U 2019. godini u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva provedeno je devet projekata, vrijednih 503 tisuća kuna, u čiju provedbu je uključeno čak 305 volontera, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Projekt “Riječki program lokalnog partnerstva” provodi se od 2005. godine, kao specifičan projekt s ciljem razvijanja partnerskog i suodgovornog odnosa između građana i Grada Rijeke. O realiziranim projektima u protekloj godini govorila je ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević, istaknuvši kako je i u 2019. godini omogućen nastavak aktivnosti dobrim projektima iz prethodnih godina.

Tako je u protekloj godini omogućen nastavak uređenja trga uz Ulicu Podhumskih žrtava  i površina ispred Graditeljske škole za industriju i obrt i Osnovne škole Centar, nastavak uređenja okoliša Zavičajnog muzeja Drenova, nastavak uređenja košarkaškog igrališta u okviru Sportsko-rekreacijskog centra Zamet, nastavak uređenja dječjeg igrališta u ulici Žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8 te nastavak uređenja okoliša Osnovne škole Gornja Vežica.

Također, uređeni su okoliš i dvorišni prostori osnovnih škola Podmurvice i Belveder te Dječjeg vrtića Turnić, a volonteri su uredili i dio površine okretišta autobusne linije  7a i stepeništa na Svetom križu.

Ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević

Ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević

Doprinos zajednice u Riječkom programu lokalnog partnerstva iznosi više od 230 tisuća kuna

Projekti su ukupno vrijedni 503.251,97 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 272.527,51 kuna, dok doprinos zajednice iznosi čak 231.324,46 kuna. Iz gradskog proračuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva osigurano je 197.419,01 kuna, iz proračuna Odjela za komunalni sustav izdvojio je dodatnih 68.883,50 kuna, dok je Odjel za gradsku upravu i samoupravu izdvojio manji iznos. Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2019. godini uključilo 305.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je u proteklih 15 godina projekt pokazao svoju vrijednost te da će ga Grad Rijeka i nadalje provoditi, sukladno financijskim mogućnostima.

U razdoblju od 2005. do 2019. godine prijavljeno je ukupno 197 projekata, od čega su 102 projekata odabrana za realizaciju. Uspješno je do kraja 2019. godine realizirano ukupno 99 projekata, dok je u 2020. godini u tijeku realizacija osam novih projekata.
„Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog programa, prije svega brojnim građanima koji su se volonterski uključili, ali i svim zaposlenicima gradske uprave, koji su rješavali dio projekta koji nadilazi mogućnosti volonterskog rada“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Grad Rijeka nastavlja s potporom već tradicionalnim projektima i programima

Grad Rijeka nastavlja s potporom već tradicionalnim projektima i programima

Potpora Festivalu znanosti i programu obrade drva u Waldorfskoj školi

Grad Rijeka i ove će godine biti pokrovitelj Festivala znanosti, koji se održava od 12. do 17. listopada. Program će biti reduciran i prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pa će se veći dio programa odvijati online, a manji dio uživo, uz poštivanje svih obaveznih zaštitnih mjera.

U sklopu širih javnih potreba u osnovnom školstvu Grad Rijeka nastavlja sa sufinanciranjem programa nastave euritmije i obrade drva u osnovnoj Waldorfskoj školi i u tekućoj školskoj godini.

Nagrade učenicima i mentorima za postignuća na državnim i međunarodnim natjecanjima

Već duži niz godina Grad Rijeka dodjeljuje nagrade prosvjetnim radnicima-mentorima za posebna postignuća učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama, i to zbog ocjene da se svaki kvalitetan rad u korist mladeži grada Rijeke treba adekvatno vrednovati i nagraditi, te time ih poticati na daljnje uspjehe.

U školskoj 2018./2019. godini 38 prosvjetna radnika riječkih odgojno-obrazovnih ustanova pripremila su ukupno 33 učenika i 10 skupina učenika ekipno koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnoj i/ili međunarodnoj razini natjecanja, susreta ili smotri.

Uvažavajući uspjeh učenika i njihovih mentora Grad Rijeka tradicionalno organizira svečani prijem kako bi se zahvalili na njihovom uloženom trudu i zapaženim postignućima. Kako je istaknula pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, ove godine nažalost zbog epidemiološke situacije Grad Rijeka nije u mogućnosti organizirati prigodnu svečanost te će se u suradnji sa ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova, učenicima i njihovim mentorima dodijeliti nagrade, priznanja i prigodni pokloni.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Izmjene Odluke o najmu stanova upućene Gradskom vijeću

Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje ponovno upućene su izmjene i dopune Odluke o najmu stanova. Naime, prijedlog odluke bio je upućen na razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću za rujansku sjednicu, no nakon upućivanja odluke u proceduru, Ustavni sud RH je ukinuo članke Zakona o najmu stanova, koji se tiču obaveze jedinicama lokalne samouprave u svezi stambenog zbrinjavanja zaštićenih najmoprimaca.

U odnosu na rujanski prijedlog, u novom prijedlogu izmjena i dopuna gradske Odluke o najmu stanova izbrisani su članci koji su u suprotnosti s rješenjem Ustavnog  suda, a ostale su novopredložene izmjene koje se tiču usklađivanja sa Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola, internim pravilnicima te potrebama uočenim tijekom provedbe odluke u praksi.