snazi u trenutku održavanja.

Ono što će također obilježiti predstojeće dane u gradu te nam olakšati iščekivanje, šarenilo je karnevalskih dekoracija koje će se uskoro vijoriti nad nama, donositi nam dobro raspoloženje i podsjećati nas na razuzdani duh karnevalske tradicije, poručuju iz Turističke zajednice grada Rijeke.